Există viață după COVID-19 pentru creditele bancare? Economiștii au explicat
Autor: Anca Mihailov
Data publicării:
Economiștii spun că băncile vor acorda credite bancare chiar și în această perioadă
Economiștii spun că băncile vor acorda credite bancare chiar și în această perioadă
Economiștii spun că băncile vor acorda credite bancare chiar și în această perioadă, iar activitatea se va relua, la capacitate aproape de nivelul normal, la finalul acestei toamne. Băncile nu vor putea renunța la acordarea creditelor, dar se vor înăspri condițiile pe care le vor impune celor care solicită.

„Sunt convins că vor exista în continuare credite bancare. Sigur că nu știm ce pondere vor avea creditele pentru nevoi personale sau alte tipuri de credite, dar va fi o cerere destul de mare, pentru că oamenii vor avea nevoie de bani. De asemenea, vor avea nevoie de credite și firmele, pentru că nu este suficient ceea ce acordă Guvernul sau Uniunea Europeană. Ca volum, cred că nu vor fi foarte importante, dar ca număr de solicitări, da”, a explicat, pentru DC Business, prof. univ. dr. Mircea Coșea.

Estimarea FMI pentru România, în scădere semnificativă

Perioadă de maximă prudență

Experții în economie spun că viitorul creditelor bancare va aduce o serie suplimentară de cerințe din partea instituțiilor bancare. Pentru a se evita imposibilitatea de achitare a datoriilor față de bănci, pentru a elimina, pe cât este posibil, un număr mare de credite neperformante – situație care a creat mari probleme pe această piață, în perioada 2009-2014 -, băncile vor cere documente suplimentare și vor analiza foarte bine dosarele depuse de persoanele fizice sau juridice care vor apela la împrumuturi, mai ales în cazul sumelor mari.

„Cred că va conta foarte mult creditibilitatea celui care solicită, mai ales a locului de muncă, în cazul persoanelor fizice, iar firmele vor fi nevoite să vină cu un business plan foarte solid. Cred că se vor acorda credite și până la sfârșitul toamnei, dar cu foarte mare grijă, atât din partea celor care vor solicita, cât și din partea băncilor, care vor fi foarte prudente, mai ales dacă va trece o perioadă îndelungată în care vom sta în casă și economia va avea mult de suferit”, mai explică specialistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Cât cheltuie românii pentru masa de Paşte (Studiu)

În fiecare an, apropierea perioadei festive aduce cu...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel