Experții Citigroup RĂSTOARNĂ totul: Piața petrolului se va PRĂBUȘI
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
India procesează petrolul rusesc în carburanţi pentru Occident
În condițiile în care analiștii de la Morgan Stanley și Goldman Sachs au prognozat un preț al petrolului de peste 100 de dolari/baril, iar colegii lor de la JP Morgan au admis chiar și o creștere a barilului de până la 150 de dolari în cursul acestui an, cei de la Citigroup au dat toate acete previziuni peste cap, estimând că, dimpotrivă, piața ”aurului negru” se va prăbuși, înregistrând o scădere de 27% și mai bine comparativ cu actualele niveluri, scrie Barron's.

În prezent, prețul petrolului marca Brent, de referință în Europa, a depășit 90 de dolari pe baril pentru prima dată din octombrie 2014. La rândul său, prețul barilului de WTI a urcat la 87,86 dolari.

Așteptările Citigroup sunt în dezacord cu performanțele înregistrate de alte mari case de investiții în ceea ce privește prețul petrolului. Morgan Stanley și Goldman Sachs se așteaptă ca prețul petrolului Brent să urce până la 100 de dolari pe baril până în trimestrul al treilea al acestui an, din cauza lipsei de ofertă de materii prime pe piață, pe fondul creșterii cererii.

Potrivit lui Ed Morse, analist la Citi, lipsa de investiții în sectorul petrolier este supraestimată. El nu crede că o creștere a prețului la 100 de dolari pe baril este imposibilă. Totuși, a adăugat el, dacă acest lucru se va întâmpla, creșterea va fi temporară, deoarece oferta de țiței crește prea repede.

Ed Morse se așteaptă ca societățile americane, care produc în prezent aproximativ 11,8 milioane de barili pe zi, să majoreze producția în acest an cu cel puțin 800.000 de barili. El crede că acest lucru va conduce la o supraofertă până la sfârșitul anului. Agenția pentru Informații Energetice prevede că oferta va ajunge la 101 milioane de barili, ceea ce ar putea fi un record. Potrivit Agenției Internaționale pentru Energie, oferta globală de petrol, în 2019 a fost de 100,5 milioane de barili.

Citește și Investitor britanic: Nu toți vor rezista! Nu criză, va fi COLAPS

Citește și Dacă va fi RĂZBOI. În plan economic, urmările vor fi DEZASTRUOASE

Morse este de acord cu majoritatea celorlalți analiști în ceea ce privește situația cererii, care se așteaptă să se îmbunătățească în acest an. Dar el crede că alte companii de pe Wall Street se înșală în ceea ce privește oferta, deoarece se concentrează prea mult pe nivelul general al investițiilor de capital pe care le fac companiile petroliere. Cele mai multe companii nu-și măresc cheltuielile în acest an, așa că analiștii prevăd că producția lor nu va crește prea mult.

Cu toate acestea, Morse consideră că nivelul cheltuielilor de capital nu contează prea mult. Companiile au devenit mult mai eficiente, reducându-și la mai mult de jumătate costurile de explorare și dezvoltare în ultimii ani. Astfel, producția de petrol poate crește fără costuri prea mari. Și cu cât se va produce mai mult petrol în acest an, cu atât este mai probabil ca prognoza de 100 de dolari pe baril să pară prea mare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Obligații noi pentru bănci față de clienții cu credite

Într-o mișcare care ar putea aduce un val de alinare...

Start-Up Nation. Condiții noi pentru cei care vor să aplice

Ministerul Economiei și Antreprenoriatului propune o...

Tesla propune o nouă mașină-minune. Cât mai repede posibil

Și ce dacă rezultatele financiare pe primul trimestru al...

Boeing va plăti în avans pentru a-și menține producția

Producătorul american de avioane Boeing va plăti un...

ANOFM: Încep 139 de programe de formare profesională

139 programe de formare profesională vor începe în luna...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel