A crescut ROBOR. Veste proastă pentru cei care au credite
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Vineri însă, Fitch a confirmat, la "BBB plus", ratingul pe termen lung al Banca Comercială Romana şi BRD-Groupe Societe Generale S.A, precum şi la 'BBB minus' cu perspectivă negativă pentru UniCredit Bank S.A şi la 'BB plus' cu perspectivă stabilă pentru Banca Transilvania SA (BT).
"Revizuirea perspectivelor pentru BCR şi BRD reflectă probabilitatea semnificativă ca, în viitor, Fitch să limiteze ratingul băncilor româneşti la o treaptă deasupra ratingului suveran atribuit României (BBB minus /perspectivă stabilă), în loc de două trepte cum este în prezent. Aceasta reflectă la rândul său riscul potenţial mai mare al unei intervenţii guvernamentale în sectorul bancar, în cazul în care statul nu îşi va putea plăti datoriile, ceea ce ar afecta negativ capacitatea băncilor de a-şi asigura serviciul datoriilor", subliniază Fitch. Agenţia de evaluare precizează că această modificare a punctului de vedere a fost determinată de recentele propuneri sau iniţiative adoptate recent, care în opinia Fitch ar putea avea un impact negativ semnificativ asupra băncilor, cea mai importantă fiind o taxă specială pe activele băncilor.
Citește și: Fitch: Politica fiscală a României, un risc la adresa stabilităţii macroeconomice
De asemenea, Fitch a confirmat ratingurile de viabilitate al BCR şi BT la 'bb+' şi cel al UniCredit Bank S.A. la 'bb', "pentru că credem că profilurile financiare ale băncilor ar trebui să fie suficient de rezistente, cel puţin pe termen scurt, unei scăderi a profitabilităţii ca urmare a taxei menţionate mai sus". În schimb, Fitch avertizează că ratingurile de viabilitate ar putea fi retrogradare dacă taxa pe active va fi menţinută pe o perioadă nedeterminată, iar impactul său nu va putea fi contracarat de bănci prin modificarea strategiilor de business.
În ceea ce priveşte ratingurile pe termen lung al BCR şi BRD, Fitch subliniază că acestea sunt sensibile în special la o revizuire a riscurilor de ţară cu care se confruntă băncile româneşti. Dacă măsurile punitive propuse, cum este taxa pe bănci, sunt implementate aşa cum este în plan şi vor rămâne în funcţie dincolo de un orizont de timp pe termen scurt, sau dacă vor fi introduse noi măsuri neconvenţionale, care vor provoca pierderi băncilor sau vor afecta gradul de solvabilitate al băncilor, Fitch ar putea limita ratingul pe termen lung al băncilor la o treaptă deasupra ratingului de ţară al României şi ar retrograda ratingul pe termen lung al băncilor în consecinţă.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...
Legile gravitației par să se...
Evenimentul va avea loc, cel mai probabil, în primele...
MF sprijină autoritățile locale...
Potrivit celui mai recent...
La data de 19 noiembrie 2024,...