Exporturile de gaze ale Gazprom către Europa au crescut semnificativ în februarie 2023

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Gazprom şi-a majorat exporturile de gaze spre Europa în luna februarie graţie livrărilor via Turcia.

Media exporturilor zilnice de gaze ale grupului rus Gazprom via conductele spre Europa a crescut cu 17% în prima jumătate a lunii februarie, comparativ cu situaţia din luna ianuarie, graţie livrărilor efectuate via Turcia, arată calculele Reuters.

În condiţiile în care nu mai sunt livrate gaze ruseşti prin gazoductele Yamal-Europe şi Nord Stream, singurele rute prin care gazele ruseşti mai sunt livrate Europei sunt prin Ucraina şi prin conducta Turkstream, care traversează Marea Neagră.

Potrivit datelor furnizate de Reţeaua europeană a operatorilor de sisteme de transport de gaze naturale (ENTSOG), în primele 15 zile din luna februarie, media livrărilor zilnice de gaze ale grupului rus Gazprom către Europa a urcat până la 67,8 milioane metri cubi, faţă de o medie de 58,1 milioane metri cubi pe zi în luna ianuarie. Calculele Reuters arată că exporturile de gaze prin conducte spre Europa, în prima jumătate a lunii februarie, au ajuns la un total de un miliard de metri cubi.

Gazprom, care anterior publica datele privind exporturile sale de două ori pe lună, a încetat de la debutul anului 2023 să mai publice astfel de date.

Rusia şi Turcia au lansat în mod oficial gazoductul TurkStream, cu o capacitate de 31,5 miliarde metri cubi pe an, în luna ianuarie 2020. Această conductă transportă gazele naturale ruseşti spre ţările din sudul Europei via Marea Neagră şi Turcia.

Conform calculelor Reuters, livrările Gazprom spre Uniunea Europeană via conducta TurkStream şi Ucraina s-au ridicat la un total de 1,02 miliarde metri cubi în primele 15 zile din februarie, dintre care aproximativ 560 milioane metri cubi, sau 37,3 milioane metri cubi pe zi, au fost trimise via conducta TurkStream. Tranzitul gazelor ruseşti prin Ucraina în primele 15 zile din februarie s-a ridicat la 458 milioane metri cubi, sau o medie de 30,5 milioane metri cubi pe zi.

Comparativ, în luna decembrie a anului trecut, exporturile spre Europa via aceste două rute s-au ridicat la 2,5 miliarde metri cubi, din care 1,2 miliarde metri cubi, sau 39,6 milioane metri cubi pe zi, au fost livraţi via Turcia. În ianuarie însă, livrările au scăzut cu aproape 30% până la 1,8 miliarde metri cubi, în condiţiile în care în primele 15 zile din ianuarie, exporturile Gazprom spre Europa s-au cifrat la 955 milioane metri cubi.

Gazprom este cel mai mare producător mondial de gaze naturale şi unul dintre cei mai mari contribuabili la bugetul Rusiei. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Negrescu / Foto: arhiva personală
Foto: Oana Pavelescu
Germania / Photo by Claudio Mota
Bursa. Foto: pexels.com
Criptomonede. Foto: Pexels.com
Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

CEC Bank
Adrian Câciu, Ministrul Investiţiilor şi Proiectelor Europene / FOTO: gov.ro
Donald Trump și lideri ai lumii / Ilustrație DCBusiness / Foto: Casa Albă și G10
Analizând tot felul de date / FOTO: Freepik
Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Kremlinul moscovit / FOTO: Freepik
Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com

pixel