Săptămână complicată la Bursa de la București, cu suișuri și coborâșuri
Performanțele variate ale...
Autorii articolului, James Goldgeier și Bruce W. Jentleson, amintesc, printre altele că președintele Donald Trump a încălcat în fel și chip tradițiile supremației mondiale a SUA. Totuși, deși cei mai mulți dintre aliații SUA (cu unele excepții notabile, precum Israel și Arabia Saudită) și-ar dori ”pe oricine, dar nu pe Trump”, pentru restabilirea rolului constructiv al Washintonului pe arena globală este nevoie de ceva mai mult decât simpla afirmație că SUA au revenit la politicile de dinaintea lui Trump, scriu jurnaliștii citați.
În opinia lor, America trebuie să-și adapteze poziția în lume la schimbările fundamentale care s-au produs la nivel global. Privind lucrurile din perspectivă istorică, America este țara care, mai întâi, a fost desprinsă de restul lumii, apoi a fost în fruntea ei, pentru ca acum să se numere printre alte state. De aceea, trebuie să facă unele corective în atitudinea ei, explică Foreign Affairs.
Se menționează că numai în decurs de două decenii și un pic, doi președinți s-au confruntat cu procedura de destituire, Curtea supremă a SUA a început să influențeze rezultatul alegerilor, în Irak a avut loc un război, condamnat de comunitatea internațională, și s-a întâmplat o criză financiară, ale cărei urmări au afectat întreaga lume. În 2008, SUA au ales un președinte de culoare, care a cucerit respect mondial, dar după opt ani, americanii au schimbat direcția, optând în favoarea unui rasist, fost realizator de reality-show și care dă vina pe alții pentru necazurile SUA, detaliază semnatarii materialului.
Citește și China se pregătește să se răzbune pe SUA cu ajutorul Google
James Goldgeier și Bruce W. Jentleson arată, mai departe, că rezultatele politicii interne a administrației Trump nu pot face din SUA un etalon de guvernare eficientă. SUA ocupă locul 27 în ratingul țărilor Organizației de Cooperare și Dezvoltare Economică la capitolul dreptății sociale, egalitatea economică scade aproape constant în ultimele patru decenii, iar numărul sinuciderilor crește vertiginos, enumeră semnatarii articolului.
În primii 150 de ani ai existenței sale, SUA s-au folosit de îndepărtarea lor geografică de Europa și Asia, păstrând distanță de toate tulburările din restul lumii. Nu a fost vorba de izolare, precizează Foreign Affairs, dar America a preferat, atunci, să nu se amestece, preferând să gândească și să cântărească bine când și cu cine merită să coopereze. După 1945, SUA au urcat pe culmile lumii, dominând din toate punctele de vedere, militar, economic, ideologic și diplomatic, iar pozițiile SUA s-au consolidat după dezintegrarea URSS.
Astăzi însă, SUA nu se află nici la distanță și nici în frunte. Statele Unite s-au trezit undeva în mijlocul unei lumi unde pot aplica pedepse și pot influența evenimente, resimțind, totodată, efectul negativ al propriilor decizii. Lumea modernă este o lume unde nici o țară, fie Statele Unite sau China, nu se poate afla mai presus de toți ceilalți. În lumea zilelor noastre, cu atâtea amenințări care planează asupra ei și cu atâtea interese care trezesc suspiciuni și neîncredere, foarte puține state își permite să se simtă confortabil, menținând relații exclusive doar cu o singură mare putere, apreciază jurnaliștii americani.
Statele Unite, continuă autorii articolului, rămân o putere incredibil de puternică, dar, pentru că se află în mijlocul lumii, Washingtonului i se cere un altfel de comportament, mai maleabil și dispus spre cooperare și colaborare. SUA trebuie să înțeleagă că și alte țări pot și trebuie să joace rol de lideri în afaceri internaționale. Într-un viitoare foarte apropiat, vor rămâne foarte puține domenii unde SUA vor putea juca rol de lider unic. În același timp, vor apărea chestiuni unde alții vor avea ultimul cuvânt.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News
Ţi s-a părut interesant acest articol?
Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.
Performanțele variate ale...
Într-o notă adresată recent...
Această tendință reflectă...
La capătul unor dezbateri...
Un concept surprinzător și...
Înainte de a se lansa în forță...
Președintele ales a dezvăluit într-un timp record numele...
"Make the impossible possible"...
Anunțul a fost făcut de Bernd...
Andrea Orcel, directorul general al UniCredit SpA, a...
Este o manevră care face parte din planurile de...
Amazon continuă să-și...
Suedia este pregătită să...
Bitcoin, cea mai mare...
Bentley Motors Ltd., unul dintre cei mai exclusiviști...
Performanța negativă a fost...
”Am construit acest proiect cu...
Ministrul Sebastian Burduja a...
Aceasta ar putea reprezenta...
Al doilea mare producător de oțel din lume are pretenții...
Agenția Națională de...
Precizări privind înscrierea...
Beko, Ford, Audi și Auchan sunt...
O strategie menită să asigure un echilibru între...