Fermierii polonezi continuă protestele împotriva importurilor de produse agricole din Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Agricultorii polonezi continuă luni blocada începută sâmbătă la punctul de frontieră cu Ucraina de la Medyka şi împiedică intrarea camioanelor în Polonia, pentru a protesta astfel împotriva importurilor de produse agricole ucrainene şi a acordului de liber schimb dintre UE şi statele organizaţiei sud-americane Mercosur, relatează agenţia EFE.

Unele grupuri de agricultori au decis să renunţe la protest până pe 10 decembrie, data limită dată ministrului agriculturii Czeslaw Siekierski pentru a le satisface revendicările, dar alţii au rămas şi menţin blocat punctul de trecere a frontierei.

"Sperăm să ajungem la soluţii constructive înainte de 10 decembrie, dar dacă ministrul ne ignoră şi vine doar să ne facă promisiuni vom bloca din nou şoseaua şi apoi vom cere discuţii cu premierul Donald Tusk", a declarat purtătorul de cuvânt al agricultorilor, în aşteptarea unei posibile suspendări a protestului în cursul zilei.

Printre principalele revendicări ale agricultorilor polonezi se numără solicitarea ca guvernul de la Varşovia să nu subscrie acordului de liber schimb între UE şi ţările organizaţiei Mercosur, care ar spori accesul produselor agricole sud-americane pe piaţa europeană şi ar aduce prejuducii agriculturii locale, deja afectată de importurile de produse alimentare ucrainene scutite de taxe vamale şi de obligaţia respectării standardelor europene.

Guvernul polonez a promis că pregăteşte o opinie negativă asupra acordului UE-Mercosur, pe care o va susţine în cadrul blocului comunitar.

Fermierii polonezi şi din alte state membre ale UE au organizat anul acesta numeroase proteste împotriva politicii agricole promovate de Bruxelles, în special împotriva restricţiilor ce le sunt impuse prin Pactul Verde european şi împotriva importurilor agricole ucrainene, pe care UE le-a scutit de taxe vamale şi de obligaţia respectării standardelor europene - pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia - şi astfel sunt comercializate pe piaţa europeană la preţuri de dumping, preţuri sub costurile producătorilor locali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Florin Barbu
Bursa de la București
Miniștrii cabinetului Bolojan / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Freepik.com
Foto: Freepik.com

Rusia raportează un deficit bugetar de 1,7% din PIB

 Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...

Dolari. Freepik.com
Elon Musk / Foto: Casa Albă / Flickr
Câmp petrolier / FOTO: Freepik
Casă de schimb valutar
Contor electric
Gabriel Biris
Factură energie electrică
ROBOR
Protest al angajaților MIPE
Ștampilă de vot / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Aramco

Surpriză totală, saudiții scumpesc petrolul

Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...

Cazino
Oameni traversează strada
Membrii SANITAS sunt nemulțumiți
Freepik.com
Carrefour
Dumitru Costin, BNS
Medicamente / Foto: Freepik
Bursa de Valori București
Banca Naționala a României
Temperaturile maxime vor fi cuprinse între 33 şi 37 de grade, iar cele minime se vor situa între 17 şi 23 de grade.
Centru de date / Foto: Freepik

pixel