Economia între varză și portocale. Mircea Coșea: Se joacă alba-neagra cu România
Profesorul Mircea Coșea trage...
În anul 2022 foarte multe voci cereau reglementarea prețului la gaze de ”dragul consumatorilor”. Acum este însă liniște, deși prețurile în piață sunt mult sub cele din anul trecut.
Evolutia pretului gazelor pe bursa TTF in ultimii 2 ani
Prețul plafonat la gaze este astăzi cu 25% mai mare decât prețul pieții la consumatorii casnici și cu 38% mai mare decât prețul pieții la consumatorii non casnici.
Evolutia pretului gazelor pe bursa TTF in data de 29 mai 2023
Dacă luăm în considerare evoluția prețului lunar previzionat pentru fiecare lună pentru următoarele 12 luni (preț futures TTF), prețul plafonat la gaze este mai mare cu 5% decât prețul mediu al pieții la consumatorii casnici și cu 21% mai mare decât prețul mediu al pieții la consumatorii non casnici.
Tabelul 1 Consumatori casnici
Tabelul 2 Consumatori non casnici
Dar la furnizori, practica este să achiziționeze gazele în sezonul cald, când prețurile sunt mici și să le vândă în sezonul rece, astfel apreciem că prețul plafonat la va fi mai mare cu cca. 15% decât prețul mediu la consumatorii casnici și cu cca. 29% mai mare decât prețul mediu la consumatorii non casnici.
Concret un consumator casnic care locuiește într-o casă medie ca și suprafață și izolație va achita în plus datorită prețului plafonat cca. 1.500 lei/an. Pentru un apartament încălzit cu gaze medie ca și suprafață și izolație va achita în plus datorită prețului plafonat cca. 900 lei/an. O societate comercială care are un birou încălzit cu gaze va achita în plus datorită prețului plafonat cca. 3.200 lei/an.
Așa cum s-a întâmplat, și în alte situații în care statul a intervenit (2009, 2018), cu scopul de a proteja consumatorii, aceștia au ajuns la final să achite mai mult decât în lipsa unei astfel de interveții:
• în anul 2014 la finele perioadei de ”amânare a costurilor reglemenate”, demarate în anul 2009, consumatorii reglementați au achitat cu cca 2% mai mult decât în situația în care nu s-ar fi aplicat ”măsura de protejare a consumatorilor”
• în anul 2020, la finele perioadei de aplicare a OUG 114 consumatorii reglementați au achitat cu cca 8% mai mult decât în situația în care nu s-ar fi aplicat ”măsura de protejare a consumatorilor”, se arată în analiza realizată de Asociația Energia Inteligentă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Profesorul Mircea Coșea trage...
România face pași importanți...
Ministerul Finanțelor a pus în...
Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...
TikTok riscă să fie suspendată...
Grupaj de ştiri. Click pe...
FMI a publicat vineri un nou...
BRD anunţă lucrări de...
Chișinăul reafirmă deschiderea...
Trump mută ceremonia de...
Anul trecut a fost unul mai...
O rachetă Starship a SpaceX s-a...
Un termen limită pentru...
Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...
Mai mulți livratori ai...
Analistul economic Adrian...
Președintele rus Vladimir Putin...
Piețele financiare mizează că...
Înalta Curte de Casaţie şi...
Un decret regal vechi din...
Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.
Cel mai recent raport privind...
Cei care doresc că câștige bani...