Chirie de 200.000 de euro, atât plătește Ministerul Investițiilor
Adrian Câciu a făcut câteva...
Exxon a încercat să iasă din proiectul Sahalin-1 din Orientul Îndepărtat al țării încă din martie, dar a fost blocat de un decret prezidențial la începutul acestei luni. Compania rusă de stat Rosneft a declarat că disputa ar putea fi rezolvată dacă Exxon își reia operațiunile normale la proiect.
"Am furnizat o notificare de diferență guvernului federal rus în legătură cu decretul, care ne inhibă drepturile și ne împiedică capacitatea de a ieși din operațiuni în siguranță", a declarat marți, într-o declarație, compania cu sediul în Irving, Texas.
Putin și-a înăsprit controlul asupra sectoarelor financiar și energetic ale Rusiei la începutul acestei luni, oprind companiile străine să își cedeze activele, ca parte a măsurilor "pentru protejarea intereselor naționale". Decretul a venit la doar câteva zile după ce Exxon a declarat că se află în discuții pentru a-și muta participația de 30% din Sahalin-1 către o entitate terță pe care nu a identificat-o.
Sahalin-1 este o operațiune extrem de complexă care a produs anul trecut aproximativ 227.000 de barili pe zi. Are mai multe recorduri pentru cele mai lungi puțuri forate vreodată, folosește spărgătoare de gheață pentru a menține exporturile atunci când marea îngheață iarna și a fost considerată o minune inginerească atunci când a început să pompeze în 2005. Exxon a redus producția din luna mai și este posibil ca eventualul nou proprietar să fie o mare provocare tehnică pentru a crește producția la nivelurile anterioare în condiții de siguranță.
Dacă producția la Sahalin-1 revine la normal, acest lucru ar putea crea condițiile pentru rezolvarea tuturor disputelor din jurul proiectului, a raportat marți agenția de știri de stat rusă Tass, citând un reprezentant al Rosneft PJSC, un alt acționar al proiectului din Orientul Îndepărtat, cu o participație de 20%.
Producția de petrol la Sahalin-1 a fost practic oprită din 15 mai din cauza deciziei Exxon de a se retrage din proiect, a declarat anterior Rosneft. Nu au existat exporturi de țiței de la terminalul De Kastri, care deservește Sahalin-1, de la începutul lunii iunie, potrivit datelor de urmărire a tancurilor monitorizate de Bloomberg.
La începutul acestei luni, Rusia a ordonat crearea unei noi entități pentru Sakhalin-2, un proiect separat de gaze din apropiere, în care Shell Plc era un acționar majoritar, precum și casele comerciale japoneze Mitsubishi Corp. și Mitsui & Co.
Scădere puternică a prețului petrolului. Festivalul marilor câștiguri ale petroliștilor se încheie
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Adrian Câciu a făcut câteva...
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Energiei va aloca...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
Europa își propune să-și reducă...
Agenția de Plăți și Intervenție...
Industria navală face pași importanți către un viitor...
TikTok riscă să fie suspendată...
Săptămâna viitoare angajații au...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...