FMI, avertisment privind creşterea economică în lipsa unor reforme
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
FMI a îndemnat ţările să ia măsuri urgente pentru a contracara înrăutăţirea perspectivelor de creştere, avertizând că şi-a redus prognozele privind standardele de viaţă şi reducerea sărăciei globale.

Potrivit Fondului Monetar Internațional, creșterea economică globală în 2030 se va situa la doar 2,8%, cu un punct procentual sub media istorică, dacă nu se vor face reforme semnificative pentru a stimula productivitatea și pentru a implementa tehnologii precum Inteligența Artificială. FMI a avertizat că lipsa acestor măsuri ar putea duce la o scădere a creșterii economice sub media istorică, ceea ce ar putea decuraja investițiile și ar agrava încetinirea economică.

În plus, FMI a subliniat că scăderea persistentă a creșterii economice, combinată cu dobânzi ridicate, ar putea limita capacitatea guvernelor de a contracara încetinirea economică și de a investi în programe sociale și de mediu. Fragmentarea geo-economică și politicile unilaterale în domeniile comercial și industrial sunt identificate ca factori care agravează această situație.

FMI a îndemnat țările să adopte măsuri urgente pentru a contracara tendințele negative în creștere economică, avertizând că estimările revizuite ale creșterii economice ar putea afecta standardele de viață și reducerea sărăciei la nivel global. De asemenea, a subliniat că un mediu de creștere scăzută prelungită, împreună cu dobânzi mari, ar putea duce la probleme de sustenabilitate a datoriei și la creșterea tensiunilor sociale.

Pentru a contracara aceste probleme, FMI recomandă o serie de politici, inclusiv o mai bună alocare a capitalului și a forței de muncă, măsuri pentru a răspunde la criza forței de muncă în economiile cu populații îmbătrânite și îmbunătățiri în ceea ce privește piața muncii.

În ceea ce privește Inteligența Artificială, FMI subliniază că aceasta ar putea contribui semnificativ la creșterea economică, adăugând până la 0,8 puncte procentuale în 2030, în funcție de gradul său de adoptare și de impactul asupra forței de muncă. Cu toate acestea, FMI avertizează că impactul său pe scară largă nu este încă pe deplin înțeles și recomandă o consolidare a cadrului de reglementare pentru a asigura o distribuire echitabilă a beneficiilor aduse de Inteligența Artificială.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Brașovul impune o nouă taxă de drum din cauza TIR-urilor

CJ Brașov a trecut la contramăsuri pentru a proteja...

Constelația europeană Galileo primește noi sateliți

Comisia Europeană, care tocmai a lansat, din Statele...

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel