Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În expunerea de motive a noii ordonanțe se spune că sectorul industriei naționale de apărare din România devine din ce în ce mai important în contextul evoluțiilor recente din sfera securității globale. Agresiunea Federației Ruse asupra Ucrainei și atacurile teroriste împotriva Israelului au evidențiat necesitatea întăririi capacităților de producție și servicii pentru apărare, esențiale pentru securitatea națională.
În temeiul articolului 346 din Tratatul de Funcționare a Uniunii Europene (TFUE), România, la fel ca orice alt stat membru, are dreptul să adopte măsuri pentru protejarea intereselor esențiale ale siguranței naționale, incluzând producția și comerțul cu armament și muniție, cu condiția de a nu distorsiona concurența pe piața internă pentru produsele non-militare.
Dezvoltarea continuă și durabilă a industriei naționale de apărare este considerată o prioritate strategică la nivel național. Aceasta nu doar că răspunde cerințelor de securitate, dar contribuie și la dezvoltarea economică pe termen lung, sprijinind comunitățile locale și îmbunătățind condițiile de trai.
În contextul angajamentelor asumate de România ca membru NATO și al UE, este esențială adaptarea legislației pentru a permite implementarea rapidă a investițiilor în sectorul apărării. Aceste investiții sunt vizate pentru a diminua dependența de industria de apărare din afara UE, reducând astfel vulnerabilitățile sistemice și asigurând un cadru de apărare adaptat amenințărilor curente.
Realizarea acestor proiecte nu doar că va sprijini capacitatea de apărare a României, dar va genera și noi locuri de muncă și va stimula dezvoltarea economică. Capacitățile de producție și servicii de apărare, definite ca strategice conform Legii nr. 232/2016, sunt vitale pentru susținerea pe termen lung a capacității de apărare a statului.
În concluzie, România este obligată să ia măsuri imediate pentru a asigura resursele necesare funcționării eficiente a Forțelor Sistemului Național de Apărare (FSNA) și pentru a dezvolta capacități de producție și servicii strategice. Aceste acțiuni sunt esențiale pentru garantarea suveranității, independenței, integrității teritoriale și democrației constituționale a țării.
Astfel, noua OUG acordă toate prerogativele necesare Ministerul Economiei, Antreprenoriatului și Turismului în vederea inițierii și desfășurării procedurilor de expropriere pentru cauză de utilitate publică, exclusiv în scopul realizării de lucrări de construire, modernizare, extindere și reconversie a capacităților de producție și/sau servicii pentru apărare de interes strategic la nivel național.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...
În cadrul emisiunii Totul...
Într-un comunicat al Haier...
Piețele financiare au...
Națiunile care utilizează pe...
Sindicatul Angajaților din...
Înalta Curte de Casație și...
Într-o mișcare istorică,...
Ministerul Finanţelor (MF) a...
Bursa de la Bucureşti a deschis...
În perioada 1.I - 30.XI.2024,...
Transelectrica își planifică...
Averea miliardarilor crește...
Donald Trump a declarat...
Noua criptomonedă a lui Donald...
Circa 1.000 de angajaţi ai...
Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...
Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...
Președintele ales Donald Trump...
Construit în doar 10 zile la...