Finlandezii de la Fortum vor să contruiască centrale nucleare mici

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
O propunere care, în opinia specialiștilor, nu trebuie ignorată
O propunere care, în opinia specialiștilor, nu trebuie ignorată
În mijlocul dezbaterilor cu privire la viitorul energetic al Europei, grupul finlandez de utilităţi Fortum a anunţat luni că intenţionează să construiască reactoare nucleare mici, în special cele de tip SMR, în Finlanda şi Suedia, transmite AFP.

Studiul de fezabilitate, care va dura doi ani, "se va concentra pe pieţele din Finlanda şi Suedia", a precizat Fortum într-un comunicat de presă. Analiza cu privire la reactoarele modulare mici "va permite identificarea necesităţilor comerciale, tehnologice şi sociale" atât pentru construcţia de reactoare modulare mici cât şi pentru reactoare convenţionale, a precizat grupul energetic.

Acest anunţ vine într-un context în care Fortum a înregistrat pierderi mari în Germania, ca urmare a naţionalizării fostei sale filiale Uniper, puternic afectată de întreruperea livrărilor de gaze naturale ruseşti.

În Finlanda, unde Fortum a construit prima centrală nucleară la Loviisa, pe coasta de sud a Finlandei, în anul 1977, noul său reactor de tip EPR cu o capacitate de 1.600 de Megawaţi de la centrala nucleară de la Olkiluoto urmează să intre în serviciu normal în luna decembrie, după 12 ani de întârziere.

"Provocările ridicate de energia nucleară sunt cunoscute", a subliniat managerul de proiect pentru studiul de fezabilitate, Laurent Leveugle.

În Suedia, grupul suedez de utilităţi Vattenfall a anunţat încă din luna iunie că examinează posibilitatea de a construi cel puţin două reactoare modulare mici.

Potrivit unui sondaj efectuat în luna mai de asociaţia profesională Finnish Energy, 60% dintre finlandezi sunt în favoarea energiei nucleare, un procent record pentru o ţară scandinavă.

În România, la finele lunii septembrie, Nuclearelectrica SA şi Nova Power & Gas SRL au înfiinţat RoPower Nuclear SA, compania de proiect pentru dezvoltarea de reactoare modulare mici, pe locul fostei centrale electrice pe cărbune din Doiceşti, judeţul Dâmboviţa. Centrala electrică va folosi tehnologia NuScale Power Module a NuScale, singura companie SMR care a obţinut aprobarea de proiectare de la Comisia de Reglementare Nucleară din SUA. Capacitatea instalată poate fi completată, de asemenea, cu surse regenerabile, cu o capacitate de aproximativ 80MWe, ceea ce ar face ca noul complex energetic să depăşească capacitatea fostei centrale de la Doiceşti. 

Citește și Pro sau contra Reactoarelor Modulare Mici (Small Modular Reactor - SMR)

Profesorul Dumitru Chisăliță, președintele Asociației Energia Inteligentă, explică faptul că omenirea trebuie să învețe, repede și bine, că tehnologia inovativă, care produce energie curată nu strică echilibrul tradițional, dimpotrivă, îl întărește.

Tradiția poate fi ținută în viață folosind intuiția, inovația și dorința de a face bine. În acest context Asociația Energia Inteligentă a demarat proiectul România Tradițională cu Energie Curată, prin care încearcă să prezinte soluțiile pentru viitorul României. 

Reactoarele modulare mici (SMR) sunt reactoare nucleare avansate care au o capacitate de putere de până la 300 MW(e) pe unitate, ceea ce reprezintă aproximativ o treime din capacitatea de generare a reactoarelor nucleare tradiționale. 

Dar ce este un SMR

Small - Mic – reprezintă o construcâie care fizic înseamnă doar o fracțiune din dimensiunea unui reactor nuclear convențional.

Modular – care face posibil ca sistemele și componentele să fie subasamble realizate într-o fabrică și transportate pe module într-un loc pentru instalare.

Reactoare – valorifică fisiunea nucleară pentru a genera căldură pentru a produce energie.

Avantajele SMR-urilor

Multe dintre beneficiile SMR-urilor sunt legate în mod inerent de natura designului lor – mic și modular. Având în vedere amprenta lor mai mică, SMR-urile pot fi amplasate în locații care nu sunt potrivite pentru centrale nucleare mai mari. Unitățile prefabricate de SMR pot fi fabricate și apoi expediate și instalate la fața locului, făcându-le mai accesibile de construit decât reactoarele de mare putere, care sunt adesea proiectate la comandă pentru o anumită locație. SMR-urile oferă economii de costuri și de timp de construcție și pot fi implementate treptat pentru a se potrivi cererii crescânde de energie dintr-o anumită zonă. Citește mai departe AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Lingouri de aur / FOTO: Freepik
Stație de transformare / Foto: Freepik
ArcelorMittal

ArcelorMittal amână investițiile verzi planificate în UE

Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...

foto: pexels.com
Concedieri / sursa foto: Freepik.com / Drazen Zigic
Aragaz / FOTO: Unsplash

Ungaria caută noi surse de aprovizionare cu gaz natural

O strategie menită să asigure un echilibru între...

Cu ochii pe mesaje / FOTO: Freepik
Om de afaceri / FOTO: Freepik

Companiile chineze se agață de dolarul american

Companiile chineze își păstrează dolarii,...

Sebastian Burduja. Foto: Crisan Andreescu
Date ROBOR

A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite

Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...

Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik

AFM. Încep înscrierile în programul Rabla pentru Tractoare

Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...

Palatul CEC
Germania. Foto: Ingo Joseph - Pexels
Ruble
Ministrul Adrian Câciu / FOTO: Gov.ro
SUA-China / FOTO: Freepik
Banca Naţională a României
Wall Street
Bună dimineața!
Tehnologie avansată / FOTO: Freepik

Suedezii propun asistentul virtual cu ”mii de fețe”

La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...

Centrala Iernut a Romgaz / Foto: Romgaz
Marcel Ciolacu

Guvernul prelungește plafonarea prețului la energie

Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...


pixel