Feriți-vă de clientul misterios! Noua lege a turismului nu iartă pe nimeni

Autor: Simona Haiduc
Data actualizării:
Data publicării:
Nici nu știi cine bate la ușă
Nici nu știi cine bate la ușă
Persoanele care închiriază prin platforme precum AirBnB sau Booking.com vor fi obligați să se înregistreze la autoritățile locale și să obțină certificate ca operatori de turism. În caz contrar, riscă amenzi uriașe, subliniază proiectul viitoarei legi a turismului, aflată în dezbaterea Senatului.

Conform documentului, amenzile se vor situa între 20.800 și 31.200 de lei. "(...) este interzisă desfășurarea activităților specifice și prestarea serviciilor turistice fără autorizațiile emise în conformitate cu prevederile legale în vigoare", prevede proiectul, care consideră cazare turistică orice închiriere/subînchiriere a unui spațiu dintr-un imobil neclasificat, pentru înnoptare, către turist, pe o perioadă mai mică de o lună calendaristică. Practic, viitoarea lege îi vizează în mod direct și pe cei care închiriază prin platforme precum AirBnB sau Booking.com.

Proiectul stabilește și alte obligații specifice pentru persoanele fizice: să transmită informațiile solicitate către autorități (dacă nu, vor risca amenzi la fel de mari ca pentru neînregistrarea la autoritățile locale) sau să dețină o adresă de e-mail și un număr de telefon în permanență active (distribuite autorităților din turism la nivel central și local), riscând, altfel, amenzi între 2.080 și 4.160 de lei. Totuși, amploarea amenzilor scade la jumătate, în cazul în care contravenientul se grăbește să le achite în 15 zile.

Ca idee, proiectul prevede că autoritățile din turism vor putea face controale și sub acoperire, de tipul "clientul misterios", ceea ce înseamnă că există șanse ca cei fără autorizațiile necesare să fie depistați fără să știe de organele de control.

Citește și Vouchere de vacanță. Va apărea o nouă variantă

Proiectul legii turismului nu a fost votat miercuri la Senat, iar duminică se împlinește termenul de adoptare tacită. Prin urmare, va fi considerat adoptat tacit și va merge la Camera Deputaților, care va avea ultimul cuvânt asupra formei viitoarei legi a turismului din România. După ce apare în Monitorul Oficial, ceea ce ar putea să se întâmple anul acesta, legea va intra în vigoare în 180 de zile.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel