Exproprieri pentru construirea de fabrici de armament. Modificări legislative

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Arme / Foto: Freepik
Arme / Foto: Freepik
Guvernul a aprobat săptămâna trecută o ordonanță de urgență care permite Ministeruilui Economiei exproprierea de terenuri pentru construirea de fabrici de armament.

În expunerea de motive a noii ordonanțe se spune că sectorul industriei naționale de apărare din România devine din ce în ce mai important în contextul evoluțiilor recente din sfera securității globale. Agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei și atacurile teroriste împotriva Israelului au evidențiat necesitatea întăririi capacităților de producție și servicii pentru apărare, esențiale pentru securitatea națională.

În temeiul articolului 346 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE), România, la fel ca orice alt stat membru, are dreptul să adopte măsuri pentru protejarea intereselor esențiale ale siguranței naționale, incluzând producția și comerțul cu armament și muniție, cu condiția de a nu distorsiona concurența pe piața internă pentru produsele non-militare.

Dezvoltarea continuă și durabilă a industriei naționale de apărare este considerată o prioritate strategică la nivel național. Aceasta nu doar că răspunde cerințelor de securitate, dar contribuie și la dezvoltarea economică pe termen lung, sprijinind comunitățile locale și îmbunătățind condițiile de trai.

În contextul angajamentelor asumate de România ca membru NATO și al UE, este esențială adaptarea legislației pentru a permite implementarea rapidă a investițiilor în sectorul apărării. Aceste investiții sunt vizate pentru a diminua dependența de industria de apărare din afara UE, reducând astfel vulnerabilitățile sistemice și asigurând un cadru de apărare adaptat amenințărilor curente.

Realizarea acestor proiecte nu doar că va sprijini capacitatea de apărare a României, dar va genera și noi locuri de muncă și va stimula dezvoltarea economică. Capacitățile de producție și servicii de apărare, definite ca strategice conform Legii nr. 232/2016, sunt vitale pentru susținerea pe termen lung a capacității de apărare a statului.

În concluzie, România este obligată să ia măsuri imediate pentru a asigura resursele necesare funcționării eficiente a Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA) și pentru a dezvolta capacități de producție și servicii strategice. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru garantarea suveranității, independenței, integrității teritoriale și democrației constituționale a țării.

Astfel, noua OUG acordă toate prerogativele necesare Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în vederea inițierii și desfășurării procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică, exclusiv în scopul realizării de lucrări de construire, modernizare, extindere și reconversie a capacităților de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel național.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

foto: pexels.com
Euro vs dolar / FOTO: Freepik

Euro, la cel mai scăzut nivel din ultimii doi ani față de dolar

Moneda euro a continuat să piardă teren în fața...

Foto: pexels.com
Mașină electrică / sursa: Freepik.com
Bitcoin / Foto: Freepik
Jeff Bezos și Elon Musk
La volan, fără griji! FOTO: Freepik
Bentley

Bentley spune „nu încă”: ce ascunde strategia Beyond100+

Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...

Bursa de Valori București
Ministrul Marcel Boloș / FOTO: Facebook
Stație de transformare / Foto: Freepik
Bună dimineața! / Foto: rawpixel.com
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik

pixel