Eurostat: România, ţara UE cu cel mai puternic declin al producţiei de servicii
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Grafic bursier / FOTO: Freepik
Grafic bursier / FOTO: Freepik
Eurostat vine cu cifre oficiale despre economia UE şi a României. 

Producția de servicii în Uniunea Europeană a înregistrat o creștere de 1% în timp ce în zona euro a crescut cu 1,5% în luna ianuarie, comparativ cu luna decembrie 2023, conform primelor estimări publicate de Oficiul European pentru Statistică (Eurostat) luni.

În decembrie 2023, producția de servicii a crescut cu 0,1% în UE, în timp ce în zona euro a înregistrat o scădere de 0,1% față de luna anterioară.

În ceea ce privește statele membre ale UE pentru care există date disponibile, în ianuarie comparativ cu decembrie 2023, cele mai semnificative creșteri au fost înregistrate în Lituania (4,9%), Grecia (4,5%) și Germania (2,8%), în timp ce cel mai mare declin a fost raportat în România (minus 5,1%), Letonia (minus 2,6%), Estonia și Luxemburg (ambele cu minus 2,1%).

Pe segmentul de "transport și depozitare", producția de servicii a crescut cu 0,7%, în timp ce în sectorul serviciilor de cazare și alimentație publică a avut loc o creștere de 0,3%. În segmentul "informare și comunicare", creșterea a fost de 0,3%, iar în activitățile imobiliare s-a înregistrat o creștere de 2,8%. Sectoarele activităților profesionale, științifice și tehnice au cunoscut o creștere de 3,6%, iar serviciile administrative și de asistență au crescut cu 0,7%.

Comparativ cu ianuarie 2023, în ianuarie 2024, producția de servicii a crescut cu 4,1% în UE și cu 4,5% în zona euro.

În rândul statelor membre UE pentru care există date disponibile, cele mai mari creșteri în ianuarie 2024, comparativ cu ianuarie 2023, au fost înregistrate în Lituania (19,5%), Grecia (9,8%) și Danemarca (7,4%), în timp ce cel mai mare declin a fost raportat în Estonia (minus 5,1%), Ungaria (minus 4,8%) și Slovacia (minus 4,7%). România a înregistrat un avans de 1,3%.

Pe segmentul de "transport și depozitare", producția de servicii a crescut cu 2%, în timp ce în sectorul serviciilor de cazare și alimentație publică a avut loc o creștere de 1,2%. În segmentul "informare și comunicare", creșterea a fost de 6,5%, iar în activitățile imobiliare s-a înregistrat o creștere de 3,3%. Sectoarele activităților profesionale, științifice și tehnice au cunoscut o creștere de 4,2%, iar serviciile administrative și de asistență au crescut cu 2,7%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Curs valutar - 21 mai. Leul dă semne de revenire

Curs valutar BNR, 21 mai 2024.

Lege pentru menținerea TVA timp de încă 10 ani

O nouă inițiativă legislativă se află pe masa de lucru a...

Construcțiile în cădere liberă? Cifrele momentului

Institutul Național de Statistică a publicat cele mai...

Motivele scumpirii locuințelor, explicate de experți

Prețurile locuințelor din România continuă să crească la...

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou

Se extind lucrările la noua magistrală de metrou.


pixel