FED a majorat din nou dobânda pentru a contracara inflaţia

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cu 75 de puncte de bază, pentru a contracara inflaţia ridicată.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, pentru a treia oară consecutiv, la un interval cuprins între 3% şi 3,25%, pentru a contracara inflaţia ridicată, transmite Bloomberg.

Oficialii Fed au reafirmat că "sunt extrem de atenţi la riscurile inflaţioniste" şi se aşteaptă ca dobânda să crească la 4,4% până la finalul anului şi la 4,6% în 2023. Apoi rata dobânzii ar urma să scadă la 3,9% în 2024 şi 2,9% în 2025.

De asemenea, Fed a înrăutăţit estimările privind avansul economiei SUA, care ar urma să se situeze la doar 0,2% în 2022 şi să urce la 1,2% în 2023 şi 1,7% în 2024, reflectând impactul mai ridicat al înăspririi politicii monetare. Rata şomajului ar urma să se situeze la 3,8% anul acesta şi la 4,4% în 2023, în timp ce inflaţia ar urma să revină lent la ţinta Fed de 2% în 2025. 

 

Citeşte şi: Putin a aruncat dolarul în aer pe piețele lumii. Este din nou în vârf

 

Miercuri, dolarul a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani în raport cu un coș al celor mai importante valute internaționale, pe fondul îngrijorărilor legate de mobilizarea rezerviștilor ruși și de probabilitatea unei noi creșteri majore a dobânzii de referință în SUA.

Dolarul a câștigat 0,5%, urcând la 110,87 puncte față de celelalte valute majore, cel mai ridicat nivel din 2002, înainte de a-și reduce din avans la 0,354%. Între timp, euro a coborât în timpul ședinței la minimul ultimelor două săptămâni de 0,9885 dolari, apropiindu-se de minimul ultimilor 20 de ani atins la începutul acestei luni, înainte de a reveni la 0,9924 dolari. La rândul ei, lira sterlină a cedat teren, ajungând la un nou minim al ultimilor 37 de ani, de 1,1304 dolari. 

Adresându-se națiunii, președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe un ton marțial, că a semnat decretul de mobilizare parțială a circa 300.000 de rezerviști, pentru a putea îndeplini obiectivele "operațiunii sale militare speciale" în Ucraina, obiective care, a asigurat liderul de la Kremlin, nu s-au schimbat.

În ceea ce privește Rezerva Federală a SUA, Banca centrală americană urmează să iasă cu o declarație privind politica ei monetară, piețele anticipând o majorare a dobânzii cu trei sferturi de punct a acestui instrument de luptă împotriva inflației. 

În același context al anunțului lui Putin și al speculațiilor privind decizia FED, principalele burse europene au evoluat miercuri fără o direcție clară. Astfel, la Paris, indicele CAC 40 a scăzut cu 0,18%, la 5.968,67 în jurul orei 08:20 GMT. La Frankfurt, Dax era în scădere cu 0,28%. La Londra, însă, FTSE 100 era în creștere cu 0,44%, impulsionat de acțiunile din sectorul minier. Indicele EuroStoxx 50 a scăzut cu 0,25%. FTSEurofirst 300 a coborât cu 0,05%, iar Stoxx 600 a crescut cu 0,23%.

Peste Ocean, S&P 500, principalul indice de referință pentru investitori, a închis marți, pentru a treia ședință consecutivă, sub 3.900 de dolari, nivel considerat de analiști drept un "suport" tehnic important. 

În ceea ce privește decizia FED, unii economiști, precum Taylor Nugent de la National Australia Bank, consideră că ratele Băncii centrale a SUA ar putea atinge un vârf de aproximativ 4% până la sfârșitul anului, o accelerare care ar putea declanșa o recesiune. "Va fi o perioadă dificilă pentru acțiuni și pentru activele de risc până când vom vedea unde se va situa rata pivot a Fed", a prezis Frank Benzimra, șeful departamentului de acțiuni de la Société Générale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

pixel