Florin Cîțu spune că a găsit soluția pentru consolidarea fiscală
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Ministrul de Finanțe a detaliat totul
Ministrul de Finanțe a detaliat totul
Ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu, i-a asigurat pe miniştrii de Finanţe din Uniunea Europeană că a identificat pachetul de măsuri necesare şi potrivite realizării unei consolidări fiscale durabile în România, informează joi un comunicat al ministerului de resort.

Potrivit sursei citate, asigurările au fost date în cadrul Consiliului pentru Afaceri Economice şi Financiare (Ecofin), reunit la Bruxelles pe 5 decembrie.

"În contextul discuţiilor pe marginea Pactului de Stabilitate şi Creştere, am prezentat Consiliului cele mai recente date economice referitoare la rectificarea bugetară. I-am asigurat pe partenerii europeni că acest guvern va lua măsuri eficiente pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu", a declarat ministrul Finanţelor Publice, Florin Cîţu.

FMI: Creşterea economiei româneşti va rămâne la nivelul de 4% în 2019

În cadrul Procedurii de deviere semnificativă de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu (MTO), au fost puse în discuţie evoluţiile României şi Ungariei. Consiliul UE a adoptat o decizie legată de faptul că nu au fost luate măsuri eficiente drept răspuns la Recomandarea Consiliului din 14 iunie 2019 şi a emis o recomandare pentru corectarea abaterii semnificative de la traiectoria de ajustare în vederea atingerii obiectivului bugetar pe termen mediu, în cazul ambelor state membre.

Referitor la România, Comisia Europeană a constatat, în cadrul misiunii de la sfârşitul lunii septembrie, că nu au fost realizate progrese în vederea atingerii MTO şi că autorităţile de la acea dată nu intenţionau să efectueze o ajustare pe termen mediu. În acest context, Comisia a recomandat o ajustare structurală de 1% din PIB în anul 2020, ceea ce corespunde plafonării cheltuielilor guvernamentale primare nete la o rată de creştere nominală de 4,4%.

Pe agenda reuniunii Consiliului Ecofin au mai figurat şi alte subiecte de actualitate, precum Uniunea Bancară, impozitarea energiei, Planul de Lucru referitor la Schimbările Climatice şi finanţarea sustenabilă.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Norvegia vrea să construiască un tunel pentru ... nave

Un proiect ieșit din comun și estimat la 300 milioane de...

Aurul a recăpătat curaj și câștigă teren

Prețul aurului a crescut luni, susținut de slăbirea...

Cum vezi cine te-a blocat pe WhatsApp

Aplicația care numără aproape 2 miliarde de utilizatori...

Telefoanele Samsung care vor avea acces la Android 15

În timp ce Android 15 este planificat pentru această...

Rheinmetall vrea crearea unui consorțiu european de armament

Rheinmetall sugerează crearea unui consorțiu european de...

Întâlnire crucială între Ursula von der Leyen și Xi Jinping

Întâlnirea crucială între preşedinta Comisiei Europene,...


pixel