FMI vrea o nouă relație cu cel mai mare ACȚIONAR

Autor: Antonia Popescu
Data actualizării:
Data publicării:
Economia va încetini
Economia va încetini
Alegerea lui Joe Biden în funcţia de preşedinte al Statelor Unite dă Fondului Monetar Internaţional şansa de a reseta relaţia sa cu SUA, cel mai mare acţionar, iar iniţiativele verzi ar putea avea un rol mai important în planul de redresare a economiei mondiale, se arată într-o analiză a Reuters.

Directorul general al Fondului Monetar Internaţional, Kristalina Georgieva, a trimis săptămâna aceasta scrisori "personale" preşedintelui ales al SUA şi viitorului vicepreşedinte Kamala Harris, a declarat pentru Reuters un purtător de cuvânt al FMI, fără a da detalii suplimentare.

Surse care au dorit să-şi păstreze anonimatul au declarat că angajamentul lui Biden faţă de instituţiile multilaterale şi anunţul său de a reintra în acordul de la Paris privind clima ar trebui să ajute FMI să-şi îndeplinească propriile obiective.

Pensionare anticipată. Ce condiții trebuie să îndeplinească femeile

Alte surse susţin că unele state membre ale FMI speră că Biden va reconsidera poziţia administraţiei Trump, care s-a opus acordării de noi resurse către FMI, inclusiv o alocare generală a noilor Drepturi Speciale de Tragere (DST) care ar putea majora rezervele valutare ale statelor membre cu sute de miliarde de dolari.

Secretarul american al Trezoreriei, Steven Mnuchin, s-a opus unor astfel de măsuri, care ultima dată au fost adoptate în timpul crizei financiare din 2009, când Biden era vicepreşedinte al SUA. Mnuchin s-a opus şi planurilor de reformă care vizau alocarea unei ponderi mai mari ţărilor emergente, inclusiv China.

În aproape fiecare discurs, Georgieva a subliniat necesitatea de a se adopta măsuri de stimulare fiscală pentru a construi o economie mondială "mai verde, mai inteligentă şi mai corectă", în timp ce este redusă poluarea şi se construieşte o societate mai inclusivă, obiective împărtăşite de Biden.

Dar administraţia Trump a blocat includerea problemei schimbărilor climatice în comunicatele G20 (grupul celor 20 de economii dezvoltate şi emergente).

Luna trecută, FMI a estimat că economia mondială se va contracta cu 4,4% în 2020, urmând să înregistreze o creştere de 5,2% în 2021. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Contabil
Flacără la aragaz / Foto: Freepik
TVA
Fabrică de imbuteliere Pepsi

Pepsi, dată în judecată în SUA de protecția consumatorului

Comisia Federală pentru Comerț (FTC), instituția care...

ByteDance, compania mamă a TikTok
FMI
Agenție BRD
Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
Donad Trump în timpul unei vizite la zidul de la granița cu Mexic
Bursa / sursa foto: Freepik.com
Donald Trump
foto: pexels.com
Foto: pexels.com
Foto: Pexels.com

Bani pentru fermieri. APIA, veşti bune

Peste 90% dintre fermierii eligibili, autorizați pentru...

Adrian Negrescu / Ilustrație: Oana Pavelescu
Kremlin
SUA vs China
Călin Georgescu / Foto: Inquam Photos / George Călin
Regele Philippe al Belgiei / Foto: UE
Donald Trump
Prețuri. Foto: Michael Burrows - Pexels
Robor urcă din nou

Vești proaste privind ROBOR

Evoluția ROBOR nu aduce o veste bună pentru cei care au credite la bănci.

Mihai Barbu și Marcel Ciolacu / Foto: gov.ro
Oameni traversează strada
Hobby-ul poate fi profitabil / Foto: Freepik

pixel