Exporturile Germaniei către Rusia s-au PRĂBUŞIT. În sens invers, scăderea este nesemnificativă
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Foto: Pexels.com
Foto: Pexels.com
Exporturile germane către Federaţia Rusă s-au contractat cu aproape două treimi în luna martie, efectele atacurilor lansate asupra Ucrainei contribuind la cea mai mare scădere a comerţului extern înregistrată de principala economie europeană în ultimii doi ani, scrie Financial Times.

Biroul Federal de Statistică din Germania a anunţat miercuri că declinul de 62,3% (la 900 de milioane de euro) raportat la luna precedentă se datorează „sancţiunilor impuse drept rezultat al conflictului cu Ucraina”. Exporturile ruseşti către Germania au scăzut cu 2,4% în martie.

Astăzi, Bruxellesul a anunţat o serie de planuri prin care plănuieşte să interzică importurile de petrol rusesc către Uniunea Europeană, ca parte a celui de al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Moscovei.

Exporturile germane au suferit un declin de 3,3% în martie. De asemenea, Germania a exportat cu 1,7% mai puţin către alte ţări UE, cu 4,3% mai puţin către China şi 3,9% mai puţin către Regatul Unit. Un aspect pozitiv constă într-o creştere de 3,2% a exporturilor germane cu destinaţia în Statele Unite.

Importurile germane au continuat să crească, „alimentate” de costurile tot mai mari ale mărfurilor şi energiei. Astfel, deficitul comercial a ajuns la 3,2 miliarde de euro, cel mai scăzut nivel lunar de peste zece ani.

Anders Opedal, CEO-ul gigantului norvegian Equinor, care a reprezentat de-a lungul anilor al doilea cel mai mare furnizor de gaze al Europei după grupul rus Gazprom, a declarat astăzi că a observat o cerere tot mai mare de gaze norvegiene din partea statelor europene, conform agenţiei de ştiri Reuters, citată de Mediafax.

 

Citeşte şi: Bloomberg: Putin devine mai disperat, Occidentul ar trebui să îşi amintească de Pearl Harbor

 

Puterile occidentale strâng şurubul în jurul preşedintelui rus Vladimir Putin: Următoarea mişcare pare să fie o interdicţie europeană de achiziţionare a petrolului rusesc, care va fi introdusă treptat, scrie Bloomberg.

Este o politică corectă, având în vedere că banii din petrol finanţează războiul lui Putin în Ucraina şi menţin în viaţă economia rusă. Dar riscurile pot fi substanţiale: Puterile revizioniste au devenit uneori mai violente atunci când campaniile de strangulare economică împotriva lor sunt pe cale să reuşească.

Exemplul clasic este Japonia înainte de cel de-al Doilea Război Mondial. Timp de un deceniu, Tokyo a căutat un vast imperiu în Asia. Se lansase într-un dezmăţ militar, cucerind Manciuria, invadând China şi extinzându-se în Asia de Sud-Est.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...


pixel