Deși avea sediul în România, grupul opera la nivel internațional, cu sucursale extinse în Spania, unde se aflau majoritatea victimelor ademenite în această fraudă a vacanțelor.
Victimele plăteau pentru servicii de închiriere anunțate online, de la cazare la bilete de transport sau pachete complete de vacanță, doar pentru a-și da seama că niciunul dintre acestea nu exista.
Reprezentanții Europol au declarat că, deși acest tip de fraudă cibernetică nu este o noutate, însă gradul deosebit de sofisticare al modului de operare a necesitat o investigație pe mai multe planuri pentru a desluși rețeaua lor complicată de înșelăciune.
Infractorii funcționau într-un cadru extrem de complicat și organizat, care cuprindea trei secțiuni, fiecare având roluri și responsabilități specifice.
"Un grup era responsabil de coordonarea bandei, în timp ce un altul era însărcinat cu postarea de anunțuri false atât pe site-urile de vânzare autentice, cât și pe platformele de phishing frauduloase", se arată în comunicat.
În același timp, al treilea grup și-a asumat responsabilitatea de a recruta cărăuși de bani însărcinați cu spălarea veniturilor obținute în urma operațiunilor ilicite.
De asemenea, autoritățile au raportat că suma cheltuită de fiecare victimă a variat între 200 și 10.000 de euro (217,21 și 10.860 de dolari).
În timp ce majoritatea anunțurilor publicate se concentrau pe închirieri de vacanțe, infractorii publicau anunțuri de vânzare și de mașini second-hand și dispozitive electronice.
În timpul perchezițiilor efectuate în 22 de locații din Sibiu și Vâlcea, unde era sediul bandei, poliția a confiscat peste 174.000 de euro (189.000 de dolari) și 41.000 de lei (8.955 de dolari) în numerar, împreună cu 55 de grame de aur și o sumedenie de dispozitive electronice, inclusiv 135 de telefoane mobile, 29 de laptopuri, cinci tablete, 23 de stick-uri de memorie și 326 de cartele SIM.
Potrivit Europol, organizația criminală nu s-a oprit la falsele închirieri de vacanțe, deoarece a intrat și în tactici sofisticate de phishing, executând ceea ce se numește "Business Email Compromise scam". Folosind programe malware, aceștia interceptau e-mailurile victimelor, convingându-le să direcționeze fonduri direct în buzunarele organizației criminale.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Aprovizionarea cu apă în...
Construit în doar 10 zile la...
Persoanele afectate de...
Câştigul salarial mediu net...
Serviciile TikTok au fost suspendate în Statele Unite,...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Directorul Mercedes-Benz, Ola Källenius, sugerează o...
Un incident bizar în Polonia a...
Astăzi aducem în prim-plan cele mai importante subiecte...
Adrian Câciu a făcut câteva...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...