FMI caută soluții suplimentare de finanţare

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Kristalina Georgieva
Kristalina Georgieva
Pandemia de coronavirus va provoca o contractare a economiei mondiale în 2020, au avertizat vineri oficialii Fondului Monetar Internaţional, adăugând că "un număr excepţional de ridicat de ţări" au nevoie de finanţarea de urgenţă a FMI, transmite Reuters.

Directorul general al FMI, Kristalina Georgieva, şi preşedintele Comitetului financiar şi monetar internaţional, Lesetja Kganyago, au explicat că, pentru a atenua deficitul de valută al multor state în curs de dezvoltare, FMI explorează opţiuni suplimentare, care merg dincolo de facilităţile tradiţionale de creditare ale instituţiei.

"Suntem într-o situaţie fără precedent, în care pandemia globală se transformă într-o criză economică şi financiară. Din cauza opririi bruşte a activităţii economice, PIB-ul global se va contracta în 2020", au avertizat oficialii FMI.

Joi, Kristalina Georgieva a cerut liderilor G20 (cele mai puternice ţări ale lumii) să sprijine dublarea capacităţii sale de finanţare de urgenţă, pentru a-şi întări răspunsul la extinderea rapidă a pandemiei.

Adâncimea declinului economic şi viteza redresării depind de ţinerea sub control a pandemiei şi "de cât de solid şi de coordonate vor fi acţiunile noastre fiscale şi de politică monetară", a afirmat directorul general al FMI, într-un comunicat adresat liderilor principalelor 20 de economii mondiale.

Este extrem de important să fie sprijinite pieţele emergente şi ţările în curs de dezvoltare, care sunt în mod special afectate de criză, de oprirea bruscă a activităţii economice, de ieşirile de capital şi, în unele cazuri, de scăderea semnificativă a preţurilor materiilor prime, a apreciat oficialul FMI.

Banca Mondială pregătește o sumă importantă pentru atenuarea poverii datoriilor

"Trebuie să acţionăm în concordanţă cu amploarea acestei provocări", le-a spus Georgieva liderilor G20, cerându-le să furnizeze sprijin fiscal ţintit gospodăriilor şi afacerilor vulnerabile, pentru a rămâne pe linia de plutire şi a reveni rapid la normal.

"Un astfel de sprijin va accelera redresarea şi vom fi într-o situaţie mai bună pentru a face faţă provocărilor, cum ar fi nivelul ridicat al datoriilor şi întreruperea fluxurilor comerciale. Altfel, vor fi necesari ani de zile pentru a depăşi efectele extinderii numărului de falimente şi de concedieri", a avertizat şeful FMI.

FMI este pregătit să mobilizeze toată capacitatea sa de creditare, de 1.000 de miliarde de dolari, colaborează strâns cu Banca Mondială şi alte instituţii financiare internaţionale, dar dificultăţile sunt enorme, a adăugat Georgieva. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel