Adăugându-se la criza de lichidități de pe piața imobiliară chineză, cândva în plină expansiune, este puțin probabil ca și Kaisa Group Holdings, o altă companie mai mică, să respecte marți termenul de plată pentru 400 de milioane de dolari pentru datoria offshore, a declarat o sursă citată de Reuters.
Nerespectarea de către Evergrande a plății dobânzilor de 82,5 milioane de dolari, scadente luna trecută, ar declanșa un default încrucișat pentru obligațiunile sale internaționale în valoare de aproximativ 19 miliarde de dolari și ar pune dezvoltatorul în pericol de a deveni cel mai mare neperformant din China - o posibilitate care planează de luni de zile asupra celei de-a doua economii a lumii.
Neplata de către Kaisa ar împinge obligațiunea de 6,5% a companiei, cel mai mare deținător de datorii offshore din China în rândul dezvoltatorilor, după Evergrande, în cel mai mare debitor tehnic, declanșând debite încrucișate pe obligațiunile sale offshore în valoare totală de aproape 12 miliarde de dolari.
Evergrande nu a răspuns solicitării Reuters de a face comentarii. Kaisa, care în 2015 a devenit primul dezvoltator chinez care a intrat în incapacitate de plată a unei obligațiuni offshore, a refuzat să comenteze.
Evergrande riscă să se scufunde
Evergrande a fost cândva cel mai important dezvoltator imobiliar din China, cu peste 1.300 de proiecte imobiliare. Cu datorii de 300 de miliarde de dolari, se află acum în centrul unei crize imobiliare din China în acest an, care a zdrobit aproape o duzină de firme mai mici.
Guvernul a declarat în repetate rânduri că problemele Evergrande pot fi controlate, iar măsurile de stimulare a lichidităților în sectorul bancar, precum și planurile firmei de a continua restructurarea datoriei sale externe au contribuit la liniștirea investitorilor globali.
Strategul Kenny Ng de la Everbright Sun Hung Kai Securities a declarat că investitorii se așteptau la neplata Evergrande și "au așteptat doar să vadă când se va întâmpla acest lucru".
"În același timp, investitorii urmăresc evoluția Evergrande, inclusiv dacă se îndreaptă spre restructurarea datoriei sau spre planul său de rambursare a creditorilor", a spus Ng.
Evergrande nu a emis nicio comunicare către deținătorii de obligațiuni cu privire la neplata ratată, a mai declarat o sursă.
Dezvoltatorul declarase luni că a înființat un comitet de gestionare a riscurilor care include oficiali din partea unor entități de stat pentru a ajuta la "atenuarea și eliminarea riscurilor viitoare".
Agenția de rating S&P a declarat marți că cererea de rambursare de 260 de milioane de dolari a arătat că lichiditatea Evergrande a rămas "extrem de slabă", iar o incapacitate de plată pare inevitabilă, mai ales având în vedere scadențele care totalizează 3,5 miliarde de dolari în martie și aprilie 2022.
Un model eșuat de afaceri
Până în prezent, orice repercusiuni ale Evergrande au fost în mare parte limitate în China și, având în vedere că factorii de decizie politică devin mai vocali și piețele sunt mai familiarizate cu această problemă, consecințele problemelor sale sunt mai puțin probabil să fie resimțite la scară largă, au spus observatorii pieței.
Citește și:
Evergrande. Salvare de ultim moment. Investitorii răsuflă ușurați
Evergrande efectuează o plată în ceasul al 12-lea. Mișcare disperată
Evergrande. A căzut prima piesă a dominoului?
Implicarea statului și speranța unei restructurări gestionate a datoriilor au ajutat la creșterea acțiunilor Evergrande cu până la 8,3%, la o zi după ce s-au scufundat cu 20% până la un minim record. Cu toate acestea, a încheiat ziua de marți cu o creștere de doar 1,1%, în timp ce obligațiunile sale au continuat să se tranzacționeze la niveluri de criză.
Obligațiunile scadente la 6 noiembrie 2022 - una dintre cele două tranșe cu un termen limită de plată a cuponului care a expirat luni - s-au tranzacționat la 18,282 cenți pe dolar, arată datele Duration Finance.
Poveste dezvoltatorilor
Înființată în 1996, Evergrande a întruchipat o epocă de libertate de împrumut și construcție. Dar acest model de afaceri a fost zădărnicit de sute de noi reguli menite să limiteze frenezia îndatorării dezvoltatorilor și să promoveze locuințele la prețuri accesibile.
Evergrande a devenit unul dintre mai mulți dezvoltatori care au rămas ulterior fără lichidități, ceea ce a dus la o scădere a gradului de îndatorare în străinătate și a ratingului de credit, precum și la o prăbușire a valorii acțiunilor și obligațiunilor dezvoltatorilor.
O serie de dezvoltatori s-au străduit să obțină fonduri prin vânzarea de acțiuni și active. Doar câțiva au găsit cumpărători.
Shimao Group și Logan Group au anunțat marți un plasament suplimentar de acțiuni pentru a strânge aproximativ 150 de milioane de dolari fiecare, în timp ce Guangzhou R&F Properties a declarat că a fost de acord să vândă o participație de 30% într-un parc logistic din Guangzhou.
Al doilea cel mai mare dezvoltator adaugă noi tensiuni
Pentru Kaisa, riscul de intrare în incapacitate de plată a apărut după ce nu a reușit să încheie săptămâna trecută un acord de schimb de obligațiuni cu deținătorii de obligațiuni.
Pentru a evita intrarea în incapacitate de plată, deținătorii de obligațiuni care dețin peste 50% din obligațiunile scadente la 7 decembrie și obligațiuni Kaisa în valoare totală de 5 miliarde de dolari, au trimis companiei un proiect de termeni de toleranță la sfârșitul zilei de luni, a declarat o sursă separată cu cunoștințe directe despre acest subiect.
Chiar și în cazul unei neîndepliniri tehnice, Kaisa și deținătorii de obligațiuni offshore ar putea discuta termenii de toleranță, au declarat două surse care au cunoștință de cauză.
Kaisa, ale cărei acțiuni au crescut marți cu 1,1%, a declarat că este deschisă la discuții privind toleranța, fără a da detalii.
Sursele au declarat anterior că deținătorii de obligațiuni au oferit luna trecută Kaisa o finanțare de 2 miliarde de dolari, dar oferta nu a progresat.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...