FMI estimează o creștere economică la nivel mondial, în acest an și în următorul

Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Creștere economică globală / sursa foto: Freepik.com
Creștere economică globală / sursa foto: Freepik.com
Estimările cu privire la avansul economic la nivel mondial din acest an au fost reconfirmate de către Fondul Monetar Internațional (FMI).

Astfel, FMI estimează un avans de 3,2%, iar China și India au parte de prognoze de creștere îmbunătățițe pentru acest an, conform raportului "World Economic Outlook", publicată marţi de FMI, transmite AFP.

În ceea ce privește anul viitor, FMI şi-a îmbunătăţit uşor estimările de creştere, când economia mondială ar urma să înregistreze un avans de 3,3%, cu 0,1 puncte procentuale mai mult decât prognoza anterior.

Instituţia financiară internaţională şi-a revizuit deja de două ori, de fiecare dată uşor în sus, estimările privind evoluţia economiei mondiale în 2024, de la publicarea versiunii iniţiale a raportului WEO, în luna octombrie a anului trecut. Cu toate acestea, ritmul de creştere a economiei mondiale rămâne unul redus din punct de vedere istoric, fiind inferior avansului de 3,8% înregistrat, în medie, în perioada 2000-2019 şi cu mult sub performanţele înregistrate în secolul trecut.

 

Vulnerabilitățile economice la nivel global

"Avem două domenii de incertitudine", precizează economistul şef al FMI, Pierre-Olivier Gourinchas. "Unul priveşte traiectoriile bugetare din anumite ţări unde finanţele publice sunt foarte solicitate, celălalt vizează politicile industriale şi comerciale, riscul de fragmentare geo-economică", a detaliat Gourinchas.

 

Punctele forte ale UE

În cazul Europei, FMI subliniază că semnele de relansare economică se înmulţesc, în special în sectorul serviciilor. Totuşi aceste semnale se materializează în mod inegal, astfel că perspectivele privind economia germană au rămas nemodificate, la un avans de 0,2%, în timp ce în cazul altor state se îmbunătăţesc. Acest lucru este valabil în special în cazul Spaniei, pentru care FMI şi-a revizuit prognozele de creştere cu 0,5 puncte procentuale, până la 2,4% în acest an, care rămâne astfel una din economiile europene cele mai performante.

 

Țările emergente

În cazul ţărilor emergente, Fondul este mai optimist decât era în luna martie, în special în cazul Chinei şi Indiei, pentru care FMI şi-a revizuit în sus estimările de creştere, în condiţiile în care economiile acestor ţări sunt susţinute în continuare de cererea internă şi creşterea exporturilor.

Prognozele pentru Europa emergentă (regiune unde este inclusă şi România) au fost îmbunătăţite cu 0,1 puncte procentuale, până la un avans de 3,2% în acest an. În ceea ce priveşte Rusia, previziunile FMI au rămas nemodificate la 3,2% pentru acest an.

Cele mai recente prognoze ale FMI pentru România datează din luna aprilie, când instituţia financiară internaţională estima că economia românească va creşte la 2,8% anul acesta, urmând să accelereze până la 3,6% în 2025. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...

Un tren trece prin fața unor blocuri / Foto: Arhivă

Ordonanța trenuleț lasă trenurile ”ca-n gară”

Începând din acest weekend, călătorii care utilizează...

TikTok / Foto: EPA/ERIK S. LESSER / Agerpres
Un tractor ară câmpul / Foto: Freepik
Notar / Foto: Freepik
Bani / Foto: DCBusiness
Magazin Ikea din Polinia / Foto: Google Maps

Mine antitanc la Ikea! Gafă de proporții în Polonia

Un incident bizar în Polonia a dus la demiterea unui...

Bursa / sursa foto: Freepik.com / frimufilms

pixel