Vezi și: Plafonarea prețurilor la alimente. Dragoș Frumosu: O să ajungem să mâncăm doar din import
Florin Cîţu a afirmat că în cazul în care Guvernul are în plan o plafonare a preţurilor, atunci ea trebuie făcută, de principiu, pentru toate preţurile, nu doar pentru alimentele de bază.
Întrebat miercuri, în Parlament, dacă au fost discuţii în coaliţie cu privire la plafonarea preţurilor sau cum ar dori PSD o raţionalizare pe o perioadă de 6 luni, Florin Cîțu a declarat că:
"Dacă se ia o decizie şi Guvernul vine cu un program în care să plafonăm preţurile, eu aş spune să fie plafonate toate, nu doar câteva.
Coşul de bază este pentru o anumită categorie, dar gândiţi-vă că la energie aşa am început şi apoi a fost pentru toată lumea. Dar dacă asta se va dori să mergem pe o plafonare a tuturor preţurilor. Soluţiile trebuie să vină de la Guvern. Aşteptăm soluţiile".
În plus, întrebat dacă ar trebui să fie o plafonare a alimentelor de bază şi o limită de cumpărături, liderul PNL a răspuns că: "Guvernul a spus că va veni cu o soluţie pentru perioadă următoare şi cum vine cu ele atunci ne vom uita la el. Alimentele de bază înseamnă ceva pentru dvs şi altceva pentru mine. De aceea Guvernul trebuie să vină cu soluţia şi să ne spună dacă vrea să plafoneze preţurile. Dacă da, eu spun ca principiu, să le plafoneze pe toate".
Instituţia Avocatului Poporului cere măsuri urgente, ca urmare a constatării că salariul minim nu este suficient pentru a asigura coşul de consum pentru trai decent unui adult singur.
Avocatul Poporului atrage atenţia că salariul minim brut pe ţară garantat în plată, de 2.550 lei pentru anul 2022, este mai mic decât coşul de consum pentru o persoană adultă singură, de 2.708 lei, arată un raport eloborat de instituţie. În acest context, Avocatul Poporului cere ”luarea de măsuri urgente pentru stabilirea unui salariu de bază minim brut pe ţară garantat în plată decent, care să asigure salariaţilor o protecţie corespunzătoare prin raportare la nevoile reale ale acestora şi familiilor lor”, scrie Mediafax.
Raportul se bazează pe datele publicate de INS cu privire la veniturile şi cheltuielile gospodăriilor, pe datele oficiale privind salariul minim brut, în timp ce informaţiile despre coşul de consum au la bază o analiză a Fundaţiei Friedrich Ebert România şi Syndex România din noiembrie 2021.
Cât e coşul minim pentru o familie cu doi copii.... Citește mai departe AICI
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Firmele mici care au intrat în...
Dobânzile interbancare ROBOR...
Banca Națională a României...
Calitatea transportului pe calea ferată a intrat în...
Grupul austriac OMV a anunţat,...
Vasile Marica va fi prezent la...
Bulgaria se pregăteşte să îşi...
Trump declanșează un nou val de...
Proiectul de lege privind unele...
România ar trebui să renunţe la...
BET continuă tendința...
O companie americană închide în...
Deficitul bugetar a ajuns la 1,7% din PIB, nivelul...
Dolarul s-a apreciat luni în...
Musk anunţă că lansează un...
Banca Națională a României a...
Liberalizarea prețului la...
Guvernul României ia măsurile...
Guvernul lansează aplicația...
Dobânzile pe piața interbancară...
AUR depășește 40% în intenția...
Arabia Saudită majorează prețurile la țiței pentru toate...