Fondul de garantare pentru călătorii. Alin Burcea (ANAT): Situaţiile în care pasagerii își vor putea recupera toți banii
Autor: Vlad Roibu
Data publicării:
Aeroportul Otopeni / Inquam Photos / Octav Ganea
Aeroportul Otopeni / Inquam Photos / Octav Ganea
EXCLUSIV
Alin Burcea, președintele ANAT, a dat câteva detalii astăzi în cadrul emisiunii „Totul despre bani” privind actul normativ asupra fondului de garantare pentru călătorii. O inițiativă în care, dacă o agenție sau o companie de zbor din România dă faliment, toți oamenii vor fi despăgubiți.

Actul normativ în cauză era prevăzut să ajungă pe masa Guvernului în luna septembrie, dar, conform spuselor președintelui ANAT acesta trebuie să fie evaluat de mai multe ministere, dintre acestea a mai rămas unul singur care trebuie să îi dea undă verde, Ministerul Finanțelor.

”Noi avem două proiecte, care sunt lucrate cu Ministerul Economiei și cu Fondul Național de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri (FNGCIMM), sunt două acte normative. Domnul prim-ministru este încântat (de propunere – n.red.) după discuția de anul trecut. Este legea care prevede un fond de garantare pentru biletele de avion. Asta înseamnă că în cazul falimentului unei companii aeriene toată lumea să își recupereze banii”, a declarat Alin Burcea.

 

Un euro pentru fondul de garantare

Acești bani vor fi adunați tot de la toți călătorii care ajung pe aeroporturile din țară, anunță președintele ANAT.

”La BlueAir 280.000 oameni și-au pierdut banii. Această lege este inspirată din Danemarca. Toți pasagerii care aterizează pe aeroporturile din România, vreo 24 de milioane, trebuie să dea un euro. Strângem în 2 sau 3 ani 70-80 milioane de euro, îi gestionează FNGCIMM, iar în cazul în care o companie aeriană dă faliment, atât pasagerii cât și agențiile pentru pasagerii lor își recuperează banii.

 

Companiile de asigurări

Alin Burcea a mai spus că această măsură ar aduce un beneficiu complet pentru toate părțile, altfel decât în cazul despăgubirii prin asiguratori, care de obicei plătesc doar o mică parte din pierderi.

”La agențiile de turism, în momentul de față, noi mergem pe asigurare. Asiguratorii fac un calcul matematic pe care numai ei îl știu, pentru că nu dau niciodată câți bani ar trebui, doar 20% sau 25% din sume, or prin legea fondului de garantare la agenții se recuperează toți banii pentru toți turiștii. Textul este făcut, urmează ca domnul ministru Oprea, dacă se grăbește să ia acordul de la alte ministere, cred că Ministerul de Finanțe trebuie să mai semneze. Asta arată că Guvernului îi pasă de cei care au pierdut bani la Blue Air, de exemplu, sau de cei care pierd prin agențiile de turism”, a mai spus președintele ANAT.

VIDEO:

Youtube video image

 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Fed
Banca Națională a României
Christine Lagarde / Foto: Flickr
Inteligență artificială / sursa foto: Freepik.com
Tancuri în Piața Roșie / Foto: Kremlin.ru
Asamblare auto / sursa foto: Freepik.com
Ministerul Finanțelor
Foto: Pexels.com
Fotografie de la RDNE Stock project: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/persoana-om-purtand-manu-i-din-plastic-5779375/
Lei / sursa foto: Freepik.com
Orez / sursa foto: Freepik.com
Vouchere sociale
OMV Petrom / Foto: Oana Pavelescu
tineri - cladire de birouri. Foto: Pexels.com
Whatsapp / sursa foto: Freepik.com

WhatsApp va face schimbări așteptate de utilizatori

Aplicația de mesagerie a pregătit numeroase schimbări...

Energie eoliană / Foto: Freepik

Cum profită România de furtunile din ultimele zile

Furtunile din ultimele zile au și o parte pozitivă și...

foto: pexels.com
CFR Călători

Facilități la transportul cu trenul pentru studenți

Studenţii în vârstă de până la 30 de ani, înmatriculaţi...

Panouri fotovoltaice
Munții Alpi / FOTO: Wikipedia

Elveția și Italia, nevoite să își modifice granițele

Este un efect neprevăzut al schimbărilor climatice. 

Din China / FOTO: Freepik
Benzinărie / FOTO: Freepik

Benzina și motorina, mai ieftine la început de săptămână

O veste bună pentru români, mai ales într-o zi ploioasă,...

Toamnă
Oameni pe stradă / Freepik

pixel