Exporturile de ceasuri elvețiene au scăzut pentru prima dată în ultimii doi ani
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Ceasuri
Ceasuri
Elveția, cunoscută pentru producția sa de ceasuri precise și luxase întâmpină probleme în privința exporturilor acestor accesorii dorite de oameni din toate părțile lumii.

Exporturile de ceasuri elveţiene au scăzut uşor în iulie, primul declin lunar din ultimii peste doi ani, deoarece cererea a început să încetinească, în contextul preţurilor mai ridicate şi a presiunilor economice, transmite Bloomberg.

Datele statistice publicate de Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie arată că exporturile de ceasuri au scăzut luna trecută cu 0,9%, în termeni de valoare, la 2,2 miliarde franci elveţieni (2,5 miliarde de dolari), pe fondul reducerii cererii, în special din China.

 

Cum arată statisticile pentru exporturile din alte țări

 

Exporturile către China, a doua mare piaţă după SUA, au scăzut în iulie cu 16,6%, după creşterea semnificativă de anul trecut. Singapore, o altă pieţe cheie, a înregistrat un declin de 7,9%. În iulie, livrările către SUA au crescut cu 5,2%. În 2021, Statele Unite au depăşit China, devenind principala piaţă pentru ceasurile elveţiene.

Datele sugerează că cererea ridicată pentru ceasurile elveţiene costisitoare a început să se atenueze, în condiţiile în care pe ansamblul anului trecut, exporturile de ceasuri elveţiene au atins un nivel record de peste 24 de miliarde de franci. Brandurile de la Omega la Patek Philippe şi Rolex au majorat preţurile, pentru a compensa costurile de producţie mai ridicate.

Analistul Patrik Schwendimann de la Zuercher Kantonalbank susţine că declinul lunar al exporturilor este neaşteptat şi ar putea afecta negativ acţiunile Richemont şi Swatch Group AG.

"Totuşi, ca de obicei, o singură lună de scădere a exporturilor de ceasuri nu ar trebui supraestimată", a explicat el, previzionând o revenire a creşterii exporturilor în august şi septembrie.

Ultima dată când s-a înregistrat o scădere lunară a exporturilor de ceasuri elveţiene a fost în ianuarie 2021.

"Uşorul declin nu va avea un impact semnificativ asupra tendinţei generale previzionată pentru 2023", a apreciat Federaţia Industriei Elveţiene de Orologerie.

Exporturile au scăzut pe toate segmentele d epreţ, cu excepţia ceasurilor cu preţuri de peste 3.000 franci elveţieni, unde s-a înregistrat un avans de 2,2%.

Industria de orologerie reprezintă aproximativ 10% din exporturile totale ale Elveţiei şi asigură aproximativ 57.000 de locuri de muncă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Tendinţe pe piaţa criptomonedelor. Analiză

Aprilie a fost o lună dificilă pentru piața...

Boom-ul inteligenței artificiale nu se dezminte. Analiză

La bursă, acțiunile din sectorul inteligenței...

Cinébébé, o companie UNICĂ în Europa și extrem de prețioasă

Realizarea de filme cu nou-născuți este strict...

Ceasul de 10.000 de euro care a făcut furori la Cannes

La deschiderea Festivalului de Film de la Cannes,...

Care sunt cele mai mari companii listate la bursa olandeză

Printre multele altele, Țările de Jos sunt cunoscute...

Schimbări pe WhatsApp: Ce se va întâmpla în luna iunie

Care sunt surprizele lunii iunie. Un detaliu: multă...

Incendiile care au aprins prețul petrolului

Cursul petrolului a încheiat în creștere ultima sesiune...


pixel