Exportul de gaze al României, în creștere. Ce spun experții
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Preţul gazelor europene continuă să crească alarmant pe fondul riscului de raţionalizare
Preţul gazelor europene continuă să crească alarmant pe fondul riscului de raţionalizare
România a exportat anul trecut gaze naturale în valoare de 250 de milioane de euro, arată datele de la INS, o sumă de peste 15 ori mai mare faţă de cea din 2020.

Datele din ra­poartele lunare ale Autorităţii Na­ţionale de Regle­mentare în dome­niul Energiei (ANRE) arată că România a trimis la export 0,8 mi­liarde de metri cubi de gaz natural, o cantitate de peste 5 ori mai mare faţă de 2020, din aprilie până în august volumele exportate crescând expo­nenţial faţă de perioadele lunare similare din 2020. Raportată la con­sumul total de gaze al României din 2021, cantitatea exportată reprezintă circa 6% din cererea internă.

„Este imposibil ca la această valoare de export să nu fie inclusă producţie internă“, spun specialiştii din sector. “În lunile de vară s-a văzut clar creşterea exporturilor, cel mai probabil cantităţile fiind înmagazinate în Ungaria şi apoi importate local, dar la preţurile de iarnă“, mai cred oamenii din sector.

Unele cantităţi s-ar fi întors în piaţă, dar la preţuri mai mari. Programul a fost prelungit până la finele anului 2023.

Primele proiecte finanțate prin Anghel Saligny, aprobate

Ministerul Dezvoltării spune că au fost aprobate primele proiecte finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”.

Primele 73 de proiecte pentru investiții în realizarea, extinderea și modernizarea infrastructurii de distribuție a gazelor naturale, în valoare totală de 3.854.583.847,09 lei, finanțate prin Programul Național de Investiții ”Anghel Saligny”, au fost aprobate de Ministerul Dezvoltării, a anunțat ministrul Cseke Attila.

Acestea fac parte din categoria celor 105 proiecte mature care vizează dezvoltarea rețelelor inteligente de distribuție a gazelor naturale din 165 unități administrativ-teritoriale, depuse inițial la Ministerul Investițiilor și Proiectelor Europene (MIPE), în cadrul Programului Operațional Infrastructură Mare, dar a căror valoare a excedat plafonul alocat POIM.

”Obiectivul nostru este să asigurăm acest serviciu de bază pentru cetățenii care nu sunt racordați la rețeaua de gaze naturale și, prin acest program, vom branșa aproximativ 196.000 de familii la rețeaua de gaze”, a precizat ministrul dezvoltării.

Ministrul Cseke Attila a reamintit că, prin Programul ”Anghel Saligny”, sunt alocate 65,5 miliarde de lei pentru extinderea și modernizarea rețelelor de drumuri, poduri, apă, canalizare și gaz.

Ministrul Dezvoltării a apropat peste 14 milioane lei pentru achiziția de gaze naturale

Ministrul Dezvoltării, Lucrărilor Publice şi Administraţiei, Cseke Attila, a aprobat repartizarea către bugetele locale ale unor unităţi administrativ-teritoriale a celei de-a XI-a tranşe, în valoare de 14.435.675,96 lei, din subvenţia de compensare a costurilor legate de achiziţia gazelor naturale necesare producerii energiei termice în sistem centralizat pentru sezonul rece 2021-2022. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel