Fiscul francez caută piscine private cu ochiul vigilent al sateliților și Inteligența Artificială

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
FIscul din Franța caută piscinele private ca să le taxeze
FIscul din Franța caută piscinele private ca să le taxeze
Fiscului francez vrea să nu-i mai scape niciun secret al contribuabililor și apelează la Inteligența Artificială și sateliți pentru a găsi ceea ce francezii vor să ascundă de ochiul vigilent al statului.

Un experiment care utilizează inteligența artificială și imagini din satelit din doar câteva regiuni franceze a descoperit deja aproximativ 20.000 de piscine nedeclarate, permițând fiscului să colecteze 10 milioane de euro sub formă de penalități și taxe pentru anul 2022. 

Guvernul se așteaptă ca extinderea utilizării noului instrument, care este conceput și pentru a detecta extinderile de clădiri și anexe, să permită autorităților locale să colecteze alte 40 de milioane de euro în taxe în 2023. 

"Scopul este de a lupta mai eficient împotriva declarațiilor anormale și de a răspunde cererilor cetățenilor pentru o mai mare echitate și justiție fiscală", a declarat biroul fiscal francez într-un raport privind experimentul de reperare a piscinelor în nouă dintre cele 100 de jurisdicții regionale ale țării, cunoscute sub numele de departamente. 

Piscinele private sunt o afacere mare în Franța. Potrivit federației profesionale a piscinelor FPP, în 2020 existau aproape 3 milioane de piscine care măsurau mai mult de 10 metri pătrați, ceea ce face ca țara să fie cea mai mare piață din Europa și a doua din lume, după SUA, la acest capitol. 

Pentru a-i depista pe cei care își ascund piscinele, autoritățile franceze au trecut la verificarea încrucișată a imaginilor din satelit disponibile publicului cu înregistrările autorităților locale și declarațiile fiscale. Toate anomaliile au fost apoi investigate de un inspector fiscal înainte ca gospodăriile să fie informate și să se impună taxe. 

Guvernul francez a angajat Capgemini și Google de la Alphabet Inc. pentru părți ale proiectului care va costa în total 24 de milioane de euro între 2021 și 2023. Veniturile preconizate înseamnă că măsura va fi profitabilă începând cu al doilea an, a declarat biroul fiscal.

"Având în vedere caracterul convingător al rezultatelor obținute în nouă departamente din cadrul experimentului, măsura se va generaliza treptat în a doua jumătate a anului 2022", a precizat biroul fiscal, citat de Bloomberg.

Cu piscina pe balcon. La fiecare etaj. Un proiect îndrăzneț FOTO

Un cabinet de arhitectură din Franța a imaginat un proiect îndrăzneț al unui imobil inedit. În stilul proiectului ”1000 de arbori la Paris”, al arhitectului Manal Rachdi sau a ”Arborelui alb”, recent plasat la Montpellier de Sou Fujimoto, iată altă idee aparte.

Un imobil cu o multitudine de balcoane-piscină, lucrare ce poartă semnătura cabinetului Hamonic + Masson & associes, dar care, cel puțin deocamdată, nu are șanse să vadă lumina zilei.

Pentru acest proiect mediteranian, instalat pe Insula Afroditei, din Cipru, arhitecții francezi în frunte cu Bastien Capon, au dorit să creeze un fel de joc al apei și soarelui, într-o regiune unde nu există, practic, iarnă. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Cumpărături / Foto: Freepik
Tineri / Foto: Freepik
Razboiul comercial SUA-China / Foto: Freepik
Cosmin Marinescu
Steve Witkoff și Marco Rubio
Donald Trump și Xi Jinping, în timpul summitului din 2019 din Japonia
Produse cu marca Rapid, pe site-ul Trendyol
Prudență / FOTO: Freepik

Atenție! Războiul comercial este departe de a se fi încheiat

Acțiunile americane au înregistrat câștiguri în...

Distracție în Maramureș, la Borșa / FOTO: Facebook
Bursa diamantelor de la Anvers, Belgia
Freepik.com
Carrefour Baneasa, închis de ANPC / Foto: Crișan Andreescu
O femeie la cumpărături / Foto: Freepik

Oficial, inflația scade. Neoficial, tot mai greu cu banii

Inflația anuală a coborât în martie 2025 la 4,86%, dar...

De ce se concentrează Donald Trump doar pe bunuri?

De câteva zile, tarifele vamale zguduie piețele bursiere...

Știrile dimineții
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Freepik.com
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Cosmin Marinescu
Foto: Freepik.com
Panouri solare / Foto: Unsplash
Foto: Freepik.com
Freepik.com
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com

pixel