Factura la energie. Ajutor de la stat. Decizia Greciei merită toate laudele
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ministrul elen al Energiei știe și de unde face rost de bani
Ministrul elen al Energiei știe și de unde face rost de bani
Grecia va dubla subvenţiile pentru plata facturilor la electricitate şi gaze şi plata unică anuală acordată celor cu venituri mici, astfel încât aceştia să îşi cumpere combustibil pentru încălzire pe perioada iarnii, măsuri destinate să îi ajute pe cetăţenii greci să facă faţă creşterii preţurilor energiei, a anunţat vineri ministrul de Finanţe, Christos Staikouras, transmite Reuters.

Acest mecanism de sprijin finanţat de Guvern are un cost estimat la 500 milioane de euro, în creştere faţă de subvenţiile de aproximativ 150 milioane de euro anunţate în septembrie, a explicat Staikouras la o conferinţă de presă.

Acesta a avertizat: "Ne confruntăm cu o criză acută, mai mare în intensitate şi mărime faţă de previziunile noastre iniţiale".

Preţurile europene de referinţă la gaze naturale au urcat cu peste 300% din ianuarie, din cauza nivelului redus al stocurilor, cererii ridicate din Asia şi întreruperilor.

Creşterea preţurilor la energie a dus costurile la electricitate în Europa la cel mai ridicat nivel din ultimii ani şi este puţin probabil ca situaţia să se schimbe până la finele anului, ceea ce înseamnă facturi mari cu încălzirea la iarnă pentru consumatori.

Citește și Vîlceanu: Nimeni NU dorește plafonarea prețurilor la energie

Ministrul elen al Energiei, Kostas Skrekas, prezent la conferinţa de presă de vineri, a declarat că subvenţiile vor fi finanţate în special din veniturile obţinute în urma vânzării cotelor de emisie de dioxid de carbon.

Măsurile vor include o subvenţie de 18 euro pentru primii 300 de kilowaţi oră consumaţi în fiecare lună de gospodăriile greceşti, faţă de un nivel de 9 euro anunţat în septembrie.

"Posibilitatea unei ierni grele intensifică temerile privind înrăutăţirea suplimentară a crizei energetice", a apreciat Skrekas.

De asemenea, principala companie de utilităţi din Grecia, Public Power Corp. (PPC), firmă care este deţinută de stat în proporţie de 51%, va oferi şi ea reduceri mai mari de preţuri gospodăriilor pentru a le ajuta să facă faţă majorării facturilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Mai multe servicii BRD nu vor fi disponibile. Anunţul băncii

BRD anunţă noi lucrări de mentenanţă a sistemelor...

De ce România riscă să piardă banii din PNRR. Răspunsul MIPE

Comisarul european Celine Gauer, responsabil în cadrul...

Alți doi Arnault intră în board-ul grupului LVMH

În vârstă de 31 și 29 de ani, Alexandre și Frédéric...

Prețul petrolului s-a stabilizat după o scădere abruptă

Prețurile la cele două referințe de petrol au recuperat...

CEC Bank sărbătorește 160 de ani cu un logo aniversar

CEC Bank sărbătorește anul acesta 160 de ani de la...

Miliardarul care râvnește la Royal Mail, Poșta britanică

Este vorba de miliardarul ceh Daniel Kretinsky care a...

Recordul de vizitatori, doborât: Japonia se întrece pe sine

Japonia nu se poate lăuda cu plaje întinse și însorite....


pixel