FMI dă înapoi: Consultările cu Rusia, amânate pe termen nedefinit. Ce se ascunde în spatele deciziei
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
Fondul Monetar Internațional / Foto: Banca Mondială / Flickr
FMI confirmă amânarea întânirii cu oficialii din Rusia.

Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat miercuri că a amânat planificatele consultări economice cu Rusia, care urmau să înceapă săptămâna aceasta, pentru a obţine mai multe date şi analize, în vederea asigurării "unei consultări riguroase", transmite Reuters.

FMI intenţiona să efectueze o evaluare de rutină pe "Articolul IV" a politicilor economice ale Moscovei, pentru prima dată de la invadarea Ucrainei, dar unele ţări europene s-au opus consultărilor.

"Consultările pe Articolul IV cu Rusia au fost amânate, în timp ce strângem toate datele şi analizele necesare pentru o consultare riguroasă", a precizat un purtător de cuvânt al FMI. Acesta nu a oferit detalii privind momentul în care se va realiza evaluarea politicilor economice ale Rusiei.

Tot miercuri, Aleksei Mozhin, directorul Rusiei la FMI, citat de agenţia rusă de presă TASS, anunţase că FMI a amânat pe termen nedefinit planificata misiune de consultare cu Rusia, din cauza problemelor tehnice.

"Conducerea FMI a notificat partea rusă şi Consiliul de Administraţie că activitatea misiunii va fi amânată pe termen nedefinit. Lipsa de pregătire tehnică a misiunii pentru a efectua consultări a fost menţionată ca motiv al amânării misiunii", a declarat Mozhin.

După ce Moscova a invadat Ucraina în februarie 2022, FMI a oprit consultările sale anuale cu Rusia, în condiţiile în care creditorul cu sediul la Washington are consultări cu toate statele membre. Dar în 2 septembrie, Aleksei Mozhin, directorul executiv rus al FMI, a afirmat pentru Reuters că FMI va relua consultările online în 16 septembrie, iar până la 1 octombrie va avea loc o vizită a unei delegaţii FMI la Moscova, pentru întâlniri cu oficialii ruşi.

Ucraina şi aliaţii occidentali s-au opus misiunii în Rusia deoarece ar fi arătat că relaţiile cu Moscova s-au normalizat, în pofida invaziei şi a ocupării unor suprafeţe importante din teritoriul ucrainean.

Decizia FMI a fost comunicată luni, ziua în care misiunea intenţiona să înceapă consultările online. Acestea ar fi fost urmate de o vizită a delegaţiei FMI la Moscova, pentru întâlniri cu oficialii ruşi.

FMI ar fi devenit prima instituţie financiară majoră care trimite o misiune oficială în Rusia de la invadarea Ucrainei, în februarie 2022.

Mozhin a explicat că partea rusă "era extrem de conştientă" că multe ţări din Europa "au discutat despre imposibilitatea reluării cooperării dintre FMI şi Rusia şi a unor astfel de consultaţii".

Conform unui document consultat de Reuters săptămâna trecută, nouă state europene au protestat contra planurilor Fondului Monetar Internaţional de a relua misiunile în Rusia, spunând că un dialog cu o ţară care a invadat altă ţară ar afecta reputaţia instituţiei financiare.

"Vrem să exprimăm nemulţumirea noastră profundă faţă de astfel de planuri ale FMI", se arată în scrisoarea adresată şefului FMI, Kristalina Georgieva, de miniştrii de Finanţe din Lituania, Letonia, Estonia, Finlanda, Suedia, Islanda, Danemarca, Norvegia şi Polonia, consultată de Reuters.

Georgieva a participat săptămâna trecută la Budapesta la reuniunea guvernatorilor băncilor centrale şi miniştrilor de Finanţe din UE, iar cele nouă ţări urmau să pună întrebări şefului FMI în legătură cu planurile instituţiei privind Rusia.

"Ce recomandări vrea să facă FMI Rusiei la finalul consultărilor? Cum să gestioneze mai bine o economie de război?", a spus un oficial de rang înalt din zona euro.

În scrisoare se arată că Rusia, ca ţară agresoare, nu ar trebui să beneficieze de consilierea FMI, iar, dacă instituţia merge mai departe cu planurile sale, va fi redusă disponibilitatea ţărilor donatoare de a sprijini Ucraina prin iniţiativele FMI, deoarece ar submina încrederea în Fond.

"Donatorii pot alege alte instituţii, cum ar fi Banca Mondială sau BERD", a apreciat oficialul din zona euro.

În scrisoare se arată că orice date furnizate FMI de Rusia vor fi cenzurate pentru a demonstra că economia face faţă cu bine războiului şi rezistă sancţiunilor occidentale, ceea ce face evaluarea FMI inadecvată.

De asemenea, Moscova va folosi misiunea FMI în propriile sale scopuri de propagandă, afectând reputaţia FMI. "Prin urmare, cerem FMI să nu reia cooperarea cu Rusia, să-şi menţină angajamentele şi să respecte principiile din Carta ONU", susţin cele nouă ţări.

"Cerem tuturor instituţiilor financiare internaţionale, inclusiv FMI şi conducerii sale, să continue să se abţină de la activităţile care implică un stat agresor şi să nu reia dialogul, atât timp cât Rusia continuă războiul de agresiune contra Ucrainei", se arată în scrisoare.

Ultima misiune anuală a FMI în Rusia a fost în noiembrie 2019, înainte de pandemie.

Multe state occidentale au discutat despre posibilitatea excluderii Rusiei din FMI, după invadarea Ucrainei, dar iniţiativa s-a lovit de opoziţia altor state membre cu cote ridicate de vot, cum ar fi China şi India.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Grafica: Mihai Ciobanu
Construcții / sursa foto: Freepik.com
Foto: pexels.com
Contribuabilii nu mai pot depune hârtii la ANAF / Foto: Oana Pavelescu
Grivne / sursa foto: Freepik.com

Banca Centrală a Ucrainei a menținut dobânda cheie la 13%

Banca centrală a Ucrainei a menținut joi rata dobânzii...

Blackout / FOTO: Freepik

Pană de curent în cartierul Pajura, din București

S-a oprit brusc imediat după ora 14,00. Televizoarele...

Agenție BRD
Dunărea

Când ajunge în România vârful debitului Dunării

Vârful de debit pe Dunăre se va înregistra, probabil,...

Energie electrica
Apele Dunării au ajuns la nivelul Parlamentului de la Budapeste / Foto: Katalin Faggyas

Dunărea la Budapesta a ajuns la nivelul Parlamentului

În ultimele zile, Dunărea și-a depășit malurile, cauzând...

Se apropie o zi importantă pentru burse / FOTO: Unsplash
Alexandru Petrescu, șeful ASF
Centru de date / Foto: Freepik
Bloc de locuințe din Harkov, bombardat de Rusia
Bundesbank / FOTO: Wikipedia
Rabla. Foto: Pexels.com
Porumb

China spune stop acestor importuri din Statele Unite

Schimbări importante în preferințele comerciale ale...

Inundații / Foto: IGSU
Haga / FOTO: Freepik

Orașul Haga ia cu asalt reclamele pentru combustibili fosili

În cazul olandezilor este o premieră mondială. În Este o...

Mașini în parcare / Foto: Freepik

Piața auto, în cădere liberă în Europa

Înmatriculările de autoturisme noi în Uniunea Europeană...

Mobilă / FOTO: Freepik

Ikea testează o platformă pentru mobilă de ocazie

Ikea, gigantul suedez a optat în favoarea unui nou trend.

La bancă

Cum se deschide un cont bancar. Actele necesare, cât durează

Salariile românilor sunt mici situându-se undeva pe...

Bursa americană
Stație de emisie-recepție / Foto: Freepik
Foto: Pexels.com
Uzina Volkswagen din Wolfsburg
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Jerome Powell, șeful Fed / Foto: Federal Reserve / Flickr

pixel