Evoluţii financiar-bancare şi bursiere. Cifrele zilei de pe pieţele lumii, 19 septembrie 2022

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Evoluţii financiar-bancare şi bursiere.

Bursa de pe Wall Street a deschis şedinţa de luni în scădere, din cauza temerilor privind încetinirea economiei SUA, în urma majorării dobânzilor, transmite Reuters. Indicele Dow Jones Industrial Average s-a depreciat cu 0,35%, ajungând la valoarea de 30.714,94 puncte, în scădere cu 107,48 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Standard and Poor's 500 s-a depreciat cu 0,34%, ajungând la valoarea de 3.860,17 puncte, în scădere cu 13,16 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.
Indicele Nasdaq s-a depreciat cu 0,37%, ajungând la valoarea de 11.405,99 puncte, în scădere cu 42,42 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente.

Frankfurt - Bursa de la Frankfurt a deschis şedinţa de luni în scădere cu 0,94%, indicele principal DAX 40 a ajuns la valoarea de 12.620,92 puncte, în scădere cu 120,34 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Paris - Bursa de la Paris a deschis şedinţa de luni în scădere cu 1,64%, indicele principal CAC 40 a ajuns la valoarea de 5.977,77 puncte, în scădere cu 99,53 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Budapesta - Cursul oficial al Băncii Centrale a Ungariei valabil pentru ziua de marţi este de 401,94 forinţi pentru un dolar, în creştere faţă de un curs de 407 forinţi, luni, transmite MTI. Moneda euro este cotată la 400,98 forinţi, în scădere faţă de un curs de 405,21 forinţi, luni, iar un leu românesc este cotat la 81,44 forinţi, în scădere faţă de un curs de 82,27 forinţi, luni.

Seul - Bursa sud-coreeană a încheiat şedinţa de luni în scădere cu 1,14%, indicele principal Kospi a ajuns la valoarea de 2.355,66 puncte, în scădere cu 27,12 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Yonhap.

Shanghai - Bursa din Shanghai a închis şedinţa de luni în scădere cu 0,35%, indicele Shanghai Composite a ajuns la valoarea de 3.115,60 puncte, în scădere cu 10,80 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Xinhua.

Hong Kong - Bursa din Hong Kong a încheiat şedinţa de luni în scădere cu 1,04%, indicele Hang Seng a ajuns la valoarea de 18.565,97 puncte, în scădere cu 195,72 puncte comparativ cu valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Reuters.

Singapore - Bursa din Singapore a încheiat şedinţa de luni în scădere cu 0,37%, indicele Straits Times a ajuns la valoarea de 3.256,31 puncte, în scădere cu 11,98 puncte faţă de valoarea înregistrată la închiderea şedinţei precedente, transmite Xinhua.

 

Citeşte şi: Lovitură pentru românii cu credite în lei care au trecut la IRCC

 

Românii cu credite calculate în funcție de IRCC se pot aștepta la rate mai mari din octombrie. Economiştii bancari, pe baza tranzacţiilor deja publicate de BNR, se aşteaptă ca noul IRCC să sară de 4%, ceea ce înseamnă o creştere semnificativă a ratelor.

Economiştii bancari, pe baza tranzacţiilor deja publicate de BNR, se aşteaptă ca noul IRCC care va intra în vigoare după 2 octombrie 2022 să ajungă la peste 4,08% faţă de 2,65% cât este în prezent. Practic, dobânda pe care o vor plăti cei cu credite legate de IRCC va creşte cu 25% -30%.

Adrian Codirlaşu, vicepreşedinte CFA România, arată că la sfârsitului trimestrului I din 2023, IRCC va ajunge între 5% şi 6,5%, dar că este puţin probabil ca nivelul dobânzilor la creditele cu IRCC să ajungă la nivelul celor cu ROBOR, potrivit Economica.net.

Majorarea care va deveni operatională din 2 octombrie 2022 arată că avem o creştere a dobânzilor totale destul de mare. Astfel că, dobânda medie de la creditele noi de peste cinci ani pentru gospodăriile populatiei era, conform BNR, de 5,48% în luna iulie.

De la 2 octombrie vom avea însă 4,08% plus media marjelor practicate de bănci, de 2,65%, ceea ce va fi egal cu o dobândă medie de 6,73% la creditele ipotecare cu dobânda legată de IRCC. Dacă nu cresc marjele băncilor, anul viitor media dobânzilor la creditele pentru locuinţe va fi de circa 9%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel