FMI: 20 de țări au cerut anularea datoriilor
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Economia va încetini
Economia va încetini
Fondul Monetar Internaţional a anunţat joi că peste 20 de ţări sărace au cerut anularea datoriei publice bilaterale, conform iniţiativei sprijinite de G20, iar FMI este pregătit să susţină extinderea programului dincolo de sfârşitul acestui an, dacă va fi necesar, transmite Reuters.

Mai multe de jumătate din cele 73 de ţări sărace eligibile şi-au exprimat interesul în acest program, în contextul pandemiei de coronavirus (COVID-19), iar solicitările ar urma să crească, a anunţat joi purtătorul de cuvânt al FMI, Gerry Rice, transmite Reuters.

Peste 300 de parlamentari din întreaga lume au cerut Fondului Monetar Internaţional şi Băncii Mondiale să anuleze datoriile celor mai sărace ţări ale lumii, în contextul pandemiei, şi să majoreze finanţarea pentru a evita un colaps al economiei globale.

Iniţiativa, condusă de senatorul Bernie Sanders, fost candidat la preşedinţia SUA, şi de Ilham Omar, membru al Congresului SUA, vine pe fondul sporirii temerilor că ţările în curs de dezvoltare şi economiile emergente vor fi devastate de epidemie.

Ce se întâmplă cu DATORIILE celor mai sărace țări ale lumii

Sanders a declarat că ţările sărace au nevoie de fiecare cent pentru a avea grijă de populaţie, în loc să achite "datorii nesustenabile" către marile instituţii financiare internaţionale.

Anularea datoriilor celor mai sărace ţări ale lumii "este cel mai nesemnificativ lucru pe care îl pot face FMI, BM şi alte instituţii financiare internaţionale pentru a preveni o creştere inimaginabilă a sărăciei, a foametei şi a bolilor care ameninţă sute de milioane de oameni", a avertizat senatorul american.

Politicienii au salutat decizia privind suspendarea temporară a plăţilor datoriilor către FMI pentru 25 dintre cele mai sărace ţări ale lumii, dar au declarat că este nevoie de eforturi suplimentare.

Într-o scrisoare, parlamentari din mai mult de 20 de ţări de pe şase continente au afirmat că datoriile celor mai sărace ţări ale lumii trebui pur şi simplu anulate şi nu suspendate, altfel acele state nu vor putea prioritiza cheltuielile necesare pentru a lupta cu epidemia, ceea ce ar putea duce la întreruperea lanţurilor globale de aprovizionare şi la turbulenţe pe pieţele financiare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Un român norocos poate deveni, duminică, milionar în euro

Loteria Română anunţă un report cumulat la Noroc de...

CNPP: Viaţă de "special": 24.151 lei pe lună

Casa Naţională de Pensii Publice a transmis...

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

AQUILA a preluat Parmafood

AQUILA finalizează a doua tranzacție din 2024, prin preluarea Parmafood.

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Programul magazinelor de Paște; Implementarea salariului...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel