Europol: Fraudă uriașă cu chirii de vacanță demascată în România

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Foto: Europol
Foto: Europol
Autoritățile române și spaniole au reținut nouă persoane suspectate de promovarea falsă a unor locuințe de închiriat pe perioada vacanțelor și care au înșelat peste 1.000 pe persoane obținând câștiguri ilicite în valoare de milioane de euro.

Deși avea sediul în România, grupul opera la nivel internațional, cu sucursale extinse în Spania, unde se aflau majoritatea victimelor ademenite în această fraudă a vacanțelor.

Victimele plăteau pentru servicii de închiriere anunțate online, de la cazare la bilete de transport sau pachete complete de vacanță, doar pentru a-și da seama că niciunul dintre acestea nu exista.

Reprezentanții Europol au declarat că, deși acest tip de fraudă cibernetică nu este o noutate, însă gradul deosebit de sofisticare al modului de operare a necesitat o investigație pe mai multe planuri pentru a desluși rețeaua lor complicată de înșelăciune.

Infractorii funcționau într-un cadru extrem de complicat și organizat, care cuprindea trei secțiuni, fiecare având roluri și responsabilități specifice.

"Un grup era responsabil de coordonarea bandei, în timp ce un altul era însărcinat cu postarea de anunțuri false atât pe site-urile de vânzare autentice, cât și pe platformele de phishing frauduloase", se arată în comunicat.

În același timp, al treilea grup și-a asumat responsabilitatea de a recruta cărăuși de bani însărcinați cu spălarea veniturilor obținute în urma operațiunilor ilicite.

De asemenea, autoritățile au raportat că suma cheltuită de fiecare victimă a variat între 200 și 10.000 de euro (217,21 și 10.860 de dolari).

În timp ce majoritatea anunțurilor publicate se concentrau pe închirieri de vacanțe, infractorii publicau anunțuri de vânzare și de mașini second-hand și dispozitive electronice.

În timpul perchezițiilor efectuate în 22 de locații din Sibiu și Vâlcea, unde era sediul bandei, poliția a confiscat peste 174.000 de euro (189.000 de dolari) și 41.000 de lei (8.955 de dolari) în numerar, împreună cu 55 de grame de aur și o sumedenie de dispozitive electronice, inclusiv 135 de telefoane mobile, 29 de laptopuri, cinci tablete, 23 de stick-uri de memorie și 326 de cartele SIM.

Potrivit Europol, organizația criminală nu s-a oprit la falsele închirieri de vacanțe, deoarece a intrat și în tactici sofisticate de phishing, executând ceea ce se numește "Business Email Compromise scam". Folosind programe malware, aceștia interceptau e-mailurile victimelor, convingându-le să direcționeze fonduri direct în buzunarele organizației criminale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF / Foto: DCBusiness
La bancă
Podul Prieteniei Giurgiu-Ruse
Portul Shanghai
Arieratele bugetului general consolidat / Foto: Freepik
Uniunea Europeană / Foto: Freepik / Parlamentul European
Bursa / Foto: Freepik
Uzină General Motors
Ferma. Foto: Pexels.com
Foto: Reuters
Wall Street. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Seminte. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Donald Trump

Skype, mesajul de adio pentru utilizatori

Aplicaţia de mesagerie Skype va fi închisă, iar...

Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com
Baraj. Foto: Freepik.com
Foto: Freepik.com

pixel