Tranzacții de 99,72 milioane euro: BVB închide săptămâna pe roșu
Performanța negativă a fost...
Grupul celor 23 de state, format din 13 membri ai Organizaţiei Ţărilor Exportatoare de Petrol (OPEC) şi zece producători independenţi aliaţi, menţin o mare parte din reducerea semnificativă de producţie stabilită în urmă cu un an pentru a face faţă crizei provocate de coronavirus.
Din cantitatea de 9,7 milioane barili pe zi (mbd) -circa 10 % din producţia mondială- pe care au retras-o de pe piaţă la 1 mai 2020, continuă să "nu se pompeze" circa 7 mbd, la care se adaugă un milion de barili pe zi care Riad a decis în februarie 2020, în mod adiţional şi voluntar, să nu îi mai extragă.
Conform agenţiei ruse RIA Novosti, majoritatea participanţilor la alianţă înclină pentru menţinerea acestei reduceri în mai şi iunie, însă agenţia Interfax semnalează că Rusia consideră necesară creşterea producţiei. În ajunul reuniunii de joi, OPEC a revizuit în scădere calculele privind creşterea cererii mondiale de petrol.
Secretarul general al organizaţiei, Mohamed Barkindo, a estimat că în 2021 consumul acestei materii prime va recupera doar 5,6 mbd din scăderea istorică de 9,6 mbd, provocată în 2020 de pandemia de Covid-19. În urmă cu numai o lună, experţii OPEC preconizau o creştere de 5,9 mbd.
Deşi "există aspecte pozitive" care dau impuls optimismului, situaţia actuală "este plină de incertitudini", a avertizat, miercuri, Barkindo într-o discuţie cu Comitetul Ministerial Mixt de Supraveghere al OPEC+. Printre factorii de risc, el a menţionat expansiunea unor noi tulpini de SARS-CoV-2 mai infecţioase şi mai agresive, şi noile restricţii privind mobilitatea, pentru a frâna al treilea val al pandemiei în diverse regiuni, în special în Europa, precum şi "presiunile inflaţioniste şi răspunsurile băncilor centrale".
Citește și Țara care vrea să plătească în PETROL pentru vaccinuri COVID-19
Preţurile petrolului au recuperat nivelul de dinainte de pandemie, dar continuă să fie foarte volatile şi în ultimele zile au demonstrat o tendinţă generală de scădere. Barilul de petrol Brent, de referinţă în Europa, a închis miercuri la un nivel de 64,17 dolari, cu o scădere de 0,60 dolari comparativ cu închiderea sesiunii anterioare de la Bursa din Londra, în timp ce preţul petrolului intermediar Texas (de referinţă în SUA), a pierdut 1,39 dolari, ajungând la 59,16 dolari la finalul sesiunii de tranzacţionare de la New York.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Companiile chineze își păstrează dolarii,...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...