Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, sfătuit să-și schimbe politica
Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ministerul de Finanțe și Parlamentul se vor gândi
Ministerul de Finanțe și Parlamentul se vor gândi
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.100 miliarde de dolari, ar trebui să îşi reducă expunerea pe pieţele de acţiuni din Europa şi să investească mai mult în SUA şi alte pieţe din America de Nord, a recomandat marţi Banca Centrală a Norvegiei, cea care gestionează fondul.

În mod tradiţional, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a acordat o importanţă mai mare acţiunilor europene, concentrându-se pe ţările cu care Norvegia are schimburi comerciale şi acordând o pondere mai mică acţiunilor companiilor din America de Nord. Cu toate acestea, Banca Centrală a Norvegiei a apreciat că acest lucru nu mai este necesar, adăugând că ar dori ca portofoliul fondului să reflecte mai bine ofertele de investiţii disponibile.

"Sfatul Băncii Centrale este că distribuţia geografică ar trebui ajustată în continuare prin creşterea ponderii acţiunilor din America de Nord şi reducerea ponderii acţiunilor de pe pieţele europene dezvoltate", se arată în recomandările formulate de Banca Centrală a Norvegiei.

Ministerul de Finanţe şi Parlamentul Norvegiei vor decide dacă vor da curs recomandărilor formulate de Banca Centrală. Separat, Ministerul norvegian de Finanţe a anunţat că va da publicităţii evaluarea sa în primăvara anului următor. "Implementarea oricăror modificări va fi una treptată, de-a lungul timpului", a subliniat Ministerul de Finanţe.

Citește și Norvegienii s-au umplut de bani. Profit-record al Fondului Suveran

În primele trei luni ale acestui an, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 738 miliarde coroane norvegiene (84,15 miliarde dolari), cea mai mare sumă pe care a câştigat-o vreodată în cursul unui singur trimestru. Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate. Cu toate acestea, în luna martie a acestui an Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat că va elimina din portofoliul său acţiunile companiilor din petrol şi gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel