Fondul suveran al Norvegiei intră în capitalul unui parc eolian offshore din Germania
Autor: Simona Haiduc
Data publicării:
Este a treia investiție de acest gen
Este a treia investiție de acest gen
Fondul suveran al Norvegiei, care gestionează active în valoare de 1.300 de miliarde de dolari și care este unul dintre cei mai mari investitori din lume, a anunțat că a acceptat să cumpere o participație de 16,6% în proiectul parcului eolian offshore He Dreiht, de 960 de megawați, din zona germană a Mării Nordului. 

Achiziția va fi făcută împreună cu Allianz Capital Partners și grupul danez de investiții în infrastructură AIP Management, consorțiul urmând să cumpere o participație de 49,9% de la compania germană EnBW.

Norges Bank Investment Management (NBIM) va plăti aproximativ 430 de milioane de euro pentru participația sa, ridicând valoarea totală a proiectului la 2,6 miliarde de euro.

Acordul a fost semnat la 22 martie, iar finalizarea lui este programată pentru al treilea trimestru al anului 2023, a adăugat NBIM.

Este a treia investiție directă pe care Fondul Suvern al Norvegiei o realizează într-un proiect de energie regenerabilă, după acordurile pentru parcul eolian olandez Orsted, în 2021, și o parte din portofoliul spaniol de energie solară și eoliană terestră al Iberdrola, în ianuarie anul curent.

Investițiile de capital în proiecte de energie regenerabilă reprezintă o nouă clasă de active pentru Fond, autorizată de Parlament începând cu 2020.

He Dreiht este programat să înceapă să funcționeze până la sfârșitul anului 2025, ceea ce îl va face cel mai mare proiect eolian offshore din Germania, producând suficientă energie pentru a acoperi cererea a 1,1 milioane de gospodării, a precizat fondul.

Citește și Norvegia, gata să ofere un număr record de blocuri de explorare a petrolului și gazelor

Norvegia a anunțat și-a propus să ofere companiilor energetice un număr record de blocuri de explorare de petrol și gaze în Arctica pentru a-și extinde producția de hidrocarburi.

Concret, este vorba despre 78 astfel de blocuri din Marea Barents, cel mai mare număr de la începutul așa-numitei runde de licențiere APA, în 2003. Alte 14 blocuri vor fi puse la dispoziția companiilor energetice în Marea Norvegiei. Prin urmare, numărul total se ridică la 92.

Anul trecut, guvernul a adăugat doar 28 de blocuri în total în cadrul așa-numitei runde de licențiere APA. „Facilitarea noilor descoperiri în nord este importantă pentru Europa, pentru Norvegia și pentru regiune”, a declarat Terje Aasland, ministrul Petrolului și Energiei....

Citește și Gaze naturale. Norvegia se apără: ”Nu profităm de pe urma războiului”

Tot mai bogată grație veniturilor orbținute din exporturile de gaze naturale, încasări care au explodat pe fondul conflictului din Ucraina, Norvegia nu este, totuși, un profitor, nu vrea să profite de pe urma războiului, a declarat premierul țării. Jonas Gahr Store respinge această acuzație lansată de cei care ar dori ca Oslo să facă mai mult pentru ucraineni, dând de înțeles că țara sa se va număra, curând, printre cei mai importanți donatori. 

"Norvegia este o țară norocoasă", a spus el după o vizită efectuată la uzina de lichefiere a gazelor de la Melkoya, localitate situată nu departe de Hammerfest, în Arctica. "Avem mijloacele necesare pentru a face diferența și sunt conștient de această responsabilitate”, a adăugat el. ....

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Care sunt autovehiculele pentru care nu se datorează impozit

În anumite situații legea prevede că nu proprietarii...

Motorina continuă să fie mult mai ieftină decât benzina

Până acum câțiva ani, motorina era mai ieftină decât...

De ce americanii vor să interzică TikTok

TikTok și proprietarul rețelei de socializare,...

Porturile belgiene, invadate de mașini electrice chinezești

Consecință a volumului impresionant de producție al...

Bijuterii: Richemont achiziționează grupul italian Vhernier

Gigantul elvețian Richemont, proprietar printre altele...

Rusia intenționează să reia exporturile de benzină

Rusia intenționează să ridice interdicția privind...


pixel