Fondul suveran al Norvegiei, cel mai mare din lume, sfătuit să-și schimbe politica

Autor: Mara Ivan
Data publicării:
Ministerul de Finanțe și Parlamentul se vor gândi
Ministerul de Finanțe și Parlamentul se vor gândi
Fondul suveran de investiţii al Norvegiei, cel mai mare fond de acest fel din lume în condiţiile în care deţine active de peste 1.100 miliarde de dolari, ar trebui să îşi reducă expunerea pe pieţele de acţiuni din Europa şi să investească mai mult în SUA şi alte pieţe din America de Nord, a recomandat marţi Banca Centrală a Norvegiei, cea care gestionează fondul.

În mod tradiţional, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a acordat o importanţă mai mare acţiunilor europene, concentrându-se pe ţările cu care Norvegia are schimburi comerciale şi acordând o pondere mai mică acţiunilor companiilor din America de Nord. Cu toate acestea, Banca Centrală a Norvegiei a apreciat că acest lucru nu mai este necesar, adăugând că ar dori ca portofoliul fondului să reflecte mai bine ofertele de investiţii disponibile.

"Sfatul Băncii Centrale este că distribuţia geografică ar trebui ajustată în continuare prin creşterea ponderii acţiunilor din America de Nord şi reducerea ponderii acţiunilor de pe pieţele europene dezvoltate", se arată în recomandările formulate de Banca Centrală a Norvegiei.

Ministerul de Finanţe şi Parlamentul Norvegiei vor decide dacă vor da curs recomandărilor formulate de Banca Centrală. Separat, Ministerul norvegian de Finanţe a anunţat că va da publicităţii evaluarea sa în primăvara anului următor. "Implementarea oricăror modificări va fi una treptată, de-a lungul timpului", a subliniat Ministerul de Finanţe.

Citește și Norvegienii s-au umplut de bani. Profit-record al Fondului Suveran

În primele trei luni ale acestui an, fondul suveran de investiţii al Norvegiei a câştigat 738 miliarde coroane norvegiene (84,15 miliarde dolari), cea mai mare sumă pe care a câştigat-o vreodată în cursul unui singur trimestru. Fondul investeşte veniturile generate de Norvegia din producţia de petrol şi gaze în acţiuni, obligaţiuni şi proprietăţi imobiliare din străinătate. Cu toate acestea, în luna martie a acestui an Fondul suveran de investiţii al Norvegiei a anunţat că va elimina din portofoliul său acţiunile companiilor din petrol şi gaze.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

ANAF
Intrarea în salina Praid / Foto: Alex Nicodim / Inquam Photos
Caniculă
Camioanele care au fost depistate de Poliția de Frontieră
Trafic oprit pe Podul Prieteniei
Freepik.com
Freepik.com
Donald Trump / Foto: Casa Albă
Pompieri
Grafică: Oana Pavelescu
Bursa de Valori București
Șofer de camion / Foto: Freepik
Andrei Badalov
Sterică Fudulea
Dan Sucu. Foto: Agerpres
Fondul Proprietatea
Titluri de stat Fidelis
Foto: Reuters
Showroom auto / Foto: Freepik
ROBOR
Ilustrație: Oana Pavelescu

ANAF, informare despre depunerea Formularului 100

Informaţii importante de la ANAF pentru contribuabili.

Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Freepik.com
Robor

ROBOR a coborât sub nivelul de 7%

Indicele ROBOR la trei luni a scăzut, vineri, la 6,99%.


pixel