Franța are o nouă problemă: Reputația sectorului șampaniei
Autor: Delia Gheață
Data publicării:
Un bărbat culege struguri / Foto: Freepik
Un bărbat culege struguri / Foto: Freepik
Sectorul viticol din Champagne, situat în nord-estul Franței, se confruntă în 2024 cu o provocare de proporții.

Este vorba despre recrutarea și găzduirea unui număr impresionant de 120.000 de muncitori sezonieri pentru recoltarea manuală a celor 34.000 de hectare de vie. Pe fondul incidentelor din 2023, când condițiile necorespunzătoare de cazare și moartea a patru muncitori au afectat imaginea acestui sector, autoritățile și actorii din industrie au luat măsuri pentru a asigura o campanie de recoltare sigură și eficientă.

Mobilizare generală în Champagne

Pentru a evita repetarea problemelor din anul anterior, industria viticolă din Champagne s-a mobilizat masiv. Maxime Toubart, președintele sindicatului viticultorilor, a declarat o „mobilizare generală” în întreg sectorul, recunoscând necesitatea unei abordări riguroase în ceea ce privește condițiile de muncă și cazare pentru muncitorii sezonieri. De asemenea, autoritățile locale au luat măsuri concrete, mobilizând 22 de inspectori de muncă și 84 de jandarmi pentru a supraveghea desfășurarea campaniei de recoltare.

„Am închis deja trei spații colective de cazare considerate neconforme”, a subliniat un reprezentant al prefecturii departamentului Marne. În 2023, imaginea sectorului Champagne a fost serios afectată de închiderea unor spații insalubre și de decesele cauzate de temperaturile ridicate, în condiții de muncă dificile. David Chatillon, copreședintele Comité Champagne, a recunoscut că aceste incidente au prejudiciat serios reputația regiunii.

Informarea muncitorilor sezonieri

Sindicatul CGT, una dintre cele mai importante organizații sindicale din Franța, joacă un rol activ în campania de informare a muncitorilor sezonieri veniți în principal din Europa de Est. De la începutul campaniei de recoltare, pe 7 septembrie, un camion al CGT a străbătut satele din regiune, distribuind pliante în opt limbi (inclusiv poloneză, română și ucraineană). Scopul acestor acțiuni este de a le aduce muncitorilor la cunoștință drepturile de bază, cum ar fi salariul minim orar, numărul maxim de ore de muncă și pauzele obligatorii.

José Blanco, secretarul general al sindicatului CGT din Champagne, a subliniat importanța cazării sezonierilor ca fiind una dintre problemele centrale. În ciuda îmbunătățirilor realizate în ultimele luni, Blanco a recunoscut că există încă cazuri izolate în care muncitorii sunt nevoiți să doarmă în condiții precare, chiar și în pădure.

Găzduirea muncitorilor sezonieri

Cazarea muncitorilor sezonieri reprezintă un subiect sensibil în campania de recoltare din 2024. În timp ce sindicatul CGT critică condițiile precare întâlnite în unele cazuri, viticultorii susțin că regulile stricte impuse de stat privind cazarea sezonierilor le îngreunează misiunea de a asigura spații corespunzătoare. Maxime Toubart a dat ca exemplu cerințele statului, care impun un minim de 4,5 metri pătrați pentru fiecare muncitor într-o cameră, o măsură pe care o consideră prea strictă și care descurajează viticultorii.

Pe de altă parte, marile case producătoare de șampanie, cum ar fi Moët & Chandon, au investit în propriile spații de cazare pentru muncitori. Astfel, Moët & Chandon găzduiește în prezent 1.900 dintre cei 3.500 de muncitori sezonieri de care are nevoie. În localitatea Pierry, un grup de o sută de muncitori se bucură de condiții moderne de cazare, având la dispoziție dormitoare, toalete, spălătorie și cantină.

„Este esențial ca oamenii să-și dorească să vină și să revină la culesul viei”, a afirmat Frédéric Gallois, director de aprovizionare la Moët & Chandon. Potrivit acestuia, muncitorii sezonieri câștigă între 1.200 și 2.000 de euro brut pentru un sezon de recoltare care durează, în medie, zece zile.

Problema muncitorilor străini

Un alt aspect controversat al campaniei de recoltare îl reprezintă folosirea masivă a muncitorilor străini. Sindicatul CGT consideră că această practică contribuie la scăderea salariilor și la deteriorarea condițiilor de muncă pentru lucrătorii francezi. Cu toate acestea, Maxime Toubart neagă existența unui tratament salarial diferențiat între muncitorii francezi și cei străini și subliniază dificultățile tot mai mari în recrutarea de culegători locali.

„Nu facem nicio diferență în privința salariilor”, a declarat Toubart, explicând că sectorul se confruntă cu o lipsă acută de forță de muncă, iar muncitorii din Europa de Est sunt esențiali pentru buna desfășurare a campaniei de recoltare.

Campania de recoltare a viei din Champagne rămâne o provocare majoră pentru anul 2024. Eforturile de a îmbunătăți condițiile de cazare și de muncă pentru cei 120.000 de muncitori sezonieri sunt cruciale pentru menținerea reputației acestui sector renumit la nivel global. Deși există încă tensiuni legate de condițiile stricte de cazare și de utilizarea forței de muncă străine, mobilizarea generală a autorităților și a actorilor din industrie arată că regiunea Champagne este hotărâtă să depășească dificultățile și să asigure o recoltă de succes.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCBusiness și pe Google News

Ţi s-a părut interesant acest articol?

Urmărește pagina de Facebook DCBusiness pentru a fi la curent cu cele mai importante ştiri despre evoluţia economiei, modificările fiscale, deciziile privind salariile şi pensiile, precum şi alte analize şi informaţii atât de pe plan intern cât şi extern.

Reperele zilei

Ştiri Recomandate

Muncitori instalează panouri fotovoltaice / Foto: Unsplash

Lansarea Programului Casa Verde Fotovoltaice 2024

Administrația Fondului pentru Mediu (AFM) anunță...

Protecție împotriva inundațiilor în Ungaria

Viitura pe Dunăre a ajuns la peste 6,5 metri în Ungaria

Vârful viituri părăsește Ungaria iar autoritățile se...

Aeroportul Băneasa

Aeroportul Băneasa intră în șantier de la întâi octombrie

Compania Naţională Aeroporturi Bucureşti (CNAB) va...

Hidroelectrica

Vești bune pentru abonații Hidroelectrica

După ce Hidroelectrica a devenit compania cu unul dintre...

Olaf Scholz si Georgia Meloni
Lingouri de aur / sursa foto: Freepik.com

Cine ”lucrează” la creșterea explozivă a prețului la aur

Printre altele, metalul galben a înregistrat astăzi un...

A fost o veselie generală

Bursele mondiale salută planul de redresare al Chinei

Pentru piețe, veștile bune din China au fost o adevărată...

Orez basmati / FOTO: Freepik

India aruncă în aer piața orezului basmati

Decizia autorităților din India de a elimina plafonul de...

Semn de întrebare

Trei întrebări privind perspectivele economice globale

Sunt trei mari probleme care modelează perspectivele...

Roboți industriali / FOTO: Freepik
Daniela Dărăban
Trenuri de mare viteză

Franța și Spania se ceartă din cauza unor trenuri

Guvernul spaniol a lansat marți noi critici la adresa...

Un bărbat culege struguri / Foto: Freepik

Franța are o nouă problemă: Reputația sectorului șampaniei

Sectorul viticol din Champagne, situat în nord-estul...

Bani
MInistrul de Finanțe, Marcel Boloș / FOTO: Gov.ro
Plafonarea RCA. Nicu Marcu (ASF): Guvernul va lua în calcul cât de curând PROPUNEREA
Fotografie de la Andrea Piacquadio: https://www.pexels.com/ro-ro/fotografie/994234/
Poștașul vine cu plicul / FOTO: Poșta Română
Bani ținuți în mâini / Foto: DCBusiness

Aceste indemnizații se vor acorda mai repede

O propunere legislativă aflată pe masa de lucru a...

Montare de panouri solare / Foto: Freepik
Arme / Foto: Freepik
Stâlpi de înaltă tensiune / Foto: Freepik
Piața de capital / sursa foto: Freepik.com
Adrian Câciu. Foto: Crişan Andreescu
Foto: Pexels.com
„Miner de Bitcoin” / sursa foto: Freepik.com
Boeing

pixel