Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
În urma unei solicitări trimise de redacția DCBusiness Casei Naționale de Pensii Publice (CNPP) am aflat în ce stadiu se află procesul de evaluare.
Procedura de evaluare în vederea recalculării pensiilor din sistemul public de pensii a fost reglementată iniţial prin Ordinul ministrului Muncii şi Protecţiei Sociale nr.108/28.01.2021.
CNPP spune că pentru evaluarea are în vedere mai multe etape. Una dintre acestea a fost conceperea unui „Grid de culegere de date" şi transmiterea acestuia la nivelul caselor teritoriale de pensii.
A fost necesară suplimentarea personalului existent la nivelul caselor teritoriale de pensii (insuficient pentru volumul mare şi complex de activităţi curente), care s-a realizat astfel:
- prima măsură a constat în detaşarea unui număr de 70 de angajaţi ai Inspectoratelor Teritoriale de Muncă (ITM);
- a doua măsură s-a realizat potrivit prevederilor art.1 din OUG nr.90/23.08.2021 privind unele măsuri din domeniul pensiilor publice, care a constat în suplimentarea numărului maxim de posturi al Casei Naţionale de Pensii Publice cu 1.000 de posturi încadrate în categoria funcţiilor contractuale, pentru o perioadă determinată, respectiv până la data de 31 decembrie 2022.
Prin Ordinul ministrului Muncii şi Solidarităţii Sociale nr.487/31.05.2021 privind efectuarea operaţiunilor de evaluare a pensiilor din sistemul public stabilite până la data de 1 septembrie 2023 s-a prevăzut că Procedura de evaluare se realizează prin casele teritoriale de pensii şi constă în:
a) identificarea stagiilor de cotizare contributive, a stagiilor de cotizare asimilate şi stagiilor de cotizare necontributive valorificate la stabilirea/recalcularea drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată la data de 31 august 2023;
b) crearea unei baze de date care cuprinde veniturile lunare, brute sau nete, după caz, realizate anterior datei de 1 aprilie 2001 care, conform dispoziţiilor legate în vigoare la data stabilirii/recalculării drepturilor de pensie, nu au fost valorificate/nu se valorifică la calculul drepturilor de pensie cuvenite sau aflate în plată."
Astfel, până la această dată, CNPP spune că au fost evaluate 3.069.000 dintr-un total de 4.790.807 dosare aflate în plată.
Totodată, CNPP mai spune că are toc un proces de evaluare a legislaţiei ”astfel încât să fie identificate măsuri de natură să elimine inechităţile din sistem şi să asigure sustenabilitatea financiară a sistemului public de pensii”, conchide mesajul instituției pentru redacția DCBusiness.
Citește și: Pensionare. Reconstituirea vechimii. Cât costă
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...
Bitcoin, cea mai mare...
Suedia este pregătită să...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...