Fluxul de petrol oprit de ucraineni spre Europa se reia

Autor: Oana Pavelescu
Data publicării:
Conductă de gaze
Conductă de gaze
Rusia se pregătește să reia fluxurile de petrol printr-o conductă către Europa Centrală, după ce singurul rafinator din Ungaria a intervenit pentru a rezolva o problemă legată de plata unei taxe de tranzit prin Ucraina.

Fluxurile de țiței prin porțiunea sudică a conductei Drujba ar putea ajunge în Slovacia până la sfârșitul zilei de miercuri, a declarat azi purtătorul de cuvânt al Transneft PJSC, Igor Diomin, pentru Bloomberg. Operatorul rus de conducte de țiței a primit o confirmare din partea Ucrainei că este pregătită să reia tranzitul de petrol, a spus el.

Porțiunea sudică a conductei Drujba, care livrează țiței rusesc prin Ucraina către Ungaria, Slovacia și Cehia, și-a întrerupt operațiunile pe 4 august, după ce băncile europene au refuzat să transfere o plată de la Transneft către omologul său ucrainean Ukrtransnafta JSC, pe fondul sancțiunilor UE.

Odată repornite, fluxurile vor rezolva unul dintre numeroasele riscuri de aprovizionare cu energie cu care se confruntă Europa. În cazul în care oprirea ar fi fost prelungită, Ungaria ar fi putut suferi o penurie de combustibil. Cu toate acestea, continentul se confruntă în continuare cu aprovizionarea limitată cu gaze naturale rusești și cu nivelurile scăzute ale râurilor, care îngreunează distribuția de cărbune și motorină. 

Țițeiul Brent, care a sărit inițial marți, când a fost anunțată oprirea Druzhba, a scăzut cu 1,5%, la 94,85 dolari pe baril, la ora 12:11 p.m. ora Londrei.

Disputa a fost rezolvată după ce compania ungară MOL Nyrt, care deține și rafinăria slovacă Slovnaft, a plătit miercuri taxa de tranzit către Ucraina. Oprirea conductei Drujba a reaprins presiunea asupra livrărilor de carburanți deja limitate în Ungaria, determinând avertismente împotriva achizițiilor de panică.

Revenirea fluxurilor sudice pe conducta Drujba ar trebui să prevină înrăutățirea unei piețe deja tensionate pentru carburanți în Europa Centrală la începutul sezonului de întreținere a rafinăriilor. Regiunea Bavaria din Germania, Austria și Elveția s-au confruntat, de asemenea, cu aprovizionarea redusă, exacerbată de o reducere a livrărilor prin râul Rin, care se preconizează că va deveni impracticabil pentru navigație în câteva zile din cauza secetei.

Citește și: Ucraina a tăiat livrările de petrolul rusesc către Europa

Ucraina a suspendat livrările de petrol rusesc spre trei ţări europene, începând cu data de 4 august, în condiţiile în care din cauza sancţiunilor occidentale grupul rus Transneft nu a putut efectua o tranzacţie bancară privitoare la drepturile de tranzit datorate Ucrainei, transmite Reuters.

Într-un comunicat de presă publicat marţi, Transneft, compania rusească responsabilă de transportul de hidrocarburi, a explicat că a plătit drepturile de tranzit pentru luna august către operatorul ucrainean Ukrtransnafta în data de 22 iulie, însă banii au fost returnaţi în data de 28 iulie deoarece plata nu a fost procesată. Banca rusească Gazprombank, care a intermediat tranzacţia, a explicat că banii au fost returnaţi din cauza restricţiilor impuse de Uniunea Europeană.

În consecinţă, compania ucraineană UkrTransNafta "a încetat să mai furnizeze servicii de transport de petrol via teritoriul ucrainean, începând cu data de 4 august", a precizat Transneft.

Este vorba despre livrările de petrol via o ramură sudică a oleoductului Drujba care trece prin Ucraina şi deserveşte trei state europene fără acces la mare, Ungaria, Slovacia şi Cehia. În mod normal, Rusia furnizează aproximativ 250.000 de barili pe zi celor trei state.

În schimb, livrările de petrol rusesc spre Polonia şi Germania, via o altă ramură a oleoductului Drujba care trece prin Belarus, "se derulează în mod normal", a precizat Transneft. Citește mai mult AICI

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eugen Rădulescu
Precizări făcute de Ministerul Justiției
Un cuplu se uită la documente
Austria încă primește gaze din Rusia

Disperare la Gazprom. Cum vrea compania să se salveze

Gigantul rus Gazprom caută să majoreze preţurile...

Livrator / Foto: Freepik
Petroliști
Casă de schimb valutar / Foto: Oana Pavelescu
Camera Deputaților / FOTO: Facebook
OpenAI în pragul colapsului

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice

OpenAI se confruntă cu probleme tehnice, aplicația...

Transportor GNL / sursa foto: Freepik.com /@sharpiloandrey
Banca Națională a României

Indicele ROBOR, nouă creştere. Comunicatul BNR

Indicele ROBOR la trei luni a urcat la 5,96% pe an.

pexels.com
Gerasimos Contoguris Director PC Philip Morris Romania
Foto: Pexels.com
Cumpărături online / FOTO: Freepik
Certificat de înregistrare fiscală / Ilustrație: DCBusiness
Boeing / FOTO: Wikipedia
Vladimir Putin / Foto: kremlin.ru
Protestul sindicatelor din învățământ
Sebastian Burduja
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

În această dimineață vă aducem o selecție cu cele mai...

Donald Trump
Inquam Photos / Foto: Octav Ganea / Inquam Photos
Locuri de muncă
Un cuplu semnează un contract / Foto: Freepik
Bitcoin / Foto: Unsplash
Elon Musk / FOTO: Facebook
Curs valutar / Foto: DCBusiness

pixel