FACTURA la energie. Este practic o invitaţie ca românii să NU plătească
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
S-au strâns foarte multe facturi neachitate
S-au strâns foarte multe facturi neachitate
Numărul facturilor neplătite s-a dublat în ultimul an, după ce Guvernul a emis o ordonanţă de urgenţă potrivit căreia niciun consumator de energie nu poate fi deconectat de la reţea în timpul stării de alertă, a afirmat, marţi, Ion Lungu, preşedintele Asociaţiei Furnizorilor de Energie din România (AFEER), într-o conferinţă de presă.

"Este practic o invitaţie pentru oameni să nu plătească. Ne aşteptăm să se rezolve oarecum. Se poate face o eşalonare, dar nu aceasta este cea mai bună soluţie, pentru că aceia care au abuzat de această prevedere sunt oameni care în continuare sunt dornici să nu plătească", a spus el.

În prezent, numărul locurilor de consum aflate în situaţia de a fi deconectate pentru neplată a depăşit 173.000, dublu faţă de anul trecut în aceeaşi perioadă, când în această situaţie erau 86.400 de locuri de consum.

"Am avut săptămâna trecută o întâlnire la Ministerul Energiei pentru a rezolva această problemă, cu domnul secretar de stat George Niculescu. Acesta ne-a promis că se va discuta. Soluţii ar fi aplicarea măsurii doar pentru cei care realmente au nevoie, să se creeze un fond care să sprijine o reeşalonare pe termen foarte scurt, 3-6 luni", a mai arătat reprezentantul AFEER.

Citește și Contracte AVANTAJOASE la gaze. Chirițoiu: Am atenţionat companiile

În alte ţări care au avut măsuri similare au fost create fonduri speciale, cu bani europeni destinaţi măsurilor anti-Covid. "Furnizorii de energie nu au atribuţii de protecţie socială", au mai spus responsabilii AFEER.

OUG 70 din 14 mai 2020 arată, la articolul 72: "Pe perioada stării de alertă, operatorii de transport şi distribuţie energie electrică şi gaze naturale asigură continuitatea furnizării serviciilor, iar, în situaţia în care este incident un motiv de debranşare/deconectare, amână efectuarea acestei operaţiuni până la încetarea stării de alertă".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Oficialii Nissan, pesimişti cu privire la profitul anual

Nissan a înrăutăţit estimările anuale de profit.

Tesla recheamă mii de modele Cybertruck în service

Cunoscutul producător de mașini electrice, deținut de...

Benzină și motorină. Guvernul ungar vrea să umble la prețuri

Subiectul figurează pe agenda de săptămâna viitoare a...

O importantă companie intră pe piața energiei din România

Este vorba despre unul dintre cei mai mare dezvoltatori...


pixel