Expunerea băncilor străine pe România, în accelerare

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Se duc modificări Codului de procesură fiscală cât și Codului fiscal
Se duc modificări Codului de procesură fiscală cât și Codului fiscal
Expunerea băncilor străine pe România a crescut cu peste 8% an/an (în dolari), influențată și de mix-ul adecvat de politici economice implementat după incidența crizei sanitare, precum și de potențialul de dezvoltare în sfera economiei interne din perspectiva termenului mediu, arată o analiză.

La finalul lunii ianuarie Banca Reglementelor Internaționale (BIS) a publicat statisticile cu privire la evoluția creditării transfrontaliere în trimestrul III al anului pandemic 2020. Datele indică creșterea creditării transfrontaliere în primele nouă luni ale anului 2020, dat fiind că incidența pandemiei a fost contrabalansată de implementarea unui mix relaxat fără precedent de politici economice, arată Andrei Rădulescu, Director Analiză Macroeconomică, Banca Transilvania.

Conform statisticilor BIS creditul transfrontalier total a crescut cu 2,3% an/an în trimestrul III și cu 5,7% an/an la nouă luni din 2020.

Se evidențiază majorarea creditului transfrontalier spre țările dezvoltate, cu 3,5% an/an în trimestrul III și cu 7,5% an/an în perioada ianuarie-septembrie 2020, pe fondul măsurilor de relaxare fără precedent implementate de băncile centrale și de Guverne după incidența crizei sanitare.

Pe de altă parte, creditarea transfrontalieră pe statele emergente și în dezvoltare s-a ajustat pentru al doilea trimestru la rând în T3, cu 1,2% an/an (stagnare în perioada ianuarie-septembrie), date fiind provocările cu care se confruntă aceste economii după declanșarea pandemiei.

Creditul transfrontalier total direcționat pe sectorul bancar a decelerat de la 3,6% an/an în T2 la 1.3% an/an în T3 și a consemnat un ritm mediu de creștere de 4,8% an/an la nouă luni din 2020.

Creditul transfrontalier pe sectorul non-bancar a crescut cu 3,2% an/an în trimestrul III și cu 6,3% an/an în perioada ianuarie-septembrie 2020.

Creditul guvernamental a crescut la finalul anului 2020 cu 2,6 % faţă de luna noiembrie

În ceea ce privește expunerea băncilor străine pe România (în dolari) se observă o accelerare a ritmului anual de la 4% în T2 la 12,4% în T3, până la 25,8 miliarde dolari (cel mai ridicat nivel din T1 2018).

Expunerea băncilor străine pe sectorul bancar s-a redinamizat în T3 (avans cu 13% an/an, la 10,2 miliarde dolari, cel mai ridicat nivel din T4 2018) (după ajustarea cu 3,3% an/an din T2). La nouă luni din 2020 acest indicator s-a majorat cu 3,6% an/an.

De asemenea, expunerea băncilor străine pe segmentul non-bancar a accelerat de la 9,3% an/an în T2 la 12.3% an/an în T3, la 15,3 miliarde dolari, cel mai ridicat nivel din T3 2014 (avans cu 11,5% an/an la nouă luni din 2020).

În ceea ce privește expunerea băncilor străine pe economia României (exprimată în EUR) se observă o decelerare de la 5,7% an/an în T2 la 4,6% an/an în T3 (avans cu 7% an/an în perioada ianuarie-septembrie 2020).

Pentru trimestrele următoare prognozăm ameliorarea expunerii băncilor străine pe România, scenariu susținut de o serie de factori: intrarea economiei reale într-un nou ciclu; diferențialul de rată de dobândă dintre România și țările Uniunii Europene; premisele de accelerare a procesului de convergență economică spre nivelul din Zona Euro (principalul partener economic); oportunitatea aderării la Organizația de Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE) până la jumătatea acestui deceniu, încheie analistul.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Freepik
Dacia 1300
Oameni pe stradă / Foto: Oana Pavelescu
Warren Buffett / FOTO: https://www.facebook.com/profile.php?id=100063827483686&sk=photos_by
Reuniune /FOTO: Freepik
Bursa de la București
Bună dimineața!
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Domeniul regal Skaugum / FOTO: Wikipedia
Un expert studiază un diamant
Analize / FOTO: Freepik

Stagflația: Un spectru care bântuie piețele financiare

Piețele financiare se tem de un scenariu mai mult decât...

Foto: Freepik.com
Bagaj / FOTO: Unsplash
La birou / FOTO: Freepik

Garderoba pentru birou: Elegantă, dar comodă

Cum să jonglezi între stilul chic și confortul la birou?...

Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr

Elon Musk are nevoie de miliardele investitorilor

Au fost angate o serie de negocieri.

Toyota
Shanghai / FOTO: Wikipedia

Cum să investești în China și dacă este o idee bună

Privind dincolo de aspectele politice, China este o...

Trump și Zelenski / FOTO: Captură ecran
Cafeaua de dimineață! Să aveți o zi minunată! / FOTO: Freepik
Sebastian Burduja
Procente
Dolari / FOTO: Freepik

Poate dolarul să-și piardă statutul?

În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...

Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice / Foto: Freepik
Xi Jinping

Xi Jinping îndeamnă China să „depășească” toate provocările

A doua putere economică mondială își propune să domine...

AMARG / FOTO: Wikipedia
Marea Galbenă / FOTO: Wikipedia
Canalul Panama

O linie de metrou va fi construită sub Canalul Panama

Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...

Oameni pe stradă / FOTO: Freepik

pixel