Facilități de lux din PNRR pentru aleși în contextul economic dificil din România
Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
Sedinta de Guvern
Sedinta de Guvern
Într-o perioadă în care deficitul bugetar și inflația afectează semnificativ veniturile populației, Guvernul României acordă facilități substanțiale aleșilor, stârnind controverse și nemulțumiri în rândul cetățenilor cu atât mai mult cu cât aceste au fost prevăzute în Planul Național de Redresare și Reziliență în contextul în care, de exemplu, Guvernul a tăiat anul trecut 740 de milioane de euro din PNRR pentru spitale noi.

Conform unui recent proiect de Ordonanță de Urgență, Regia Autonomă "Administrația Patrimoniului Protocolului de Stat" (R.A.-A.P.P.S.) își consolidează rolul în administrarea fondului locativ de protocol destinat demnitarilor, subliniind prioritizarea acestor resurse în beneficiul oficialilor de rang înalt.

Facilități generoase pentru demnitari

Proiectul de act normativ prevede alocarea unor locuințe de protocol și alte bunuri imobile și mobile aflate în domeniul public și privat al statului, pentru categorii de oficiali precum președinteșe statului, Senatului și Camerei Deputaților, premierul, președintele Curții constituționale, președintele ICCJ, președintele Curții de Conturi al Consiliului Superior al Magistraturii sau cel a Academiei Române și cât și persoanele care au deținut calitatea de șef al statului român​​.

Cum se justifică 

De asemenea, cheltuielile de cazare pentru locuințele de protocol vor fi decontate de instituțiile publice în care își desfășoară activitatea beneficiarii, inclusiv vicepreședinții Senatului și Camerei Deputaților, miniștri și alte personalități de rang înalt, similar locuințelor de serviciu​​. Această măsură este justificată prin necesitatea asigurării unui suport logistic adecvat pentru funcționarea eficientă a autorităților publice de prim rang, în contextul organizării statului și a raporturilor de putere publică​​.

Un alt argument adus în expunerea de motive spune că: ”[...] întrucât normele legale actuale situează locuințele de protocol pe o poziție ierarhic superioară față de locuințele de serviciu sau imobilele cu destinația de locuință care se închiriază, prin atribuire beneficiarilor prevăzuți de Ordonanța de urgență a Guvernului nr. 101/2011, în raport de importanța juridică pe care acestea o au în activitatea de protocol organizată prin intermediul R.A.-A.P.P.S., pe durata mandatului, rezultă firească intervenția legislativă privind suportarea costurilor privind atribuirea locuințelor de protocol în integralitate de ministerele și instituţiile publice în care îşi desfăşoară activitatea persoanele beneficiare, și nu direct de către persoanele beneficiare (...)”.

Facilitățile prevăzute de noua ordonanță

Ordonanța de urgență prevede instituirea unor măsuri urgente pentru:

Protecția și securitatea bunurilor de protocol: Având în vedere vechimea imobilelor și situația economică actuală, este esențială prezervarea fondului locativ destinat activităților de reprezentare și protocol pentru Senat, Camera Deputaților, Administrația Prezidențială, Guvern și Curtea Constituțională​​.

Renovarea și întreținerea clădirilor: În cadrul Planului Național de Redresare și Reziliență (PNRR), sunt prevăzute fonduri pentru reparații și investiții necesare relocării aparatului de lucru al Guvernului la Palatul Parlamentului, pe perioada lucrărilor de eficientizare energetică a clădirii Guvernului - Palatul Victoria​​.

Investiții semnificative în baza de reprezentare și protocol

RA-APPS a realizat investiții de aproximativ 120.000.000 lei în ultimii trei ani pentru reparațiile și întreținerea fondului locativ de stat, cu excepția bazei de reprezentare și protocol, în contextul în care veniturile din vânzările imobilelor au fost de aproximativ 45.000.000 lei​​. Aceasta demonstrează eforturile continue pentru îmbunătățirea condițiilor de reprezentare și protocol, chiar și în contextul economic dificil al României.

Context economic dificil

În ciuda acestor măsuri generoase pentru oficiali, România se confruntă cu un deficit bugetar semnificativ și o rată a inflației în creștere, care mușcă adânc din veniturile populației. Cetățenii resimt puternic scăderea puterii de cumpărare și creșterea costurilor de trai, ceea ce face ca aceste facilități acordate demnitarilor să fie percepute ca fiind inechitabile și provocatoare​​.

Astfel, în timp ce guvernanții beneficiază de locuințe de protocol și alte facilități generoase, cetățenii obișnuiți se luptă cu provocările economice tot mai mari, generând o discrepanță crescândă între clasele sociale și amplificând tensiunile sociale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Bursa de la București / FOTO: Facebook

Un nou maxim istoric la Bursa de la București

O zi cu rezultate foarte bune la BVB.

Energie electrică / FOTO: Freepik
Benzinărie

Benzina și motorina: Prețurile au scăzut semnificativ

O scădere semnificativă. Ceea ce este o veste bună...

Mașini

O nouă etapă de înscrieri în Programul Rabla Plus 2024

Începând de luni, 22 iulie 2024, ora 10:00,...

Sediul Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Conductă
Whatsapp

WhatsApp: Prietenii vă spionează fără să băgați de seamă

Dispozitivele electronice sunt practice, dar spun multe...

Ce ascund, de fapt, etichetele? / FOTO: Freepik
Energie electrică / Foto: Freepik
Steagu SUA / Foto: Freepik
Curs valutar / Ilustrație: DCBusiness
Vânzări auto / sursa foto: Freepik.com
Google / sursa foto: Freepik.com
Acțiuni
Constructii
Bărbat cu umbrelă roșie merge prin ploaie / Foto: MTI

Meteo. Capitala se pregătește de furtuni

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis o...

Prestator casnic / Foto: Freepik
Contor
vouchere sociale

Vouchere sociale. Buget suplimentat pentru tranșa din august

Guvernul României are pe masa de lucru o nouă hotărâre...

Christine Lagarde, președintele Băncii Centrale Europene / Foto: BCE / Flickr
Orez / sursa foto: Freepik.com
Bună dimineața!
Premierul Marcel Ciolacu / FOTO: Gov.ro
Sebastian Burduja
Alessio Menegazzo / Foto: Agerpres
TSMC / sursa foto: flickr.com
Aur

Prețul aurului, un nou record istoric! Ce spun experții

Prețul aurului a atins un nou maxim istoric miercuri,...


pixel