Fermierii polonezi continuă protestele împotriva importurilor de produse agricole din Ucraina

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Proteste fermieri polonezi / sursa foto: Wikimedia Commons
Agricultorii polonezi continuă luni blocada începută sâmbătă la punctul de frontieră cu Ucraina de la Medyka şi împiedică intrarea camioanelor în Polonia, pentru a protesta astfel împotriva importurilor de produse agricole ucrainene şi a acordului de liber schimb dintre UE şi statele organizaţiei sud-americane Mercosur, relatează agenţia EFE.

Unele grupuri de agricultori au decis să renunţe la protest până pe 10 decembrie, data limită dată ministrului agriculturii Czeslaw Siekierski pentru a le satisface revendicările, dar alţii au rămas şi menţin blocat punctul de trecere a frontierei.

"Sperăm să ajungem la soluţii constructive înainte de 10 decembrie, dar dacă ministrul ne ignoră şi vine doar să ne facă promisiuni vom bloca din nou şoseaua şi apoi vom cere discuţii cu premierul Donald Tusk", a declarat purtătorul de cuvânt al agricultorilor, în aşteptarea unei posibile suspendări a protestului în cursul zilei.

Printre principalele revendicări ale agricultorilor polonezi se numără solicitarea ca guvernul de la Varşovia să nu subscrie acordului de liber schimb între UE şi ţările organizaţiei Mercosur, care ar spori accesul produselor agricole sud-americane pe piaţa europeană şi ar aduce prejuducii agriculturii locale, deja afectată de importurile de produse alimentare ucrainene scutite de taxe vamale şi de obligaţia respectării standardelor europene.

Guvernul polonez a promis că pregăteşte o opinie negativă asupra acordului UE-Mercosur, pe care o va susţine în cadrul blocului comunitar.

Fermierii polonezi şi din alte state membre ale UE au organizat anul acesta numeroase proteste împotriva politicii agricole promovate de Bruxelles, în special împotriva restricţiilor ce le sunt impuse prin Pactul Verde european şi împotriva importurilor agricole ucrainene, pe care UE le-a scutit de taxe vamale şi de obligaţia respectării standardelor europene - pentru a ajuta Ucraina în războiul cu Rusia - şi astfel sunt comercializate pe piaţa europeană la preţuri de dumping, preţuri sub costurile producătorilor locali.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Adrian Câciu
Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
Baterii pentru stocarea energiei / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

Exploatare de litiu
Fermieri stau pe o combină agricolă / Foto: Freepik
Vaporul eCSOV

A început marea electrificare a transportului naval

Industria navală face pași importanți către un viitor...

ByteDance, compania mamă a TikTok
Stațiune de schi
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE

pixel