Francezii fac stocuri de carburanți, spaniolii intră înspăimântați în magazine
Autor: DCBusiness Team
Data publicării:
Prețul carburanţilor în România, astăzi, 12 aprilie 2023
Prețul carburanţilor în România, astăzi, 12 aprilie 2023
Cum a duc europenii? Mai bine decât noi, dificultățile provocate de criza energetică, de război, de inflație s-au mai atenuat la ei? 

Se pare că nu sau, oricum, nu așa cum și-ar fi dorit ei. Francezii, spre exemplu, se pregătesc să îşi facă stocuri de carburanţi de teamă că penuria din toamnă se va repeta. Şase din opt rafinării s-au închis în octombrie, când angajaţii au intrat în grevă pentru majorări salariale, iar şoferii din Franţa au fost nevoiţi să stea la cozi interminabile la benzinăriile care mai aveau ce vinde.

Acum, sindicatele din industria petrolieră vor să oblige guvernul să renunţe la reforma pensiilor şi au anunţat un calendar al protestelor, relatează Radio România Actualități. 

O primă zi va fi joia viitoare, când toate cele opt mari confederaţii sindicale din Franţa declanşează proteste la nivel naţional împotriva creşterii vârstei de pensionare de la 62 de ani, cât este în prezent, la 64, după cum prevede proiectul anunţat de guvern cu câteva zile în urmă. La sfârşitul lunii petroliştii au programate alte două zile consecutive de grevă generală, iar la începutul lunii februarie, când legea ajunge în Parlament, încă trei zile de grevă, una după alta.

Se va începe cu reducerea debitelor de combustibil, urmată de sistarea livrărilor, până la oprirea totală a procesului de rafinare şi blocarea depozitelor de carburanţi, dacă va fi necesar. Premierul Elisabeth Borne a făcut apel la responsabilitate. Recunoscându-le dreptul de a face grevă şi de a manifesta, şefa guvernului le-a atras atenţia petroliştilor că opoziţia lor faţă de reforma pensiilor nu trebuie să lovească direct în francezi.

În acest timp, spaniolii se confruntă cu scumpirea masivă a alimentelor de bază, cu toate că situația arată ceva mai bine decât în urmă cu câteva luni. În decembrie, creşterea preţurilor a fost, în medie, de aproape 16 % faţă de aceeaşi lună a anului precedent. Per total, însă, inflaţia s-a înjumătăţit din vară, când ajunsese la 11 %, un nivel nemaivăzut în Spania de patru decenii.

Principalele motive ale acestei scăderi sunt preţurile combustibilului, curentului electric şi al transportului în comun. În toate aceste 3 domenii, statul a intervenit cu măsuri fiscale, în scopul declarat de a ţine inflaţia în frâu. Combinat cu reglarea pieţei internaţionale, toate cele de mai sus au scăderi importante. Luna ianuarie a început cu alte măsuri fiscale, cu menirea de a scădea rata inflaţiei. Preţurile alimentelor au TVA-ul mai mic cu 4 sau 5 %. Această măsură, chiar dacă au fost semnalate întârzieri în aplicarea reducerii în preţul de la raft, a dus la scăderea cu câteva procente a sumei plătite de spanioli la casă. Analiştii economici consideră că aceste procente vor conta în inflaţia de la începutul anului şi că vom avea în continuare scăderi

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

DC Media Group Audience

Ştiri Recomandate

Spania se confruntă cu o rată a șomajului în creștere

Contractelor temporare, precum și productivitatea...

Informaţia zilei de la Ministerul Muncii

Vestea zilei pentru seniori.

China a creat Vidu, capabil să concureze cu OpenAI

China intenționează să se poziționeze în fruntea...

Salariile din agricultură au explodat în România

Salariile din agricultură încep să concureze cu cele din...

Noi reglementări pentru taxi și transportul alternativ

În contextul reglementării transportului alternativ s-a...

Aurul se repliază pe o piață cuprinsă de dezamăgire

Aurul scade pe măsură ce speranțele legate de o reducere...

Întreprinderile europene, vedete la răscumpărare de acțiuni

Valoarea totală a răscumpărărilor de acțiuni a scăzut cu...

Tona de cupru, metalul strategic, a depășit 10.000 de dolari

Prețul metalului roșu, element strategic al traziției...

Iti place noua modalitate de votare pe DCBusiness.ro?

pixel