Fed dă startul dezbaterii privind emiterea propriei monede digitale

Autor: Antonia Popescu
Data publicării:
Fed dă startul dezbaterii privind emiterea propriei monede digitale
Fed dă startul dezbaterii privind emiterea propriei monede digitale
Crearea unei versiuni digitale oficiale a dolarului american ar putea oferi americanilor mai multe opțiuni de plată și mai rapide, dar ar prezenta, de asemenea, riscuri pentru stabilitatea financiară și probleme legate de confidențialitate, a declarat Rezerva Federală a SUA într-un document de discuție mult așteptat, publicat joi.

Documentul nu a făcut recomandări de politică și nu a oferit niciun semnal clar cu privire la poziția Fed cu privire la oportunitatea de a lansa o monedă digitală a băncii centrale (CBDC), o formă digitală de numerar în buzunar. Feda spus că nu va proceda la crearea unei astfel de monede "fără un sprijin clar din partea executivului și a Congresului, în mod ideal sub forma unei legi de autorizare specifice".

Documentul abordează un subiect care a stârnit dezbateri în rândurile de vârf ale Fed, chiar dacă alte bănci centrale din întreaga lume analizează adoptarea de monede digitale.

Cu toate acestea,acesta pregătește terenul pentru ca banca centrală să colecteze feedback-ul publicului cu privire la costurile și beneficiile potențiale ale unui CBDC, ceea ce ar putea, în cele din urmă, să facă să avanseze legislația pe termen lung.

Ceasul Apocalipsei 2022. Câte minute mai avem până la extincție

"În timp ce un CBDC ar putea oferi o opțiune de plată digitală sigură pentru gospodării și întreprinderi, pe măsură ce sistemul de plăți continuă să evolueze, și ar putea duce la opțiuni de plată mai rapide între țări, ar putea exista și dezavantaje", au scris oficialii Fed.

Printre provocări se numără menținerea stabilității financiare și asigurarea faptului că dolarul digital va "completa mijloacele de plată existente", a precizat Fed. Banca centrală trebuie, de asemenea, să abordeze întrebări politice majore, cum ar fi asigurarea faptului că un CBDC nu încalcă viața privată a americanilor și că guvernul își menține "capacitatea de a combate finanțarea ilicită".

Spre deosebire de criptomonede, care sunt gestionate de obicei de actori privați, un CBDC ar fi emis și susținut de banca centrală. Aceasta ar fi diferită de tranzacțiile electronice care au loc prin intermediul marilor bănci comerciale prin faptul că ar putea oferi consumatorilor un drept de creanță direct asupra băncii centrale, similar cu numerarul fizic.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la Tokyo / Foto: Dick Thomas Johnson / Flickr

Cine mai are încredere în dolar?

Indicele dolarului scade sub pragul de 100, în timp ce aliați tradiționali...

Foto: Freepik.com
Eolian
Canalul de Suez / FOTO: Wikipedia

Egiptenii așteaptă ca navele să revină pe Canalul de Suez

Traficul pe această cale maritimă egipteană a cunoscut o...

Cercetători/ FOTO: Freepik
Donald Trump / Foto: Agerpres / Mark Peterson POOL / EPA
Banca Centrală Europeană
Antrenament / FOTO: Captură ecran
Bună dimineața! / FOTO: Freepik
Lucrător
Conducte de gaze / Foto: Freepik
Mar-a-Lago / FOTO :Wikipedia
Animale de companie / FOTO: Freepik
Raiffeisen Bank / FOTO: https://www.rbinternational.com/en/raiffeisen.html
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Kristalina Georgieva / Foto: FMI
Donald Trump
Semnarea unui document / Foto: Pexels.com
Vama Giurgiu
Transgaz
Boeing
Foto: Freepik.com
Panouri fotovoltaice
Google
Bursa de Valori București
Oameni pe stradă / Foto: DCBusiness
Știrile dimineții / Foto: Freepik
Cresc SALARIILE și PENSIILE speciale ale magistraților
UE are nevoie de forță de muncă

pixel