Evgheni Prigojin recunoște amestecul Rusiei în alegerile din SUA

Autor: Georgel Simionică
Data publicării:
Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin
Evgheni Prigojin, supranumit și ”bucătarul lui Putin”, și fondatorul organizației de mercenari Wagner, a recunoscut pentru prima oara un lucru pe care SUA l-au suspectat de multă vreme.

Omul de afaceri rus Evgheni Prigojin a recunoscut luni ingerinţe în alegerile din SUA şi a afirmat că acest lucru va continua să se producă, prima astfel de declaraţie din partea unei persoane despre care Washingtonul susţine că este implicată în eforturi de a influenţa politica americană, relatează Reuters.

"Ne-am amestecat (în alegerile americane), ne amestecăm şi vom continua să ne amestecăm. Cu grijă, cu acurateţe, chirurgical, în propriul nostru mod, cum ştim să o facem", a declarat Prigojin, în comentarii postate pe VKontakte, echivalentul Facebook din Rusia, de serviciul de presă al firmei sale de catering Concord.

Aceste afirmaţii au fost postate în preziua alegerilor americane de la jumătatea mandatului, drept răspuns la o solicitare din partea unui site de ştiri rusesc.

"În timpul operaţiunilor noastre de localizare, vom înlătura simultan ambii rinichi şi ficatul", a mai afirmat Prigojin, fără a furniza mai multe amănunte asupra acestui comentariu criptic.

Prigojin, care este numit adesea "bucătarul lui Putin" pentru că firma sa de catering are contracte cu Kremlinul, a fost acuzat oficial că sponsorizează "ferme de troli" din Rusia care încearcă să influenţeze politica americană.

În luna iulie, Departamentul de Stat al SUA a oferit o recompensă de până la 10 milioane de dolari pentru informaţii în legătură cu "angajamentul său în ingerinţe în alegerile din SUA". El este vizat de sancţiuni americane, britanice şi ale Uniunii Europene.

Prigojin a fost o prezenţă publică discretă până de curând, dar a devenit mai vocal în timpul războiului din Ucraina, inclusiv criticând rezultatele generalilor ruşi.

În septembrie, el a recunoscut că a fondat grupul de mercenari Wagner, apropiat de Kremlin, care este activ în Siria, Africa şi Ucraina. Vineri, grupul a deschis un centru tehnologic în domeniul apărării la Sankt Petersburg, un nou pas al lui Prigojin pentru a-şi evidenţia calificările militare.

Citește și:

The Guardian: Putin a autorizat operațiunea secretă de susținere a lui Donald Trump

Preşedintele rus Vladimir Putin a autorizat, la o reuniune desfăşurată în ianuarie 2016 cu şefii serviciilor secrete şi principalii membri ai guvernului, o operaţiune secretă de susţinere a candidatului republican la preşedinţia SUA, Donald Trump, considerând că o victorie a acestuia ar avantaja Rusia, potrivit unor documente publicate joi de The Guardian şi despre care această publicaţie britanică susţine că sunt scurse din interiorul Kremlinului.

Cele trei servicii secrete ruseşti au primit sarcina să identifice modalităţi practice de a-l susţine pe Trump, conform unui ordin ce pare a fi semnat de Putin.

La momentul desfăşurării reuniunii de la Kremlin a Consiliului de securitate naţională, pe 22 ianuarie 2016, Trump era favoritul alegerilor primare din Partidul Republican. Un raport pregătit de către departamentul de analiză al preşedinţiei ruse recomanda folosirea ''întregii forţe posibile'' pentru o victorie a lui Trump.

Acestuia din urmă i se face în raportul redactat de analiştii ruşi o scurtă descriere a profilului psihologic, fiind caracterizat drept ''un individ impulsiv, instabil mintal şi dezechilibrat, care suferă de un complex de inferioritate''. Cu toate acestea, din perspectiva Rusiei evocată în raport, el era văzut drept ''candidatul cel mai promiţător'', iar o victorie a sa ''va conduce la o destabilizare a sistemului sociopolitic al SUA''.

The Guardian nu spune cum a avut acces la aceste documente, care par să reprezinte o scurgere serioasă şi foarte neobişnuită de informaţii din interiorul Kremlinului, dar susţine că servicii secrete occidentale ar avea cunoştinţă de ele de mai multe luni şi le-au examinat cu atenţie.

Publicaţia britanică mai scrie că le-a arătat unor ''experţi independenţi'' aceste documente şi aceştia cred că sunt autentice, fiind invocat drept argument şi faptul că abordarea se potriveşte cu modul de gândire al Kremlinului asupra chestiunilor de securitate. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Mugur Isărescu / Foto: Sabin Cristoveanu / Inquam Photos
Wall Street. Foto: Pexels.com
OCDE / sursa foto: Facebook - Ștefan Radu Oprea
Franța / sursa foto: Freepik.com
Banca Națională a României
Casă de schimb valutar

Cursul valutar. Evoluții minore pentru euro, dolar și aur

Cursul valutar rezultat din cotaţiile anunţate, marți,...

Vot în Parlament
Aur / FOTO: Freepik
Industrie / Sursa: Freepik.com
Broker la Bursa / Foto: Freepik

Mafia de la Kremlin. Putin se descotorosește de Kadîrov?

Drama personală dintre Tatiana și Vladislav Bakalciuk,...

Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Hacker / Foto: Freepik
Bani / sursa foto: Freepik.com
Covestro / FOTO: Covestro
Industria auto / FOTO: Freepik

Piața auto franceză a căzut în depresie

Înmatriculările de mașini noi au scăzut cu 11% luna...

Platformă petrolieră / FOTO: https://www.conocophillips.com/news-media/
Foto: pexels.com
Energie / sursa foto: Freepik.com
Fed
Bănci / FOTO: Freepik

Șefa BCE vrea bănci mai mari și mai puternice în Europa

Este una dintre condițiile esențiale pentru a...

Banca Națională a României
La bancă

Cum se deschide un cont bancar. Actele necesare, cât durează

Salariile românilor sunt mici situându-se undeva pe...

Christine Lagarde / Foto: Flickr

pixel