FMI ”speră” ca actuala inflație să fie ceva temporar

Autor: Matei Ion
Data publicării:
Actuala inflație ar putea fi cauzată de pandemie
Actuala inflație ar putea fi cauzată de pandemie
Fondul Monetar Internaţional (FMI) a anunţat marţi că speră ca actuala inflaţie să fie un fenomen temporar, o consecinţă a pandemiei, dar a avertizat în legătură cu o serie de riscuri care ar putea transforma această creştere a preţurilor într-o problemă mai persistentă, relatează agenţia EFE.

"În majoritatea economiilor avansate se estimează că inflaţia va reveni la nivelurile pre-pandemie anul viitor", a afirmat într-o conferinţă de presă economistul şef al FMI, Gita Gopinath.

Pentru organismul financiar internaţional, o bună parte din majorările de preţuri înregistrate într-o serie de ţări, precum Statele Unite ale Americii, sunt "ceva tranzitoriu", rezultat al impactului crizei provocate de Covid-19 în unele sectoare şi al cifrelor scăzute înregistrate anul trecut după izbucnirea pandemiei.

În plus, Gopinath a subliniat că nivelurile privind ocuparea forţei de muncă vor continua să fie mult sub cele anterioare crizei şi că, deşi au fost văzute creşteri importante de salarii în anumite domenii, majorarea salariilor rămâne în general normală.

În cazul SUA, unde în iunie inflaţia a urcat la 5,4%, cel mai ridicat nivel din ultimii 13 ani, ea a menţionat că se preconizează o inflaţie de 4% în 2021, dar că în 2022 va reveni la un nivel mai normal, de circa 2,4%.

Totodată, aceasta a reamintit că până acum creşterea preţurilor nu a fost o problemă în alte mari economii, precum zona euro sau China.

FMI îmbunătăţeşte perspectivele pentru economiile dezvoltate şi le înrăutăţeşte pentru cele în curs de dezvoltare

Totuşi, a precizat că va exista în continuare o importantă "incertitudine" pe parcursul recuperării economice, care ar putea obliga băncile centrale să "ia măsuri preventive".

Concret, a menţionat riscurile precum problemele în lanţul de aprovizionare şi puternicele majorări ale preţurilor locuinţelor pe unele pieţe ca factori "ce ar putea duce la o inflaţie mai ridicată persistentă".

În plus, FMI se aşteaptă ca inflaţia să rămână ridicată anul viitor într-o serie de economii emergente şi în curs de dezvoltare, în parte din cauza scumpirii alimentelor şi a deprecierii monedelor.

FMI a publicat marţi o actualizare a raportului privind perspectivele economiei mondiale, în care a menţinut estimările privind o creştere globală de 6% anul acesta, dar cu o breşă mai mare între ţările bogate şi restul. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Sondă / FOTO: Freepik

Producţia de ţiţei a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat datele...

Recep Tayyip Erdogan și Vladimir Putin / Foto: Kremlin.ru
Știrile dimineții / Foto: Freepik

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi vă aducem în atenție subiecte de mare impact din...

Haier
Bursă / Foto: Freepik
Eoliene și panouri solare / Foto: Freepik
La aproape șanse ani de la deschiderea procedurii de insolvență
Registrul Comertului
Bărbat furios cu un telefon în mână
Decizia tribunalului
Asigurare RCA
Banca Centrală Europeană
Dolari și ruble
Președintele SUA Joe Biden este furios pe saudiți / Foto: Casa Albă
Ministerul Finanțelor
Donald Trump / Foto: Arhiva Casei Albe / Flickr
Bursa de Valori de la București / FOTO: Facebook
Foto: Pexels.com
Bani / FOTO: Freepik
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Muncitor al ELCEN
Știrile dimineții

Știrile dimineții. Cinci informații pentru începutul zilei

Astăzi explorăm subiecte care aduc în prim-plan decizii...


pixel