Producția de servicii în Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 1% în timp ce în zona euro a crescut cu 1,5% în luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie 2023, conform primelor estimări publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) luni.
În decembrie 2023, producția de servicii a crescut cu 0,1% în UE, în timp ce în zona euro a înregistrat o scădere de 0,1% față de luna anterioară.
În ceea ce privește statele membre ale UE pentru care există date disponibile, în ianuarie comparativ cu decembrie 2023, cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate în Lituania (4,9%), Grecia (4,5%) și Germania (2,8%), în timp ce cel mai mare declin a fost raportat în România (minus 5,1%), Letonia (minus 2,6%), Estonia și Luxemburg (ambele cu minus 2,1%).
Pe segmentul de "transport și depozitare", producția de servicii a crescut cu 0,7%, în timp ce în sectorul serviciilor de cazare și alimentație publică a avut loc o creștere de 0,3%. În segmentul "informare și comunicare", creșterea a fost de 0,3%, iar în activitățile imobiliare s-a înregistrat o creștere de 2,8%. Sectoarele activităților profesionale, științifice și tehnice au cunoscut o creștere de 3,6%, iar serviciile administrative și de asistență au crescut cu 0,7%.
Comparativ cu ianuarie 2023, în ianuarie 2024, producția de servicii a crescut cu 4,1% în UE și cu 4,5% în zona euro.
În rândul statelor membre UE pentru care există date disponibile, cele mai mari creșteri în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, au fost înregistrate în Lituania (19,5%), Grecia (9,8%) și Danemarca (7,4%), în timp ce cel mai mare declin a fost raportat în Estonia (minus 5,1%), Ungaria (minus 4,8%) și Slovacia (minus 4,7%). România a înregistrat un avans de 1,3%.
Pe segmentul de "transport și depozitare", producția de servicii a crescut cu 2%, în timp ce în sectorul serviciilor de cazare și alimentație publică a avut loc o creștere de 1,2%. În segmentul "informare și comunicare", creșterea a fost de 6,5%, iar în activitățile imobiliare s-a înregistrat o creștere de 3,3%. Sectoarele activităților profesionale, științifice și tehnice au cunoscut o creștere de 4,2%, iar serviciile administrative și de asistență au crescut cu 2,7%.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Prima moţiune de cenzură cu care s-a confruntat Guvernul...
Declarația SAF-T pentru iunie...
Leul s-a apreciat luni, 14...
Creșterea Taxei pe Valoare Adăugată (TVA) are...
Prețurile carburanților pe 14...
ROBOR și IRCC, în scădere...
Guvernul pregătește eliminarea unor scutiri și deduceri...
Bursa de Valori Bucureşti (BVB)...
Proiectul noii legi a...
E.ON Drive Infrastructure...
Administraţia Naţională de...
Decizia Curții Constituționale...
Bitcoin a depășit luni, pentru prima dată, pragul de...
Numărul lucrătorilor străini...
Canicula şi disconfortul termic...
China a încheiat primul...
Bruxelles-ul prelungește suspendarea contramăsurilor...
BVB a câştigat aproape nouă...
Investitorii globali au...
Scope Rating a îmbunătăţit...
Fondurile de pensii...
Peter Magyar promite un „New...