FNGCIMM și AECM - Soluții de garantare financiară - Retrospectivă și perspectivă 2023-2024
Autor: Dana Mihai | 27 mai 2023, 16:49
FNGCIMM și AECM - Soluții de garantare financiară - Retrospectivă și perspectivă 2023-2024
FNGCIMM și AECM - Soluții de garantare financiară - Retrospectivă și perspectivă 2023-2024
Vineri a avut loc evenimentul “Soluții de garantare financiară - Retrospectivă și perspectivă 2023-2024” organizat comun de Asociația Europeană a Instituțiilor de Garantare (AECM) și Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderile Mici și Mijlocii SA-IFN.

Au participat 12 delegații ale țărilor membre ale Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare (AECM) și au discutat pe subiectul soluțiilor de garantare a creditelor și rolul lor în economie, în context național și european.

Cu această ocazie au marcat prezența pentru prima dată în România a unor importante personalități, reprezentanți ai sectoarelor financiar-bancare și ai fondurilor de garantare din Europa.

FNGCIMM SA-IFN este afiliată cu statut de membru al Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare (AECM iar directorul general al FNGCIMM, dl. Dumitru Nancu, membru în Consiliul de Administrație al Asociației Europene a Instituțiilor de Garantare (AECM) deține funcția de Vicepreședinte al organizației, cu un mandat de 3 ani. Pentru România, această poziție reprezintă cea mai înaltă reprezentare pe care o instituție financiară nebancară din țara noastră o ocupă la nivel european. 

"Începând din anul 2020, Fondul Naţional de Garantare a devenit principalul instrument de sprijin pentru întreprinderile mici şi mijlocii din România. Fondul Naţional a acordat aproape 500.000 de garanţii, în cei 20 de ani de activitate, în valoare de 115 miliarde de lei. Finanţările susţinute de către instituţiile financiar-bancare cu care avem convenţii de colaborare se ridică la 167 de miliarde de lei. De remarcat că aproape jumătate din aceste garanţii, atât din numărul lor, dar mai ales din valoarea lor, a fost acordată între anii 2020 şi 2023. Ce observăm? Că practic în primul trimestru din anul 2023 am acordat un număr de garanţii egal cu cât a acordat fondul în anul 2019, an de creştere economică. Dacă în anul 2020 Fondul a acordat aproape 100.000 de garanţii, garanţia medie a fost 453.000 lei, ceea ce înseamnă 100.000 euro. În anul 2021 scade numărul de garanţii la 16.000, dar practic creşte valoarea, se dublează valoarea garanţiei", a spus Dumitru Nancu, la dezbaterea "Soluţii de garantare financiară - Retrospectivă şi perspectivă 2023-2024".

Florin Jianu, preşedintele Consiliului Naţional al IMM-urilor din România (CNIPMMR), a spus că în ultimii trei ani de activitate Fondul a acordat o treime din totalul garanţiilor care au fost date în cei 21 de ani.

"Dacă e să ne uităm numai la ultimii 3 ani de activitate a Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri, o treime din totalul garanţiilor care au fost date în cei 21 de ani de activitate au fost date în aceşti 3 ani de zile, reprezentând aproape jumătate din sumele care au fost date de-a lungul timpului. În ultimii 3 ani de zile, Fondul de Garantare a avut o creştere continuă, o implicare activă, un parteneriat activ cu băncile, cu toate băncile prezente în România, o organizaţie extrem de ambiţioasă şi care reprezintă un model de bună practică în ceea ce înseamnă garantarea", a spus Florin Jianu.

Ministrul de Finanțe a anunțat că a preluat Fondul de Garantare a Creditului Rural prin intermediul CEC Bank

"Pot să vă anunţ, sper să nu se supere colegii de la CEC Bank pe mine. Am achiziţionat acum o săptămână şi Fondul de Garantare a Creditului Rural, care, în felul acesta, a ajuns tot la Ministerul de Finanţe, care poate fi în momentul acesta promotor de politici publice de finanţare a întregii economii româneşti", a spus Adrian Câciu la dezbaterea "Soluţii de garantare financiară - Retrospectivă şi perspectivă 2023-2024".

Ministrul Digitalizării a vorbit despre încurajarea digitalizării IMM-urilor.

"Joi am lansat la Ministerul Cercetării și Digitalizării prima versiune beta a aplicației ROEID este identitatea digitală a fiecărui român. Această aplicație permite primul pas a transformării digitale, trebuia să începem cu asta acum 10 ani, fiecare cetățean se autentifică în raport cu statul în general sau până acum doar la ghișeu sau în persoană își prezintă cartea de identitate în fața unuifuncționar public.

Începând de joi au la dispoziție o aplicație unde își fotografiază cartea de identitate, își face un video, citește un proverb pentru a se verifica timbrul vocal sau că nu există furt de identitate și se emite un singur set de utilizator și parolă, astfel procesele care până mai ieri erau cu depunerea declarației în persoană de la ghișeul 2 sau 3 pot fi făcute integral online acum.

Încurajez FNGCIMM să intre într-o discuție cu cei de la ADR și să beneficieze de această identitate digitală. De asemenea lansez un apel ca FNGCIMM să se implice în procesul de digitalizare al IMM-urilor și e un apel valabil și pentru Florin Jianu. De ce? Suntem pe ultimul loc din perspectiva digitalizării sectorului privat, asta înseamnă că afacerile noastre românești sunt de multe ori incapabile să vândă produse online să folosească instrumente de marketing pe rețelele sociale, e o mare oportunitate pe care o pierdem.

Cred că Fondul e un actor destul de puternic, la fel și Consiliul pentru a încuraja și sprijinii IMM-urile românești, știu că deja fac lucrul acesta, dar vreau să ne considere un partener în acest proces pentru că avem foarte multe de făcut până în 2030", a declarat Sebastian Burduja.

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Ultima zi pentru înscrierea în programul Rabla Local

Ultima şansă pentru cei care deţin o rablă şi vor să...

Uzinele Volkswagen și Audi din lumea întreagă s-au oprit

Miercuri, 27 septembrie, toate uzinele din lumea...

Semne bune din partea economiei Germaniei

Inflația germană a coborât la cel mai scăzut nivel din...

România va produce izotopi medicali și apă grea

SN Nuclearelectrica S.A. şi Laurentis Energy Partners, o...

Furtună pe piața metalelor: Prețurile cresc, stocurile scad

O evoluție care i-a luat, se pare, prin surprindere pe...

Turcia va livra gaze naturale Republicii Moldova

De altfel, Turcia va livra, prin compania Botas, gaze...

Crossuri externe