Fondul suveran al Arabiei Saudite, majorat cu 40 de miliarde de dolari
Autor: Matei Ion
Data publicării:
Prințul moștenitor saudit a dezvăluit planurile orașului futurist NEOM
Prințul moștenitor saudit a dezvăluit planurile orașului futurist NEOM
Ministerul de Finanţe din Arabia Saudită a transferat 150 miliarde de riali (40 miliarde de dolari) din rezervele Băncii Centrale spre Fondul suveran de investiţii (PIF), în condiţiile în care acesta din urmă profitat de turbulenţele de pe piaţă pentru a face mai multe achiziţii în străinatate, transmite Bloomberg.

Transferurile "cu caracter excepţional" din rezervele valutare spre Public Investment Fund au fost făcute în lunile martie şi aprilie şi vor "întări capacitatea de investiţii a fondului", a informat ministrul de Finanţe, Mohammed Al-Jadaan, într-un comunicat de presă publicat vineri de agenţia de presă oficială.

Aceste transferuri au loc într-un moment în care cel mai mare exportator mondial de petrol se confruntă cu presiuni fiscale excepţionale de pe urma prăbuşirii preţului ţiţeiului pe pieţele mondiale. Al-Jadaan a precizat că transferurile de fonduri de la Banca Centrală au contribuit la o cădere istorică a rezervelor valutare ale Arabiei Saudite, care în luna martie au înregistrat cea mai puternică scădere din ultimele două decenii.

Citește: Arabia Saudită măsuri DRASTICE! Suspendă alocațiile și triplează TVA

"Procedură a fost demarată după o analiză amănunţită şi ţinând cont de nivelul suficient al rezervelor valutare" a spus ministrul saudit al Finanţelor. Fondul suveran de investiţii are "un rol important în diversificarea şi consolidarea creşterii economice", a mai spus Mohammed Al-Jadaan, adăugând că randamentele generate de investiţiile făcute de PIF vor sprijini finanţele publice dacă va fi nevoie.

Public Investment Fund gestionează active în valoare de peste 300 de miliarde de dolari şi de-a lungul timpului a preluat participaţii la Uber Technologies Inc şi producătorul de automobile electrice Lucid Motors. În acest an PIF a preluat participaţii la patru mari companii petroliere europene precum şi un pachet de 8,2% din acţiunile companiei de croaziere Carnival Corp. La începutul acestei luni, PIF a dezvăluit că a a acumulat pachete de acţiuni la companiile Boeing, Citigroup, Facebook, Walt Disney şi Marriott.

În comunicatul publicat vineri, Al-Jadaan a spus că fondul suveran a profitat de "o gamă de oportunităţi de investiţii care au apărut în contextul circumstanţelor actuale prin care trec pieţele financiare mondiale".

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Finanțele au publicat ghidul e-Transport

Ministerul Finanțelor și Agenția Națională de...

Producţia de cărbune a României continuă să scadă

Institutul Naţional de Statistică a publicat o analiză...

TikTok renunță voluntar la plata recompenselor

TikTok a anunțat miercuri că va suspenda "voluntar"...

Schimbări la vârful Allianz-Țiriac Pensii Private

Virgil Ichim, CEO Allianz-Țiriac Pensii Private, pleacă...

Revolut face angajări în România

Compania Revolut angajează la nivel global, inclusiv în România.

Preţul cafelei nu va scădea prea curând. Care sunt motivele

Veşti proaste pentru iubitorii cafelei.

Valoarea acordului Aramco - FIFA, pusă la secret

FIFA a anunţat acordul global cu Aramco.

Programul magazinelor Carrefour de 1 Mai şi Paşte 2024

Programul magazinelor Carrefour în perioada...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel