Programul Noua Casă 2025. Cătălin Leonte (FNGCIMM): Marele avantaj este avansul cerut
Cătălin Leonte, directorul...
O achiziție care va ajuta Finlanda să-și consolideze cei aproximativ 1.300 de kilometri de graniță comună cu Rusia. Dar dincolo de mesajul adresat Kremlinului, prin acest acord, Helsinki a întors, practic, spatele industriei europene de armament. „Cazul Finlandei nu face decât să confirme preferința europenilor de a cumpăra „de pe raft”, ceva care există deja, deja testat”, a comentat analistul Alain De Nève.
Un mesaj trimis Rusiei
În opinia lui, „prin această achiziție, Finlanda dorește să indice Rusiei că are mijloacele tehnologice pentru a putea neutraliza o amenințare care vine, adică o rachetă balistică”.
Dar prezența unui asemenea sistem la granița dintre Rusia și NATO va împiedica oare Rusia să lanseze o bombă nucleară asupra unei țări a NATO? Este un efect de descurajare eficient? Pentru analist, la aceste întrebări se poate răspunde în două moduri diferite. El distinge „două școli”:
„Există o primă școală care spune: „Sistemele de apărare antirachetă perturbă echilibrul strategic al descurajării nucleare, asigurat de Statele Unite, Franța și Regatul Unit”. Moscova ar putea fi tentată să loveasca teritoriul NATO, deoarece rușii își doresc să împiedice desfășurarea completă a acestor sisteme de apărare antirachetă. Ar fi, prin urmare, un accelerator al crizei".
„Și apoi există o altă școală, care spune: „Nu, deloc, apărarea antirachetă este o formă de reasigurare. Dacă descurajarea eșuează, avem întotdeauna, dacă este necesar, o apărare antirachetă care ar putea neutraliza un atac balistic advers. "
Un lucru este cert, Finlanda nu trimite doar un mesaj Rusiei. Ea se adresează, de asemenea, membrilor NATO, cărora s-a alăturat în aprilie anul trecut. „Rămâne de văzut dacă sistemul cumpărat de Finlanda va fi integrat în dispozitivul de apărare antiaeriană al NATO. Dacă da, va fi contribuția Finlandei la consolidarea securității europene în ansamblul ei”, a apreciat expertul.
Care este strategia europeană?
„David’s Sling” este rezultatul cooperării dintre Agențiile de apărare antirachetă din Israel (Imdo) și Statele Unite (MDA), cu companiile israeliană Rafael și americană Raytheon.
Alegând Israelul și, indirect Statele Unite, Helsinki a decis, astfel, să nu cumpere echipament european. Deși putea să opteze pentru o companie din UE, precum liderul de piață MBDA Systems, care proiectează sisteme de apărare aeriană.
Care este explicația? Europenii au sărit în trenul de tehnologie a armelor mai târziu decât Statele Unite, răspunde Alain De Nève. Acum, a adăugat el, încearcă să reducă din decalaj, o misiune greu de îndeplinit, având în vedere că SUA nu stau pe loc.
„Cazul Finlandei nu face decât să confirme preferința europenilor de a cumpăra „de pe raft”, ceva care există deja, deja testat. Finlanda știe și spune: „Se pare că funcționează, pare eficient, o „cumpărăm””.
De menționat că înainte de Finlanda, Germania a comandat Israelului un sistem antirachetă „Arrow”. Berlinul a lansat, de asemenea, un proiect european de scut antirachetă numit „Sky Shield” în octombrie 2022. Astăzi reunește șaptesprezece țări europene și dorește să combine sistemele de producție germane, americane și israeliene.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Cătălin Leonte, directorul...
În contextul în care dolarul este în scădere accentuată...
Ministerul Energiei a lansat în...
Uniunea Europeană încearcă să...
Ministrul Energiei, Sebastian...
A doua putere economică mondială își propune să domine...
În deșertul arid al Arizonei,...
Statul a aprobat vânarea a peste 34.000 de căprioare...
Este singura țară din G7 care a înregistrat o recesiune...
Ele tronează, impunătoare, în...
Linia ar urma să lege capitala, de pe malul estic al...
Fondul Monetar Internațional...
Capitala Italiei a fost...
Cătălin Leonte, Director...
Ultimele date publicate de...
Grupaj de știri.
Recent, a intrat în vigoare o...
Ministrul Finanțelor, Tanczos...
Au fost înregistrate și creșteri importante.
Când principalul negociator comercial al Japoniei s-a...
Președintele Statele Unite...
Leul s-a menținut stabil față...
Un prim test are loc la Osaka.
Prețurile la cupru au scăzut...
Un studiu elaborat de...
Care este concluzia unui studiu realizat pe această temă...
Este vorba de politica monetară...
Republicanii din Congresul...
Damen Shipyards se confruntă cu...