În prezent, prețul petrolului marca Brent, de referință în Europa, a depășit 90 de dolari pe baril pentru prima dată din octombrie 2014. La rândul său, prețul barilului de WTI a urcat la 87,86 dolari.
Așteptările Citigroup sunt în dezacord cu performanțele înregistrate de alte mari case de investiții în ceea ce privește prețul petrolului. Morgan Stanley și Goldman Sachs se așteaptă ca prețul petrolului Brent să urce până la 100 de dolari pe baril până în trimestrul al treilea al acestui an, din cauza lipsei de ofertă de materii prime pe piață, pe fondul creșterii cererii.
Potrivit lui Ed Morse, analist la Citi, lipsa de investiții în sectorul petrolier este supraestimată. El nu crede că o creștere a prețului la 100 de dolari pe baril este imposibilă. Totuși, a adăugat el, dacă acest lucru se va întâmpla, creșterea va fi temporară, deoarece oferta de țiței crește prea repede.
Ed Morse se așteaptă ca societățile americane, care produc în prezent aproximativ 11,8 milioane de barili pe zi, să majoreze producția în acest an cu cel puțin 800.000 de barili. El crede că acest lucru va conduce la o supraofertă până la sfârșitul anului. Agenția pentru Informații Energetice prevede că oferta va ajunge la 101 milioane de barili, ceea ce ar putea fi un record. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, oferta globală de petrol, în 2019 a fost de 100,5 milioane de barili.
Citește și Investitor britanic: Nu toți vor rezista! Nu criză, va fi COLAPS
Citește și Dacă va fi RĂZBOI. În plan economic, urmările vor fi DEZASTRUOASE
Morse este de acord cu majoritatea celorlalți analiști în ceea ce privește situația cererii, care se așteaptă să se îmbunătățească în acest an. Dar el crede că alte companii de pe Wall Street se înșală în ceea ce privește oferta, deoarece se concentrează prea mult pe nivelul general al investițiilor de capital pe care le fac companiile petroliere. Cele mai multe companii nu-și măresc cheltuielile în acest an, așa că analiștii prevăd că producția lor nu va crește prea mult.
Cu toate acestea, Morse consideră că nivelul cheltuielilor de capital nu contează prea mult. Companiile au devenit mult mai eficiente, reducându-și la mai mult de jumătate costurile de explorare și dezvoltare în ultimii ani. Astfel, producția de petrol poate crește fără costuri prea mari. Și cu cât se va produce mai mult petrol în acest an, cu atât este mai probabil ca prognoza de 100 de dolari pe baril să pară prea mare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Alegerea lui Donald Trump în...
Agenția Națională de...
România a primit un semnal...
Rusia a capturat două dintre...
Comisia Europeană a lansat, pe...
Bitcoin crește pe fondul...
Novo Nordisk, compania daneză...
Nou-alesul președinte al...
Curs valutar BNR, 21 ianuarie...
Semnal îngrijorător privind...
Evoluţii mixte la Bursa de...
Sindicatul Funcţionarilor...
Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...
Adrian Câciu, fost ministru al...
Donald Trump începe al doilea...
Erdogan negociază cu Putin...
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
Șeful Fondului Suveran al...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...