În mod tradiţional, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a acordat o importanţă mai mare acţiunilor europene, concentrându-se pe ţările cu care Norvegia are schimburi comerciale şi acordând o pondere mai mică acţiunilor companiilor din America de Nord. Cu toate acestea, Banca Centrală a Norvegiei a apreciat că acest lucru nu mai este necesar, adăugând că ar dori ca portofoliul fondului să reflecte mai bine ofertele de investiţii disponibile.
"Sfatul Băncii Centrale este că distribuţia geografică ar trebui ajustată în continuare prin creşterea ponderii acţiunilor din America de Nord şi reducerea ponderii acţiunilor de pe pieţele europene dezvoltate", se arată în recomandările formulate de Banca Centrală a Norvegiei.
Ministerul de Finanţe şi Parlamentul Norvegiei vor decide dacă vor da curs recomandărilor formulate de Banca Centrală. Separat, Ministerul norvegian de Finanţe a anunţat că va da publicităţii evaluarea sa în primăvara anului următor. "Implementarea oricăror modificări va fi una treptată, de-a lungul timpului", a subliniat Ministerul de Finanţe.
Citește și Norvegienii s-au umplut de bani. Profit-record al Fondului Suveran
În primele trei luni ale acestui an, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 738 miliarde coroane norvegiene (84,15 miliarde dolari), cea mai mare sumă pe care a câştigat-o vreodată în cursul unui singur trimestru. Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate. Cu toate acestea, în luna martie a acestui an Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat că va elimina din portofoliul său acţiunile companiilor din petrol şi gaze.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Precizări privind înscrierea...
O strategie menită să asigure un echilibru între...
Agenția Națională de...
Indicele ROBOR la trei luni a crescut la 5,75% pe an,...
Înscrierea dealerilor în Programul Rabla pentru...
Greenpeace România a câștigat...
Economia Germaniei a crescut...
Rubla rusească se depreciază...
La Palatul Victoria, a fost...
China anunţă că este dispusă să...
Curs valutar BNR, 21 noiembrie...
Florian Lixandru, candidatul...
Mutările şi cotaţiile...
Grupaj de știri.
La show-ul de tehnologie Gitex 2024 desfășurat recent în...
Activitatea RAR este blocată...
Premierul Marcel Ciolacu a făcut un anunț important...
Șeful unuia dintre cele mai...
Decizia adoptată în ședința de...
Documentul a fost parafat la Budapesta de Zsolt Hernadi,...
Trenul nou a fost anulat joi...
În şedinţa de joi a...