Finanţare PNRR pentru producţia de panouri fotovoltaice în România. Contracte semnate

Autor: DCBusiness Team
Data actualizării:
Data publicării:
"În premieră absolută, am semnat primele contracte din PNRR pentru susţinerea producției de panouri fotovoltaice în România și pentru capacități de stocare în baterii", a anunţat ministrul Energiei, Sebastian Burduja.

Ministrul Energiei a semnat, astăzi, două contracte de finanțare prin Investiția 4.3 și un contract prin Investiția 4.2 din Planul Național de Redresare și Reziliență (PNRR), ce vizează dezvoltarea capacităților de stocare a energiei electrice și promovarea investițiilor în lanțul valoric al celulelor și panourilor fotovoltaice.

 

Sebastian Burduja, Ministrul Energiei: “În această vară, am văzut toți cât de importante și necesare sunt investițiile în capacitățile de stocare a energiei electrice. Pe lângă rolul în echilibrarea sistemului, capacitățile de stocare ne permit să putem beneficia energia ieftină și verde produsă de parcurile solare și eoliene și atunci când nu bate soarele sau nu bate vântul. Astfel, vom avea o energie mai sigură și mai ieftină.

Astăzi, am semnat primele două contracte din apelul lansat ca parte a PNRR – investiția 4.3. În plus, trebuie să reducem dependența de importurile de panouri fotovoltaice din țările din afara UE, de aceea sprijinim cu bani nerambursabili investițiile românești în producția celulelor și panourilor fotovoltaice. Am semnat, tot astăzi, primul contract care va sprijini construcția unei fabrici de panouri fotovoltaice, de la zero, la Sfântu Gheorghe.”

 

Investiția 4.3 – Capacități de stocare a energiei electrice (baterii)

În cadrul apelului, au fost semnate două contracte de finanțare menite să sprijine dezvoltarea unor noi capacități de stocare a energiei electrice. Obiectivul apelului este de punere în funcțiune a unei capacități de minimum 240 MW (sau 480 MWh).
Cele două contracte semnate sunt:

SOCIETATEA ENERGETICĂ ELECTRICA S.A.

Proiect: Construire capacitate de stocare a energiei electrice, instalații aferente, posturi de transformare și stația de transformare, rețele electrice interne, împrejmuire, branșamente și racorduri externe la SENValoare ajutor de stat: 16.874.252,36 lei (3.391.605,00 euro)Capacitate: 69,93 MWh

RENOVATIO TRADING SRL

Proiect: Realizarea unei capacități de stocare a energiei electrice (baterii) în localitatea Toplița, Jud. HarghitaValoare ajutor de stat: 15.164.708,72 lei (3.047.998,86 euro)Capacitate: 60,96 MWh

Investiția 4.2 – Producția și reciclarea celulelor și panourilor fotovoltaice

Ministerul Energiei promovează investițiile în lanțul valoric complet al celulelor și panourilor fotovoltaice, prin finanțarea capacităților de producție, asamblare și reciclare. Obiectivul măsurii este construirea unor capacități de producție de cel puțin 200 MW/an.

Contractul semnat astăzi: 

SC KBK KRAFT PROJEKT S.R.L.

Proiect: Producție module fotovoltaice KBK KRAFT PROJEKTValoare ajutor de stat: 19.377.991,82 lei (3.894.838,87 euro)Capacitate: 140 MW

Aceste investiții reflectă angajamentul Ministerului Energiei de a sprijini tranziția către energie verde și de a întări securitatea energetică a României prin promovarea investițiilor. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Bursa de la București
Casa de marcat
ANAF / Foto: DCBUsiness

Atenţie! Românii primesc e-mailuri false în numele ANAF

ANAF atenţionează asupra unor tentative de înşelătorie.

Foto: Mihai Ciobanu
La benzinărie / FOTO: Freepik
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Un cuplu verifică un contract de asigurare / Foto: Freepik

Despăgubire record de peste 820.000 de lei, plătită în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de o...

O nouă Linie Electrică Aeriană de înaltă tensiune, aproape de finalizare
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Unitate de reciclare a deșeurilor / Foto: Freepik
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Piețe globale / Foto: Freepik
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu

Elon Musk riscă o amendă uriașă în Europa

Elon Musk s-ar putea confrunta cu o amendă consistentă,...

Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...


pixel