Cutremur major în România. Care sunt cele mai sigure clădiri din București

Autor: Andreea Craciun
Data actualizării:
Data publicării:
București
București
Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Fizica Pământului (INFP) organizează mâine, când se împlinesc 42 de ani de la marele cutremur din 1977, o serie de evenimente de conştientizare a riscului producerii unui seism major în România. 

La Biblioteca Naţionala vor avea loc expoziţia mobilă despre cutremure a institutului şi Caravana „Fii Pregătit” a Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă.

Un simpozion despre cutremurele din Vrancea va fi organizat la Academia Română, iar 3 tururi ghidate gratuite prin Bucureşti vor spune povestea efectelor marilor cutremure asupra Capitalei, dar şi a contextului actual, de ce sunt atâtea clădiri vulnerabile seismic şi care sunt perspectivele de îmbunătăţire a situaţiei.

Cele mai sigure clădiri din Bucureşti sunt cele construite între 1963 şi 1989 sau cele care au fost ridicate după anul 2.000, consideră experţii. Restul construcţiilor ridicate în alţi ani, în special clădirile care depăşesc 3 etaje, prezintă riscuri pentru că au fost construite fără respectarea normelor în domeniu. 

Experţii spun că în 1963 au fost adoptate primele norme complete în domeniul rezistenţei clădirilor la seism şi, ca atare, tot ce s-a construit înainte de această dată poate prezenta riscuri. Dintre acestea, clădirile cu un nivel sau două ar putea trece testul unui cutremur ca cel din 1977 în mai mare măsură, însă cele care depăşesc trei etaje prezintă riscuri ridicate.

Citește și: Cutremurul din 1977. Ce pagube ar produce acum un seism similar

Aceleaşi riscuri le prezintă şi clădirile de peste trei etaje construite între 1990 şi 2001 pentru că, afirmă aceeaşi specialişti, în acea perioadă s-a construit mult, fără a respecta normele sau chiar fără autorizaţie. 

Alexandru Cojocariu, expert în rezistenţa clădirilor la seism, a declarat pentru RRA, că între 1990 şi 2000, nu exista obligaţia proiectului tehnic pentru emiterea autorizaţiei de construire, drept pentru care lumea construia cum îi trăznea prin cap, lua o amendă de 7 milioane, plătibile jumătate în 48 de ore, şi intra în legalitate.

Primăria generală a făcut în anii 90 o primă evaluare pentru clădirile mari construite înainte de 1963 şi a reieşit că există aproape 400 de imobile cu risc seismic ridicat.

Expertize au fost făcute şi pentru blocurile construite în perioada comunistă, cele care, se pare, respectă normele la fel de bine ca şi clădirile construite după anul 2001.

Primăria nu poate însă derula expertize pentru toate clădirile din Bucureşti aflate în proprietate privată, aşa că există foarte multe care care scapă controlului. De aceea, specialiştii recomandă tuturor proprietarilor să ceară o expertiză seismică a clădirilor în care locuiesc, pentru a şti dacă trăiesc în siguranţă.

Citește și: Zece cele mai devastatoare cutremure. Pe ce loc de află cel din 1977 din România

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Răstolnița
Bani
Conductă
Președintele Chinei, Xi Jinping

Donald Trump către Xi Jinping: „China a jucat prost”

Liderul american a reacționat prompt la decizia...

Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Oare ce se va întâmpla?
Guvern sediu

ANAF introduce formularul 397. Cine depune și de când

Operatorii de platforme digitale care intermediază...

Avatar / FOTO: Captură ecran
Mecanic / FOTO: Freepik
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Tineri oameni de afaceri / Foto: Freepik
Prăbușire istorică a piețelor
Criptomonede

Trump lovește și în Bitcoin! Criptomonedele în cădere liberă

Bitcoin scade sub 83.000 de dolari, pe fondul temerilor...

Donald Trump creează o fisură adângă în rândul republicanilor
Mihai Daraban și premierul Dr. Ralph Gonsalves
BVB / FOTO: Pagina de Facebook a BVB
Bani / Foto: DCBusiness
Sebastian Burduja / FOTO: gov.ro
Bună dimineața!
Negocieri / FOTO: Freepik
Guvern sediu2
Siemens / FOTO: Wikipedia
Capitoliu - Senat / FOTO: Wikipedia
China / FOTO: Freepik

China, retrogradată de agenția Fitch. Care sunt implicațiile

Retrogradarea Chinei survine la o zi după ce Statele...

Foto: Freepik.com

UE decide, pe 9 aprilie, măsurile la tarifele impuse de SUA

Săptămâna viitoare, UE va decide cu privire la răspunsul...

Foto: Freepik.com
Calcul / FOTO: Freepik

pixel