Fenomen necunoscut descoperit în adâncul oceanelor
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
 CUTREMUR cu magnitudinea 7,2 și ALERTĂ de TSUNAMI. Află UNDE
CUTREMUR cu magnitudinea 7,2 și ALERTĂ de TSUNAMI. Află UNDE
Oamenii de știință japonezi împreună cu un grup de specialiști din Rusia au descoperit în adâncul apelor un fenomen necunoscut : efectul de generare a undelor gravitaționale, care preced valurile uriașe, tsunami. Rezultatul studiului lor a fost publicat în Journal of Geophysical Research.

O echipă mixtă de cercetători din Japonia și Rusia au descoperit un fenoment nou - unde gravitaționale libere, excitate în adâncul oceanelor de unde seismice de suprafață. Deodamcadă nu există o denumire scurtă pentru acest fenomen, o denumire care să reflectă în mod corect esența lui.

În articolul lor, oamenii de știință au propus prescurtarea FGSS waves (Free Gravity waves excited in the ocean by Seismic Surface Waves). ”Am evitat în cunoștință de cauză termenul de ”vestitor al tsunami”, pentru că existența sau absența FGSS waves nu permite o estimare exactă a apropierii unei catastrofe iminente, mai precis a acestor valuri ucigașe”, a explicat unul dintre autorii studiului.

Citește și Horoscopul eclipselor. O singură zodie, imună la efectele negative

Totuși, nesemnificativele fluctuații ale nivelului mării în zonele de coastă pot servi, în principiu, ca un fel de semnal natural care avertizează apropierea unui val uriaș. În plus, undele seismice în sine constituie un astfel de semnal de alarmă. În anumite cazuri, FGSS waves pot avea o amplitudine considerabilă, devenind un pericol pentru viață și pentru proprietăți. Dar pentru a stabili cu exactitate acest mecanism mai este nevoie de studii suplimentare.

”Pe baza analizei înregistrărilor efectuate de rețeaua observatorului DONET în timpul devastatorului cutremur din 11 martie 2011 din Japonia, seim urmat de tsunami, s-a stabilit că în adâncuri se formează unde gravitaționale libere, a căror apariție preced cu mai bine de o oră formarea valurilor ucigașe”, au adăugat oamenii de știință.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Cod galben de inundaţii, sâmbătă seara. Zonele vizate

A fost emis un cod galben de inundaţii.

Compania de audit a Trump Media, acuzată de fraudă

Firma de audit a Trump Media, compania care conduce...

Datoria guvernamentală a sărit de 52% din PIB

Ministerul Finanţelor a publicat cifrele privind...


pixel