FED a majorat din nou dobânda pentru a contracara inflaţia
Autor: DCBusiness Team | 21 sep 2022, 22:05
Rezerva Federală a SUA a majorat dobânda cu 75 de puncte de bază, pentru a contracara inflaţia ridicată.

Rezerva Federală a SUA (Fed) a majorat miercuri cu 75 de puncte procentuale rata dobânzii, pentru a treia oară consecutiv, la un interval cuprins între 3% şi 3,25%, pentru a contracara inflaţia ridicată, transmite Bloomberg.

Oficialii Fed au reafirmat că "sunt extrem de atenţi la riscurile inflaţioniste" şi se aşteaptă ca dobânda să crească la 4,4% până la finalul anului şi la 4,6% în 2023. Apoi rata dobânzii ar urma să scadă la 3,9% în 2024 şi 2,9% în 2025.

De asemenea, Fed a înrăutăţit estimările privind avansul economiei SUA, care ar urma să se situeze la doar 0,2% în 2022 şi să urce la 1,2% în 2023 şi 1,7% în 2024, reflectând impactul mai ridicat al înăspririi politicii monetare. Rata şomajului ar urma să se situeze la 3,8% anul acesta şi la 4,4% în 2023, în timp ce inflaţia ar urma să revină lent la ţinta Fed de 2% în 2025. 

 

Citeşte şi: Putin a aruncat dolarul în aer pe piețele lumii. Este din nou în vârf

 

Miercuri, dolarul a atins un nou maxim al ultimilor 20 de ani în raport cu un coș al celor mai importante valute internaționale, pe fondul îngrijorărilor legate de mobilizarea rezerviștilor ruși și de probabilitatea unei noi creșteri majore a dobânzii de referință în SUA.

Dolarul a câștigat 0,5%, urcând la 110,87 puncte față de celelalte valute majore, cel mai ridicat nivel din 2002, înainte de a-și reduce din avans la 0,354%. Între timp, euro a coborât în timpul ședinței la minimul ultimelor două săptămâni de 0,9885 dolari, apropiindu-se de minimul ultimilor 20 de ani atins la începutul acestei luni, înainte de a reveni la 0,9924 dolari. La rândul ei, lira sterlină a cedat teren, ajungând la un nou minim al ultimilor 37 de ani, de 1,1304 dolari. 

Adresându-se națiunii, președintele rus Vladimir Putin a anunțat, pe un ton marțial, că a semnat decretul de mobilizare parțială a circa 300.000 de rezerviști, pentru a putea îndeplini obiectivele "operațiunii sale militare speciale" în Ucraina, obiective care, a asigurat liderul de la Kremlin, nu s-au schimbat.

În ceea ce privește Rezerva Federală a SUA, Banca centrală americană urmează să iasă cu o declarație privind politica ei monetară, piețele anticipând o majorare a dobânzii cu trei sferturi de punct a acestui instrument de luptă împotriva inflației. 

În același context al anunțului lui Putin și al speculațiilor privind decizia FED, principalele burse europene au evoluat miercuri fără o direcție clară. Astfel, la Paris, indicele CAC 40 a scăzut cu 0,18%, la 5.968,67 în jurul orei 08:20 GMT. La Frankfurt, Dax era în scădere cu 0,28%. La Londra, însă, FTSE 100 era în creștere cu 0,44%, impulsionat de acțiunile din sectorul minier. Indicele EuroStoxx 50 a scăzut cu 0,25%. FTSEurofirst 300 a coborât cu 0,05%, iar Stoxx 600 a crescut cu 0,23%.

Peste Ocean, S&P 500, principalul indice de referință pentru investitori, a închis marți, pentru a treia ședință consecutivă, sub 3.900 de dolari, nivel considerat de analiști drept un "suport" tehnic important. 

În ceea ce privește decizia FED, unii economiști, precum Taylor Nugent de la National Australia Bank, consideră că ratele Băncii centrale a SUA ar putea atinge un vârf de aproximativ 4% până la sfârșitul anului, o accelerare care ar putea declanșa o recesiune. "Va fi o perioadă dificilă pentru acțiuni și pentru activele de risc până când vom vedea unde se va situa rata pivot a Fed", a prezis Frank Benzimra, șeful departamentului de acțiuni de la Société Générale.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ştiri Recomandate

Sud-coreeni vor deveni toți mai tineri cu un an

Parlamentarii sud-coreeni au aprobat o măsură care va...

Greve în Marea Britanie: Armata, chemată în ajutor

Armata britanică va fi chemată să-i înlocuiască pe...

Schengen. Austria a votat împotriva aderării României

Austria a votat împotriva aderării României în cadrul...

Confiscarea autoturismului pentru depășirea vitezei legale

Codul rutier va suferi o nouă modificare ce vizează...

Românii preferă să-şi petreacă vacanţele în ţară (studiu)

Majoritatea românilor preferă să-şi petreacă vacanţele...

Crossuri externe