Fondul suveran al Norvegiei anticipează o scădere a randamentelor

Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Cel mai mare fond suveran din lume
Cel mai mare fond suveran din lume
Iar de vină sunt factori externi.

Fondul Suveran Norvegian, cel mai mare fond de investiții din lume, cu un capital de 1,7 trilioane de dolari (1,54 trilioane de euro), se așteaptă ca profiturile să scadă odată cu instabilitatea piețelor financiare, a declarat miercuri directorul companiei, Nicolai Tangen. 

Fondul suveran, care investește veniturile realizate de statul norvegian din producția de petrol și gaze naturale, deține în medie 1,5% din toate acțiunile listate din lume. De asemenea, investește în obligațiuni, active imobiliare necotate și proiecte de energie regenerabilă.

Totul pare bine, dar nu e chiar așa... 

În primele șase luni ale anului, Fondul a înregistrat un profit de 1.480 de miliarde de coroane norvegiene (126 de miliarde de euro), performanță la care a contribuit buna performanță a indicilor din perioada respectivă.

„Când ne uităm la modul în care s-a dezvoltat Fondul, totul pare bine (..) Dar lucrurile nu vor mai continua așa”, a avertizat Nicolai Tangen într-o conferință de presă.

Situația este complet diferită 

"Nu așa funcționează piețele de valori pe termen lung. Există multă incertitudine în lume și ne aflăm într-o situație geopolitică complet diferită", a spus el, adăugând că, acum, există „mai mult risc pentru bursele de astăzi decât era înainte”.

Portofoliul de acțiuni al Fondului a înregistrat o rentabilitate de 12,5% în perioada ianuarie-iunie, în timp ce activele cu venit fix și activele imobiliare au suferit pierderi de 0,6%, respectiv 0,5%.

„Rezultatul este legat în principal de valorile tehnologice, a căror evoluție frumoasă este efectul cererii crescute de soluții noi în domeniul inteligenței artificiale”, a explicat omul de afaceri. 

Cele mai rentabile participații

Cele mai rentabile  participații ale Fondului sunt Microsoft, evaluate la 453,8 miliarde de coroane la sfârșitul lunii iunie, urmate de Apple (390,8 miliarde de coroane) și NVIDIA (377 de miliarde de coroane).

Merită amintit că anul trecut, Fondul suveran al Norvegiei și-a consolidat poziția de numărul 1 mondial, în fața omologului său chinez. Cel mai mare fond suveran din lume a înregistrat o performanță de 16,1%, al treilea cel mai puternic din istoria sa după 2009 (+25,6%) și 2019 (+20%).

O sumă record

Fondul a generat aproape 100 de miliarde de euro în capital suplimentar datorită bunei performanțe a piețelor (acțiuni și obligațiuni). La acestea se adaugă 63 de miliarde de euro în transferuri de bani de la stat, care și-au mărit activele și au fost investite în cursul anului. Deprecierea coroanei norvegiene în 2023 a funcționat și în favoarea Fondului. 

Activele sale sunt de fapt investite exclusiv în străinătate și, prin urmare, sunt denominate în valută străină. Au generat mai multe coroane atunci când au fost convertite. Acest câștig de schimb este de ordinul a 36 de miliarde de euro. În total, Fondul a marcat o creștere de capital de 200 de miliarde de euro, sau 2.222 de miliarde de coroane (o sumă record).

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

La benzinărie / FOTO: Freepik
Un cuplu verifică un contract de asigurare / Foto: Freepik

Despăgubire record de peste 820.000 de lei, plătită în 2023

Cea mai mare despăgubire plătită anul trecut de o...

O nouă Linie Electrică Aeriană de înaltă tensiune, aproape de finalizare
Oameni de afaceri / Foto: Freepik
Unitate de reciclare a deșeurilor / Foto: Freepik
Banca Centrală Europeană / Foto: BCE / Flickr
Piețe globale / Foto: Freepik
Elon Musk / Grafica: Oana Pavelescu

Elon Musk riscă o amendă uriașă în Europa

Elon Musk s-ar putea confrunta cu o amendă consistentă,...

Foto: Pexels.com
foto: pexels.com
pexels.com
foto: pexels.com
Cartierul deafaceri din Moscova / Foto: Freepik
Magazin / FOTO: Freepik
Kristalina Georgieva (FMI)
Sebastian Burduja, de vorbă cu Bogdan Chirieac
Christine Lagarde / FOTO: Facebook
Kristalina Georgieva

Șefa FMI, apel la cooperare „în aceste vremuri tulburi”

Directoarea generală a Fondului Monetar Internațional...

Termocentrala

Termoenergetica anunță când încep testele la cald

Compania Municipală Termoenergetica Bucureşti (CMTEB) a...

Agenție BRD
Euro / sursa foto: Freepik.com
Transelectrica
Bursa
Parlament
BNR
Aur / FOTO: Nord Gold

Aurul cochetează cu noi recorduri într-un context tensionat

Aurul s-a apropiat, joi, de valorile record înregistrate...

Warren Buffett

pixel